EvZ: Ceausestii se iubeau in case conspirative
Nicolae si Elena par sa fi trait o zbuciumata poveste de iubire in ilegalitate. Mistuiti de amor, ei si-au dat intalnire intr-o casa conspirativa, riscand excluderea din PCR.
Dosarele din fondul CC al PCR, sectia Cadre, asa cum se prezinta ele la Arhivele Nationale, creeaza o imagine idilica despre dragostea care i-a legat pe Nicolae si Elena Ceausescu. Dosarele, la care nu se stie cand, cum si cat s-a „umblat“, dateaza de la sfarsitul anilor ’40. Ele cuprind insemnari pana la inceputul anilor ’60, cand Elena nu mai prididea cu diverse cereri catre structurile de partid, ba sa-i fie recunoscuta vechimea in PCR, ba sa-i fie aprobata transportarea mezinului Nicusor la Viena, pentru rezolvarea unor probleme stomatologice.
O simpla lectura incrucisata a celor doua „mape profesionale“ (cum s-ar numi in politica de astazi) ofera detalii mai putin cunoscute despre „focul revolutionar“ al Ceausestilor. Flacara „progresista“ era gata-gata sa se stinga definitiv in 1941, cand dragostea se pare ca ardea mai tare. Atunci, partidul i-ar fi vrut despartiti. Definitiv.
Elena l-a refuzat pe Misu Zugravu’
Nicolae si Elena Ceausescu s-au intalnit in 1940. Toamna. El i-a devenit ei „legatura superioara pe linie de UTC“. Ea a refuzat sa-l aiba „legatura“ pe Misu Zugravu’. Misu n-a mai fost in gratiile Elenei pentru ca era suspectat ca are un frate „provocator“, care „vindea“ comunis ti.
Ca Nicolae sa-i fie Elenei „legatura superioara“ era firesc intr-o structura rigida cun este un partid comunist, unde vechimea si abnegatia pentru slujirea „cauzei“ erau decisive. „Cismarul“ plecat de copil din Scornicesti pentru a profesa la Bucuresti, la mesterul Alexandru Sandulescu, in Calea Victoriei 89, era mai vechi in „structuri“. Fusese „atras“ in 1933.
Elena, absolventa tot de patru clase primare in Petrestiul natal, s-a alaturat miscarii „revolutionare“ mai tarziu, in 1936. Era pe atunci ucenica de „testilista“ la o fabrica din Bucuresti. A apucat-o pe calea comunismului la indemnurile fratelui sau, Gheorghe. Într-o „autobiografie“ scrisa in 1949, ea marturisea ca au atras-o „secera si ciocanul“ pentru ca „partidul nostru este singurul partid al celor ce muncesc“.
Integral in Evenimentul Zilei

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri