Cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului-general, Augustin Lazăr, reprezintă "un alt eveniment negativ" produs în România, o situaţie care demonstrează că avertismentele transmise de UE "nu au avut efectul dorit", afirmă un diplomat european citat de Financial Times, conform Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Bruxellesul a intensificat criticile faţă de acţiunile României de reformare a sistemului judiciar, după ce Guvernul a lansat procedura de revocare a procurorului-general, Augustin Lazăr. Joi, Comisia Europeană a exprimat «preocupări» faţă de acţiunile împotriva lui Augustin Lazăr, pe care Bruxellesul l-a lăudat în trecut pentru activităţile împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv în cazul deturnării fondurilor UE. Acţiunea intervine după revocarea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu doar două luni înainte ca România să preia Preşedinţiei Consiliului UE", comentează editorialiştii Michael Peel şi Valerie Hopkins într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "UE intensifică criticile la adresa României din cauza situaţiei statului de drept / Disputa intervine după ce Bucureştiul a anunţat un plan de revocare a procurorului-general".

"Disputa dintre Bruxelles şi Bucureşti se înscrie în cadrul tensiunilor mai largi la nivelul Uniunii Europene din cauza presupuselor tendinţe spre autoritarism şi corupţie în unele state UE. Responsabilităţile României în calitatea de preşedinte al Consiliului UE începând din ianuarie vor include organizarea actualelor proceduri disciplinare împotriva Poloniei şi Ungariei din cauza presupuselor încălcări ale valorilor comunitare fundamentale", subliniază editorialiştii FT.

Bruxellesul a reacţionat la decizia ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat miercuri lansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr. Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat joi, conform FT, că statele membre UE şi partenerii internaţionali "au evidenţiat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea acestuia de a combate eficient corupţia au o importanţă majoră". "Procedurile solide şi independente pentru revocarea şi numirea procurorilor de rang înalt au fost permanent un element-cheie în recomandările noastre", a subliniat oficialul UE.