Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei (ESSP), mandria ministrului Nicolaescu, nu respecta rigorile stiintifice si nu i-a luat in calcul pe romanii plecati in strainatate.

Desi are multe merite, ESSP are tot atatea „vicii ascunse”. EVZ dezvaluie, in premiera, ca ESSP risca sa-si rateze unul dintre obiective, acela de a evalua corect starea de sanatate a romanilor.

Programul ministrului Eugen Nicolaescu (PNL) va arata o Romanie mai batrana si mai bolnava decat in realitate. Cercetarea nu este reprezentativa la nivel national pentru ca nu au fost luati in calcul romanii plecati in strainatate (peste 2,5 milioane persoane), rata de participare a tinerilor este mica, iar la doctor merg mai mult batranii si bolnavii. Pentru realizarea acestui program, Ministerul Sanatatii a alocat peste 300 de milioane de euro.

Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este extrem de important deoarece va fi, practic, prima „radiografie” nationala a starii de sanatate a romanilor, iar in baza lui se vor aloca fondurile pentru afectiuni in anii care urmeaza. Riscograma nationala este rezultatul centralizarii si interpretarii statistice si medicale a investigatiilor facute de romani.

Evaluarile nu reflecta realitatea

In opinia profesorilor de sociologie Dumitru Sandu, Ioan Marginean si Bogdan Voicu, rezultatele acestui sondaj national de sanatate nu sunt valide stiintific deoarece nu respecta rigorile unei cercetari, iar evaluarile finale nu vor reflecta realitatea.

Cei trei profesori intervievati de EVZ au o bogata experienta in cercetari sociale, au scris numeroase lucrari de specialitate, au colaborari externe prestigioase si predau la Facultatea de Sociologie din Bucuresti.

Profesorii consultati de EVZ considera ca partea de cercetare a ESSP ar fi trebuit separata de campania de medicina preventiva. Acest fapt ar fi antrenat si o scadere majora a costurilor pentru cercetare.

Idee buna, prost aplicata

Diferenta de costuri nu poate fi apreciata, intrucat programul ESSP „a amestecat” componentele de cercetare, mobilizare si preventie, iar Ministerul Sanatatii refuza sa faca public bugetul defalcat al programului.

Sociologii consultati sunt de acord intr-o privinta: ESSP este o idee foarte buna, dar a fost pusa prost in practica. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a lansat programul ESSP cu mare pompa in vara anului 2007.

Integral in Evenimentul Zilei