Bruxelles-ul adopta o atitudine ferma privind deficitele UE
Comisia face distinctie intre statele membre ale UE care au surplus bugetar sau bugete aproape de echilibru, pe de o parte, si alte tari unde rigoarea fiscala a fost mai putin evidenta. Tarile din prima categorie isi pot permite sa atenueze controlul cheltuielilor publice in timpul unei franari a cresterii economice.
In cazul Italiei, Comisia considera ca Roma are putine sanse de a respecta tinta pe care si-a fixat-o singura, de eliminare a deficitului sau pana in 2011. Desi deficitul Italiei a scazut la 2% din PIB anul trecut, deteriorarea conditiilor economice si caderea guvernului Prodi, saptamana trecuta, starnesc ingrijorare privind capacitatea Italiei de a mentine disciplina fiscala.
Insa, situatia este mai grava in Romania: "deficitul tot mai mare al Romaniei de la intrarea sa in UE si instabilitatea sa sunt o chestiune de serioase preocupari", a spus comisiarul UE pentru afaceri monetare, Joaquín Almunia. Romania a inregistrat un deficit de 2,9% anul trecut, in pofida puternicei cresteri economice, iar Comisia se asteapta la un deficit de 3,2% anul acesta si 3,9% in 2009 daca nu vor fi adoptate politici mai ferme.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”