Abia intrate în dotare, uniformele infanteriștilor români s-au decolorat după doar șase luni de misiune în Afganistan, relatează Știrile TVR. Vestoanele și pantalonii au căpătat o cu totul altă culoare din cauza expunerii la soare. Din această cauză, s-a ajuns la situații hilare în care pare că militarii români fac parte din armate diferite. Amata susţine că sunt probleme doar la primul lot.

Cum se decoloreaza uniforma militarilor romaniFoto: Captura TVR.ro

În reportajul TVR sunt prezentate fotografii cu uniforma românească după șase luni în Afganistan, în comparație cu una nouă. În momentul în care pui unul lângă altul doi militari români - unul care termină misiunea și unul care abia vine în Afganistan - ai impresia că sunt din două armate diferite, afirmă sursa citată, care menționează totodată că, pe lângă faptul că se decolorează la soare, noua uniformă se scămoșează imediat și intră la apă.

De altfel, ministrul Apărării Mihai Fifor și șeful Statului Major, generalul Nicoale Ciucă, au primit foarte multe plângeri în timpul vizitei în Afganistan, precizează TVR.

Deși uniformele au fost testate înainte, Armata recunoaște că au fost probleme cu primul lot. MApN susține însă într-un comunicat că pentru ultima etapă de aprovizionare, de 51.000 de uniforme, au fost găsite soluții tehnice ca acestea să nu se mai decoloreze și să se scămoșeze așa de ușor.

Noile uniforme, pentru care Armata a plătit peste 30 de milioane de euro, au fost lansate cu mare fast la Cercul Militar Național în toamna lui 2016, amintește TVR, care puntează că, deși acum recunoaște eşecul, Armata nu spune nimic despre cine ar fi vinovat și la cât se ridică paguba.