Omul nou şi omul vechi în politica germană. Trecuţi prin experienţe politice abisale şi zguduiţi de ideologii şi regimuri totalitare mai rău decât orice alt neam, germanii ar fi trebuit să fie la adăpost de ispita construcţiei omului nou. Dar, din păcate, nu-s. De altfel, nici francezii nu stau prea bine. Recent, Emmanuel Macron, el însuşi un om foarte nou în politică, al cărei Olimp nu l-ar fi putut escalada în veci dacă nu reuşea, versatil, să se prezinte ca proaspăt adversar al establishmentului, elogia călduros Germania. De Ziua Amintirii (dedicată comemorării celor căzuţi în războaiele mondiale, în care germanii i-au ucis pe francezi şi viceversa), preşedintele Franţei s-a hazardat să afirme, ca şi cum ar fi un fapt, că „Germania” şi-ar fi "învins sângeroşii demoni naţionalişti". Aşa să fie oare? Pioasa speranţă a liderului Hexagonului fusese şi o fierbinte dorinţă a elitei care a pus bazele Constituţiei germane din 1949, potrivit Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Lupte grele în DNA pentru salvarea fostului ministru de Interne, Petre Tobă. Rechizitoriul procuroarei Forentina Mirică a fost infirmat. Magistratul a decis să plece la Parchetul Capitalei. Actul de trimitere în instanţă a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, semnat de procuroarea Florentina Mirică, a fost infirmat de şeful interimar al Secţiei a I-a de combatere a corupţiei din DNA, procurorul Dănuţ Volintiru, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Soluţia dispusă de Mirică era în analiză de la începutul lunii. Nemulţumită, Mirică a cerut CSM să îi aprobe transferul din DNA la Parchetul Capitalei. Cererea ei va fi luată în discuţie de CSM pe 26 noiembrie, potrivit G4media.ro.

Câți bani s-au alocat pentru Catedrala Mânuirii Neamului? Nimeni nu poate stabili exact, dar mult mai mulți decât susține Patriarhia. Calculele Să fie lumină – realizate pe filiera banilor publici dați de Guvern, Primăria Capitalei și primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5 și 6 – arată că suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu depășește pragul de 121 de milioane de euro. Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.După ce am procesat date din sute de documente oficiale, am obținut un total al finanțării publice diferit de cel anunțat public de BOR. Mult diferit, pentru că – potrivit calculelor noastre – 40 de milioane de euro ieșiți din bugetele publice, spre catedrală, s-au evaporat în statistica Bisericii, potrivit anchetei ”Să fie lumină”.

Tânăra tâlhărită la Alba Iulia face primele declaraţii: „Sunt imagini şocante, dar nu îmi amintesc nimic. Nu l-am văzut pe agresor“. Tânăra a declarat, joi, că a văzut filmul agresiunii căreia i-a fost victimă de două ori, dar nu îşi aminteşte nimic. ”Sunt imagini şocante, dar nu imi amintesc. Din ziua de sâmbătă îmi amintesc doar ce am făcut dimineaţă, am câteva imagini în minte foarte şterse. Nici nu aş vrea să îmi amintesc ce s-a întâmplat atunci”, a povestit Denisa Sava, potrivit Adevărul.

TVR plăteşte 24.000 de euro firmei Laviniei Şandru pentru o emisiune de interviuri pe care tot ea o prezintă. Din luna octombrie, la Televiziunea Română a apărut în grilă o nouă emisiune. Se numeşte "Faţa nevăzută a lumii" şi este prezentată de Lavinia Şandru, fost jurnalist la Realitatea TV. Pe site-ul televiziunii publice sunt foarte puţine informaţii despre această emisiune. Se scrie doar că Lavinia Şandru va intervieva personalităţi din România, pentru a le afla "hobby-urile şi poveştile nedescoperite". Contractul se derulează prin firma SC Stratcom Media and Film,firmă deţinută de Lavinia Şandru, înfiinţată cu doar trei luni înainte de obţinerea contractului cu TVR, dezvăluie Libertatea.

Amnistia și momentul T0, propovăduite de Dan Andronic la Realitatea TV.”Amnistie se întâmplă peste tot. În SUA, Nixon a fost iertat de următorul președinte. Societatea românească ar avea nevoie de un moment T0. Ocazia s-a pierdut pe vremea lui Traian Băsescu, în ultimul său mandat. E nevoie de o resetare, dacă trăim în această ură, atmosferă de nerespirat, ce obținem până la urmă?”, a spus Andronic, trimis în judecată în două dosare de corupție, în platoul Realității TV, unde a fost singurul invitat, potrivit G4media.ro.

Primarul norvegian al comunei cu 400 de români de la Cercul Polar: „Nu e un lucru bun pentru România, dar pe mine mă bucură dacă oamenii se stabilesc aici!”. În biroul de sub 20 de metri pătrați, mobilat simplu, aproape auster, aveam să fac o călătorie virtuală în inima unei comunități pe care Ørjan Albrigten, primarul în vârstă de 43 de ani al comunei, o cunoaște pe propria viață. Pentru că e născut, crescut în fiordurile norvegiene. Și, de trei ani de când e ales să gestioneze mica localitate de deasupra Cercului Polar, știe cam totul despre comunitate. Inclusiv despre românii care trăiesc în ea. Pe care îi dorește integrați, stabili, potrivit Libertatea.

Cum se va obţine un ordin de protecţie provizoriu. Întrebările la care vor răspunde victimele. În curând, victimele violenţelor domestice vor putea cere direct de la poliţist un ordin de protecţie provizoriu, fără să mai fie nevoiţi să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică modelul formularului de ordin de protecţie provizoriu şi instrucţiunile sale. Odată ajuns la faţa locului, poliţistul este obligat să stea de vorbă cu victima pentru a afla dacă aceasta are nevoie de un ordin de protecţie. În cazul în care răspunsul este pozitiv, victima violenţelor domestice va trebui să răspundă la un set de întrebări, scrie Adevărul.