Zeci de polițiști cu funcții de conducere au rămas fără certificatul care le permitea accesul la informații clasificate/ Retragerea certificatului ORNISS, considerată noua metodă de epurare. Zeci de polițiști au rămas fără certificatul care le permitea accesul la informații clasificate, iar după retragerea certificatului ORNISS (Oficiul Registrului National al Informațiilor Secrete de Stat) cei cu funcții de conducere au fost schimbați și puși la dispoziție, au declarat pentru G4Media.ro surse din ministerul de Interne. Potrivit acestor surse, metoda retragerii certificatului a început să fie utilizată pe scară largă de la începutul anului 2018, fiind mult mai eficientă decât alte proceduri disciplinare care pot fi atacate, se aplică gradual și durează. În schimb, retragerea certificatului acționează ca o ghilotină, fără ca polițistul în cauză să se poată apăra, potrivit G4media.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

#TeleormanLeaks. Secretele din valiza Tel Drum. Ce tranzacţii fac pensionarii din Teleorman. Potrivit documentelor aflate în posesia jurnaliştilor de la Rise Project, Nicoleta Pene nu controlează doar intrările şi ieşirile de bani din Tel Drum, ci şi din afacerile fiului lui Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea. Şi mama Nicoletei Pene, pensionara Florenţa Biolan, apare în documente cu trazacţii suspecte. Dintr-un extras al contului său în care îşi primeşte pensia, aceasta figurează că depune regulat sume în numerar între 20.000 şi 40.000 de lei, după care virează aceşti bani către firma lui Mugurel Gheorghiaş, zis „Melcul”, fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, primul proprietar al TelDrum după privatizar, scrie Adevărul.

A devenit religia în Europa noua Cortină de Fier? Nu pare întâmplător defel că guvernele vest-europene sunt, în genere, de cu totul alte păreri decât cele central- şi est-europene pe teme contemporane cheie, cum ar fi, de pildă, migraţia şi refugiaţii sau parteneriatele homosexuale. În fond, şi est-europenii de rând se deosebesc substanţial în sfera convingerilor şi definiţiei propriei identităţi de vest-europeni, după cum reiese dintr-un recent studiu al Institului Pew. Conform Pew Research Center, toleranţa faţă de oamenii de alte culturi şi religii diferă substanţial în est faţă de vest. Astfel, net mai mulţi occidentali admit căsniciile homosexuale şi intruziunea musulmanilor în propriile familii decât acceptă oamenii din centrul şi răsăritul Europei. Înrudirea cu musulmani sau evrei este acceptată de aproape o treime (29%) din români şi 32 la sută din bulgari, dar de 74 la sută în Spania, de aproape 7 din 10 finlandezi şi de peste jumătate din adulţi în alte state din vest, potrivit Deutsche Welle.

Directorul medical al Spitalului Militar din Constanța a uitat două foarfeci de 16 cm în abdomenul unei paciente de 61 de ani! In timpul unei manevre chirurgicale greșite, constănțeanca A.D. suferă o hemoragie masivă. Ca să fie salvată, după câteva săptămâni i se scoate un rinichi, iar familia susține că i se ascunde adevărul. A doua pacientă, o femeie de 61 de ani, are o stare proastă accentuată după două operații succesive greșite, prima o intervenție laparoscopică la bilă. Nimeni nu știe ce se întâmplă, până când la Computer Tomograf i se descoperă două foarfece medicale de câte 16 cm, uitate de medic în abdomen! Ambele cazuri au fost operate de Gheorghe Ștefan, șef Secție chirurgie și director medical la Spitalul Militar de Urgență Constanța, potrivit Tolo.ro.

Evaluarea Școlilor Doctorale începe cu o autoevaluare, după 7 ani în care universitățile nu au fost analizate și zeci de scandaluri de plagiat. Care sunt noile criterii. Școlile doctorale intră în proces de evaluare, după 7 ani în care au fost ferite de orice curățenie și după zeci de scandaluri de plagiat. Evaluarea – prevăzută să aibă loc la fiecare 5 ani de Legea educației încă din 2011 – va începe cu o autevaluare făcută de fiecare universitate până cel târziu pe 15 februarie 2019, prevede metodologia semnată de ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, și obținută de Edupedu.ro. Abia după aceasta, ARACIS sau o agenție străină va evalua fiecare domeniu de studii de doctorat, potrivit Edupedu.ro.

Distracțiile excentrice ale milionarilor: Iulian Stanciu, șeful eMag, s-a ”duelat” în avioane cu lasere deasupra Las Vegasului. Iulian Stanciu conduce cel mai mare retailer online din România, eMag, și are o avere de sute de milioane de euro. În timpul liber îi place să alerge și să meargă cu bicicleta prin zone mai sălbatice din România. Dar cel mai extrem lucru pe care l-a făcut a fost să se "lupte" în avioane cu laser, deasupra Las Vegasului. „Am fost acum doi ani și jumătate cu colegii la un eveniment de e-commerce și tehnologie, Shoptalk se numește, în Las Vegas, și am găsit o companie care îți închiriază avioane de acrobație și cu care poți să te lupți cu avioanele astea unu contra celălalt, bineînțeles cu laser. Nu sunt arme reale”, ne-a spus Iulian Stanciu, în interviul pe care l-a acordat ziarului Libertatea.

Bătălie cruntă în PSD Cluj. Liviu Dragnea are noi pretendenți la șefia organizației clujene. O nouă tabără s-a conturat în PSD Cluj, aceasta propunându-și să preia conducerea organizației. Liviu Dragnea n-ar fi deloc străin de acțiunile complotiștilor de la Cluj, ba chiar el i-ar sprijini pe aceștia, nemulțumit de faptul că actualul președinte clujean, deputatul Horia Nasra, s-a tot poziționat împotriva sa în ultima perioadă. De cealaltă parte, tabăra lui Nasra – în care-i regăsim și pe fostul președinte al organizației, Remus Lăpușan, și pe deputatul Cornel Itu (politicieni cu trecere în rândul filialelor din județ), nu se arată deloc dispusă să cedeze. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, bătălia dintre cele două tabere s-ar putea lăsa inclusiv cu excluderi.

Documentul care atestă că Patriarhul Daniel a avut legături cu fosta Securitate. Dosarul lui a fost distrus în zilele de 22-23 decembrie 1989. Conform unui proces-verbal întocmit la 23.12.1989 de către Serviciul de Informaţii Externe, publicat în premieră pe site-ul www.safielumină.ro, „Subsemnaţii col. Oprescu Puiu şi cpt. Mirel Stăniloiu au procedat în ziua de 22 şi 23 decembrie 1989 la distrugerea prin ardere şi tocare a următoarelor dosare din contul personal”. Urmează apoi o listă cu 34 de dosare, printre care şi dosarul cu numărul 36046 al lui „Dobrescu”, adică Ciobotea Ilie. În lipsa dosarului integral distrus în zilele Revoluţiei, nu se poate cunoaşte calitatea exactă a lui Ilie Ciobotea, scrie Adevărul.