Protestele românilor, un exemplu pentru alte țări - interviu cu analistul Paul Lendvai. Jurnalistul Paul Lendvai, unul dintre cei mai reputaţi analişti din Europa Centrală şi de Est, vorbeşte, la Digi24, despre importanţa pe care protestele din România o au pentru alte ţări din regiune. Lendvai a fost corespondent zeci de ani pentru Financial Times şi pentru că a scris numeroase cărţi despre Ungaria, Paul Lendvai ne arată şi ce au românii de învăţat din „orbanizarea” Ungariei. ”Protestele românilor nu sunt importante doar pentru România. Sunt, în acelaşi timp, un exemplu pentru alte ţări, despre cum să lupţi pentru drepturile tale şi pentru justiţie, dar şi împotriva unor infractori mărunţi deghizaţi în politicien” declară Lendvai pentru digi24.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

Juriști: Protestele din 10 august se încadrează la situații speciale/ Se impunea întrunirea Centrului de decizie sub conducerea ministrului de interne. Protestele din 10 august se încadrează la situații speciale, conform Hotărârii de Guvern 1152 din 23 decembrie 2014 privind organizarea, funcţionarea şi compunerea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, au declarat pentru G4Media.ro juriști din cadrul ministerului. Ministrul de interne, Carmen Dan, a declarat marți că n-a fost convocat Centrul, pentru că potrivit HG-ului ”ar fi fost obligatoriu să avem o situație de risc și de pericol în mai multe unități administrativ teritoriale, nu doar în București.”

Bruxelles-ul a devenit un uriaş cuib de spioni. Pentru unele agenţii de informaţii, Bruxelles-ul constituie un punct principal de interes întrucât aici se află sediile Uniunii Europene şi NATO. Pentru altele, cum ar fi cele din Africa şi Orientul Mijlociu, interesul este generat de cetăţenii statelor lor care locuiesc în Belgia şi care ar avea capacitatea de a influenţa politica din ţările lor natale, notează Politico.eu. De altfel, în luna iunie, şeful serviciilor de informaţii interne din Austria, Peter Gridling, a declarat într-o conferinţă de presă că, în momentul de faţă, Bruxelles-ul a surclasat Viena în materie de densitate a „aşa-numitelor servicii de informaţii din afara UE“, scrie Adevarul.

Cluj Arena, gazda unui spectacol istoric de proporții, finanțat din bugetul local cu 500.000 de lei. Unul dintre evenimentele majore care sunt găzduite anul acesta pe Cluj Arena este spectacolul istoric „Marea Unire”, dedicat Centenarului României. Directorul Cluj Arena, Rau Rațiu, a subliniat că în prezent se fac pregătiri pentru instalarea arsenalului care va fi utilizat în acest spectacol de reconstituire a unor episoade istorice, precum bătălia de la Oituz, Bătălia de pe Argeș, care a dus la pierderea Bucureștiului, Bătălia de la Mărășești cu plutonul condus de Ecaterina Teodoriu și multe altele. Sunt implicați numeroși actori, cascadori și o recuzită impresionantă, potrivit Actual de Cluj.

Palij: Ultimul zbir al lagărelor de concentrare naziste. Jakiw Palij era gardian în lagărele naziste de concentrare. Decenii întregi a trăit în anonimat în SUA. Acum, Statele Unite l-au expulzat în Germania. Un bătrân cu barbă albă și șapcă cobora marți dimineață dintr-un avion militar pe aeroportul din Düsseldorf. În acest moment, se încheie o dispută diplomatică între Germania și SUA. Este vorba despre Jakiw Palij, în vârstă de 94 de ani, de origine polonez, astăzi apatrid. În 1941, a fost instruit de către SS (trupele paramilitare de elită naziste) ca ajutor în lagărul de la Trawniki, din apropierea orașului polonez Lubin. Conform autorităților americane, ar fi contribuit la masacrarea a 6.000 de evrei. După război, Palij a emigrat în SUA, declarându-se un simplu țăran. Când, ani mai târziu, a ieșit la iveală apartenența sa la SS, Statele Unite i-au retras cetățenia. Din 2005 încearcă să-l expulzeze, scrie Deutsche Welle.

În spatele colajului video al Jandarmeriei despre protestele din 10 august. Primele imagini din colajul video prezentat de Jandarmerie sunt din Viena, iunie 2016. 250 de simpatizanţi ai unei grupări se adunaseră pentru o manifestație antirefugiați organizată de o facțiune de extremă dreapta. Incidentele pe care le-ați văzut au durat preț de câteva minute pentru că în rest, activiștii au fost lăsați să demonstreze fără impediment. Presa scria atunci că incidentele n-au fost altceva decât marketing de gherilă, potrivit digi24.ro.

Cu cât au crescut soldele în Armată şi de ce alte compensaţii mai beneficiază militarii. În plină campanie masivă de angajări şi aflându-se în cel de-al doilea an în care dispune de un buget de 2 la sută din PIB, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) se află în situaţia de a da salarii decente militarilor indiferent de grad, de la simplul soldat la general. O comparaţie cu anul 2017 arată că soldele au crescut în medie cu 15-20 la sută, dar există şi situaţii în care salariile au crescut spectaculos cu până la 50 la sută. Cea mai mare creştere a soldei se înregistrează în cazul soldaţilor. Astfel, dacă în 2016 venitul unui asemenea militar era de numai 1.215 lei, în anul 2018 acesta a ajuns la 1.857 lei, potrivit Adevarul.