Republica.ro: Ultimele zile ale lui Ilie Gâzea

În comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență era practic expusă fișa medicală a lui Ilie Gâzea, lucru total neobișnuit și nici măcar legal. Aflăm, însă, de acolo că omul era extrem de bolnav, având boli cronice și hipertensiune. Practic, se induce ideea că omul abia se ținea pe picioare la protest. Însă martorii și chiar fiica omului, Cătălina, susțin altceva: Ilie Gâzea nu a avut înainte de acest moment hemoragii sau stări critice, chiar dacă era cunoscut ca având niște boli cronice. Mai mult, el se simțea foarte bine până în ziua de 10 august.

... Și astfel, în regatul Baronului s-a produs o moarte suspectă. Tocmai în regatul Baronului! Și, mai ales, sub semnul gazelor lacrimogene. Pentru că, e adevărat, într-un fel straniu și dureros, județul lui Dragnea începe să se răzbune…

Adevărul: Jandarmii se gazează între ei la poligon în timp ce un bărbat a murit la spital după ce a participat la protestul diasporei

În timp ce un bărbat de 62 de ani a decedat la o săptămână după ce a leşinat în urma acţiunii cu gaze lacrimogene de la mitigul diasporei, în poligonul Jandarmeriei din Băneasa a avut loc o demonstraţie cu muniţia folosită de militari în acţiuni de restabilere a ordinii publice. Practic, în prezenta jurnaliştilor, jandarmii s-au gazat între ei pentru a demonstra „cât de neletale sunt gazele folosite” la mitingul diasporei.

România liberă: ”Propaganda a găsit mortul Lui Klaus Iohannis îi trebuia un mort pentru a-şi instala guvernul său”, scrie Marius Ghilezan. Moartea e tragică oriunde s-ar ascunde. Dar să profiţi de un context pentru a-ţi confirma agenda demult scrisă e de un cinism patologic. Ce mai contează că ulterior se va afla că plecarea la Dumnezeu a nefericitului a fost o coincidenţă, nu un compus de factori exogeni?

G4media.ro:Medicul vasi Rădulescu critică pepagina sa de Facebook dezvăluirea datelor personale ale teleormăneanului mort după miting: ”Dragă DSU, În SUA erați dați în judecată în următoarea secundă și plăteați milioane bune”. Orice pacient trebuie protejat sub confidențialitatea actului medical și nu pot fi făcute publice date personale sau medicale despre el. Este ilegal. Indiferent dacă pacientul în discuție mai este sau nu în viață. Abaterea dumneavoastră ne arată că-n această țară ne permitem chiar orice. În SUA erați dați în judecată în următoarea secundă și plăteați milioane bune pentru așa ceva.

Tot despre comunicatul DSU vorbește și jurnalistul Teodor Tita pe pagina sa de Facebook: care crede despre comunicatul DSU că ”e corect și utli”: Stirea e destul de clară: omul a murit la niște zile după protest. NU rezultă de nicăieri o legătura cu gazele inhalate in Piața Victoriei. Așa ceva poate stabili doar IML și rezultatele nu sunt încă disponibile. Comunicatul DSU nu face decât sa dea niște detalii binevenite. E corect și util. Cu toate astea citiți comentariile. Oamenii sunt furioși. Refuză să înțeleagă sau să contextualizeze. Se radicalizează cu fiecare zi care trece. Ăsta e rezultatul celeilalte comunicări, aia dinspre guvern care când nu minte, omite fapte și refuză să răspundă onest. Stau să mă întreb dacă la guvern și la PSD mai e vreunul capabil să le pună în față o oglindă, fie ea și spartă, sau se vor afunda in spirala asta care trimite deja spre manuale unde sănătatea mintală e subiectul principal. Minciuna naște minciună se metamorfozează în ură.

Lucian Mândruță, pe Facebook: “Era de murit”.

Asa spun doctorii intre ei despre un pacient la limita puterilor, pentru care nu se mai putea face nimic. Era de murit si protestatarul cu hipertensiune arteriala, venit la miting la Bucuresti, gazat, plecat acasa pe picioarele si pe propria semnatura? Nu vom sti niciodata. Stim insa ca ultima lui saptamana de viata a fost marcata de gaz lacrimogen si dezamagire. Nu sunt de acord sa spunem ca “jandarmeria l-a ucis”. Nu cred ca asta a fost intentia jandarmilor. Si probabil ca hipertensiunea lui anterioara a cantarit mult. Dar nu sunt de acord nici sa trecem cu vederea si sa spunem ca “jandarmii au aplicat legea, bla, bla”. Jandarmii au esuat intr-o misiune esentiala: sa protejeze dreptul oamenilor pasnici de a demonstra. Si nu doar dreptul, ci si sanatatea si, iata, si viata lor.

  • sinteză în curs de actualizare