Eurodeputatul român Maria Grapini l-a acuzat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, că se contrazice atunci când vorbește despre autoritatea democrației dar pledează pentru o Europă cu mai multe viteze. Macron i-a răspuns sec că, dacă „Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul (...), nu aţi fi aici”, potrivit Digi 24.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

„Domnule preşedinte Macron, sunteţi pro-european sunt şi eu pro-europeană şi vă felicit pentru ceea ce aţi spus aici. Însă v-ați contrazis într-un lucru și aş vrea să-mi răspundeţi, poate clarificaţi. Sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să nu avem o democraţie autoritară, ci să avem autoritatea democraţiei. E foarte important acest lucru. Însă nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur şi să conducă şi aceasta are o aroganţă de a fi o putere peste celelalte state, nu duce la euro-scepticism? Cum să convingem noi cetăţenii, din ţara mea, din România, că sunt egali la masa negocierilor dacă dumneavoastră aţi declarat că vreţi o Europă cu două viteze, că vreţi să fie două state mai state decât celelalte?”, a spus Maria Grapini, citată de digi24.ro.

„Există deja o Europă cu mai multe viteze. Există Europa euro-ului, Europa Schengen-ului, există deja o Europă cu mai multe viteze, sau putem spune că Europa are mai multe viteze, dar sarcina pe care o avem noi este ca să nu declarăm aceste cluburi ca fiind închise şi să nu decidem că noi suntem arbitrari cu privire la modul în care noi dorim să-i primim pe unii în aceste cercuri sau nu. Pentru ca să avansăm în Europa trebuie ca cei mai puternici, cei mai ambiţioşi să poată să avanseze, aşa a avansat Europa întotdeauna. Dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici”, i-a răspuns Emmanuel Macron, președintele Franței.