Financial Timesvorbeste despre faptul ca stoparea luptei anti coruptie in Romania arata limitele influentei UE, sugerand ca aderarea Romaniei la UE s-a facut fara indeplinirea unor conditii serioase. FT il da drept exemplu pe Radu Mazare si vorbeste de coruptii care pot fugi din fata Justitiei in strainatate, apreciind ca decizia este acum in mana presedintelui Iohannis. Jurnalistii de la FT mai scriu ca Bucurestiul intra pe aceeasi linie cu Budapesta si Varsovia in privinta respectarii statului de drept.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Politico scrie ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu va accepta sa o revoce pe Kovesi avand in vedere sprijinul acordat de populatie lui Kovesi si activitatii DNA. Politico aminteste ca sefa DNA a prezidat cazurile de coruptie ale unor politicieni cu functii importante de conducere din mai multe partide, inclusiv procedurile in desfasurare impotriva liderului PSD Liviu Dragnea, precum si un caz impotriva fratelui fostului presedinte PDL Traian Basescu.

Reutersscrie ca Laura Codruta Kovesi a condus DNA-ul incepand din 2013 si, sub conducerea acesteia, condamnarile au crescut drastic intr-unul dintre statele cele mai corupte din Uniunea Europeana. O revizuire judiciara aprobata de Coalitia de guvernamant la sfarsitul anului trecut - care a fost criticata de presedinte, mii de magistrati, Comisia Europeana si Departamentul de Stat al Statelor Unite - este din nou in Parlament dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca unele dintre dispozitiile sale sunt neconstitutionale.