DW: Politica navelor de război în Marea Azov. Conflictul dintre Moscova și Kiev a atins un nou punct culminant. Conducerea ucraineană a decis aplicarea legii marțiale asupra unor părți largi din teritoriul țării. Motivul a fost acțiunea marinei ruse de a ataca și captura trei nave militare ucrainene la sfârșitul săptămânii trecute. Navele ucrainene doreau să ajungă de la Odessa, port la Marea Neagră, în porturile Berdjansk și Mariupol, în Marea Azov, traversând apele strâmtorii Kerci. Rusia le-a oprit făcând uz de forță și a reținut echipajele în Peninsula Crimeea. Mai mulți marinari ucraineni au fost răniți în această operațiune. Ucraina are tot dreptul să protesteze față de acțiunea Rusiei. Moscova încalcă astfel dreptul internațional, prevederile dreptului maritim internațional și un acord bilateral ruso-ucrainean privind Marea Azov, acord ce prevede tranzitul liber al navelor celor două țări, inclusiv cele militare, potrivit Deutsche Welle.

subiecteFoto: Colaj foto

Cele două efecte periculoase imediate după declaraţia lui Teodorovici privind dreptul de muncă. Dana Hering, româncă stabilită în Suedia, a criticat la Digi24 propunerea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea dreptului de a munci în ţările UE. E periculoasă tocmai pentru că arată că guvernanţii nu înţeleg drepturile şi libertăţile garantate prin tratate europene, a spus aceasta. Sunt două efecte imediate după declaraţia asta: un statut special, un permis special pentru români pe teritoriul UE poate declanşa reacţii în lanţ, iar românii pot fi supuşi discriminării pe piaţa muncii. Dacă sunt semnalate abuzuri, guvernarea PSD deschide uşa acestor abuzuri.

Oraşul în care drapelele României sunt depozitate în tomberoane înainte să fie arborate pe stâlpi. „Vai mama noastră, au trecut degeaba 100 de ani!“. Imaginea unui muncitor care arborează drapele prin oraş cocoţat în cupa unui excavator a fost surprinsă de un trecător şi postată pe Facebook. Steagurile sunt depozitate într-o pubelă pusă în cuva unui excavator, pentru a fi la îndemâna muncitorului care lucrează fără protecţie la înălţime. Un trecător a surprins o ipostază cu un muncitor în timp ce arborează drapelul României pe stâlpii din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea şi a postat imaginea pe Facebook. În fotografie apare un excavator, iar în cuva ridicată la înălţime, alături de un muncitor care aşează steagul în postament, mai apare şi un tomberon în care se văd alte drapele, potrivit Adevarul.

Situație absurdă: O fetiță ar putea fi executată silit de Spitalul de Urgenţă Buzău unde a fost internată acum 5 ani. O fetiță a aflat că ar putea fi executată silit de Spitalul de Urgenţă Buzău unde a fost internată acum 5 ani, după un accident. Fetiței i s-a cerut să comunice urgent numărul dosarului penal deschis după accidentul rutier în care a fost rănită, în caz contrar putând fi obligată să achite cheltuielile de spitalizare, deși Constituția garantează dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită, transmite TVR. Executorul judecătoresc a înştiinţat-o pe fetiţa de 8 ani că Spitalul de Urgenţă Buzău a cheltuit aproape 500 de lei pentru îngrijirea sa, scrie G4media.

Scandalul spaţiilor comerciale de la metrou: Metrorex a început debranşarea de la electricitate a chioşcurilor scoase la închiriat de către sindicat. La mai bine de o săptămână de la termenul anunţat iniţial, conducerea Metrorex a început efectiv debranşarea de la electricitate şi apă potabilă a spaţiilor comerciale din subteran. 331 de chioşcuri şi magazine de la metrou, care însumează 5.800 de metri de spaţii comerciale, rămân fără utilităţi după ce contractul de asociere, privind închirierea spaţiilor de la metrou, nu a mai fost prelungir de compania de stat începând cu luna septembrie. Potrivit directorului Metrorex, acestea urmează să fie demolate, scrie Libertatea.

Singurul om care s-a împrietenit cu tribul care l-a ucis pe misionarul creștin: „A făcut o greșeală”. Un antropolog indian este, probabil, singurul om care s-a „împrietenit” cu oamenii din izolatul trib Sentinelese, de pe o mică insulă din Marea Andaman. Informații despre acest trib, despre care se presupune că nu a avut contact cu civilizația de 60.000 de ani, au reînceput să apară pe plan mondial după ce un tânăr a fost ucis pe insula lor, încercând să îi contacteze și se presupune că încerca să le propovăduiască creștinismul. Antropologul spune că grupul este „pașnic”, iar reputația lui după acest incident este nedreaptă. „În interacțiunile noastre ne-au amenințat, dar nu s-a ajuns la un punct în care să ne ucidă sau să ne rănească. Când deveanu agitați ne retrăgeam”, a spus T N Pandit, pentru BBC, citeaza Digi24.

Părinții au intrat în febra cadourilor pentru educatoare: ”500 de lei în plic, îngrijitoarele 300, iar pentru doamna directoare un voucher Ikea/eMag”. Pe grupurile de Whatsapp ale părinților este forfotă mare. Deja programează bugetele pentru final de an, iar cheltuielile și contribuțiile la cadourile pentru educatoare și personalul din grădinițele unde au copiii sunt foarte importante, se pare. Atât ca valoare, cât și ca generatoare de discuții. Câțiva părinți ne-au trimis o astfel de conversație între părinții de la o grădiniță din București, pe Whatsapp. Sumele sunt mai mari ca în anii trecuți, 200 de lei de persoană, ne-au spus persoanele respective, care au dorit să rămână anonime, scrie Edupedu.

100 români din Covasna au pornit cu căruţele către Alba Iulia. Câţi kilometri străbat pentru a reface „Drumul Unirii“. 100 de români din judeţul Covasna au plecat cu căruţele duminică, 25 noiembrie, din localitatea Vâlcele, judeţul Covasna, către Alba Iulia, pentru a participa la Centenarul Marii Uniri. Prin localităţile prin care merg căruţaşii, îmbrăcaţi în straie populare româneşti, sunt primiţi cu pâine şi sare de către autorităţi, dar şi militari, care flutură steagurile în faţa lor. Prin gestul lor, covăsnenii vor să transmită un mesaj de unitate tuturor românilor, scrie Adevarul.