Comisia Europeana insista asupra disciplinei financiare chiar si in situatia in care economiile Europei incetinesc. Franta, Italia, Romania si Slovacia au fost mustrate ieri pentru ca nu si-au redus suficient deficitele bugetare. Bruxelles-ul si-a rezervat cuvintele cele mai aspre pentru Roma si Bucuresti. Conform Comisiei, finantele publice ale Italiei risca o "deteriorare substantiala", iar guvernul din Romania s-ar putea confrunta cu proceduri disciplinare la Bruxelles, anul acesta, relateaza "Financial Times", citat de Rador.

Comisia face distinctie intre statele membre ale UE care au surplus bugetar sau bugete aproape de echilibru, pe de o parte, si alte tari unde rigoarea fiscala a fost mai putin evidenta. Tarile din prima categorie isi pot permite sa atenueze controlul cheltuielilor publice in timpul unei franari a cresterii economice.

In cazul Italiei, Comisia considera ca Roma are putine sanse de a respecta tinta pe care si-a fixat-o singura, de eliminare a deficitului sau pana in 2011. Desi deficitul Italiei a scazut la 2% din PIB anul trecut, deteriorarea conditiilor economice si caderea guvernului Prodi, saptamana trecuta, starnesc ingrijorare privind capacitatea Italiei de a mentine disciplina fiscala.

Insa, situatia este mai grava in Romania: "deficitul tot mai mare al Romaniei de la intrarea sa in UE si instabilitatea sa sunt o chestiune de serioase preocupari", a spus comisiarul UE pentru afaceri monetare, Joaquín Almunia. Romania a inregistrat un deficit de 2,9% anul trecut, in pofida puternicei cresteri economice, iar Comisia se asteapta la un deficit de 3,2% anul acesta si 3,9% in 2009 daca nu vor fi adoptate politici mai ferme.