Reportaj la talpa Președinției Consiliului UE. Cu doar câteva zile înaintea începerii mandatului, agenda Președinției române a Consiliului UE nu e deloc clară. Nici la Rusănești, satul în care o echipă DW a aflat ce cred oamenii despre guvernanții de la București.Pe oameni îi chemară la primărie într-o luni, așa, pe la amiază. Pe toți fermierii îi chemară. Era mijloc de decembrie și tocmai ce se pusă iar să ningă, peste ninsoarea aia de căzu zilele trecute. Se duseră, ce erau să facă? Dacă-i chemară, se duseră. Fură mulți, acolo, la primărie. Și ieși domnișoara veterinar să le spuie că în 45 de zile o să le omoare toate caprele și oile, că e epidemie. Unii înțălesără că e scrapie, alții că e pesta rumegătoarelor mici. Nu e nici un caz dovedit, încă, dar dacă va fi să fie, nu se pune problema să le mai lase vreo oaie sau vreo capră în viață, scrie Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Pedepsele Guvernului pentru companii lovesc în populaţie. Guvernul a introdus printr-o ordonanţă controversată o serie de măsuri menite să protejeze populaţia şi să pedepsească firmele care nu plătesc destule impozite, dar tot românii de rând vor suporta factura. Guvernul a pus ochii pe profiturile companiilor din România şi a decis să introducă o serie de taxe, chiar din 2019: „taxa pe lăcomie“, taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie, comunicaţii şi jocuri de noroc. De asemenea, sunt aduse schimbări la Pilonul II de pensii şi vor fi plafonate preţurile la gaze naturale şi energie electrică, în următorii trei ani, scrie Adevărul.

2018, anul în care România a devenit raiul infractorilor. 2018 este anul în care porţile închisorilor s-au deschis larg pentru deţinuţii care au stat înghesuiţi în celule! Peste 9.000 de persoane au fost eliberate înainte de termen, în baza recursului compensatoriu. Vorbim despre legea care le dă şase zile de libertate la fiecare 30 de zile petrecute în condiţii improprii. O bună parte dintre ei s-au întors în celule la scurt timp după ce au ieşit! Au bătut, au jefuit şi au încercat să violeze - adică exact aceleaşi lucruri pentru care au fost trimişi înainte la închisoare. Efectele recursului compensatoriu, scrie Digi24.

Liviu Dragnea: Şeful SPP Lucian Pahonţu conduce „Statul Paralel”. Şeful SPP Lucian Pahonţu este cea mai importantă persoană din Statul Paralel, afirmă Liviu Dragnea, care consideră că preşedintele Klaus Iohannis nu este decât ”o păpuşă” a sistemului. Preşedintele PSD speră ca 2019 să fie anul adevărului, în care să reuşească destructurarea acestui sistem ocult care doreşte să controleze instituţiile statului. "Sunt şanse foarte mari să destructurăm acest sistem paralel. Nu Iohannis conduce statul paralel. El e o păpuşă. Un beneficiar. Se pare că Pahonţu este," a afirmat Liviu Dragnea, la Antena 3. Preşedintele PSD susţine că scopul sistemului ocult este de a păstra controlul asupra instituţiilor statului, scrie Gândul.

Cine ar putea fi noul şef al Statului Major al Apărării. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, pentru Mediafax, că are trei variante de înlocuitor pentru Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Armatei. "Expiră un mandat în 31 decembrie, mandatul de 4 ani al şefului Statului Major al Armatei expiră. Conform legii, la propunerea ministrului, în anumite condiţii, poate propune prelungirea până la un an. Hotărârea mea a fost să nu prelungesc, nu am nicio problemă cu nimeni pe chestiunea aceasta, dar odată prelungind, cineva ar putea spune că nu există resursă umană pentru un şef al Statului Major al Armatei şamd. Ori cel pe care îl propun acum, pentru că am două sau trei variante, conform legii, este unul care, după ce-şi va termina mandatul, va merge direct acasă pentru că va face vârsta de pensionare", a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Leş, scrie Monitorul Apărării.

Republica Moldova:Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, promite să repete „realizările” sale la nivelul întregii R.Moldova. Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, spune că participă la alegerile parlamentare din 24 februarie pentru a prelua guvernarea și a repeta la scara întregii Republici Moldova „realizările” din orașul pe care îl conduce din vara lui 2015. Condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în legătură cu „furtul miliardului”, Șor le-a vorbit jurnaliștilor la Palatul Republicii din Chișinău, unde a lansat astăzi candidații partidului său pentru cele 50 de mandate ale Parlamentului alese pe liste de partid. Ceva mai devreme, el anunțase că va candida și pe lista partidului, și în circumscripția uninominală nr. 20 din Orhei, scrie Radio Europa Liberă.

Armata germană caută specialiști și în Europa de Est. În plină criză de personal, Bundeswehr vrea să îi convingă pe străini să se angajeze pe termen lung. Est-europenii sunt sceptici. Militarii germani au nevoie de specialiști pe care îi vor căuta și dincolo de granițele Republicii Federale. Potrivit unei declarații acordate trustului de presă Funke Medien, recrutările vizează mai ales medici sau specialiști IT. Inspectorul general al Bundeswehr, Eberhard Zorn, a declarat că în condițiile crizei de personal calificat, armata federală trebuie "să își extindă raza de recrutare și să convingă cât mai mulți tineri", scrie Deutsche Welle.

Bilanț între primul și ultimul mandat al Ecaterinei Andronescu: în 15 ani sistemul de învățământ are cu 1,3 milioane de elevi mai puțin. Aflată pentru a patra oară în funcția de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a făcut un bilanț între cei 15 ani scurși între primul mandat și actualul. Într-un interviu pentru Digi 24, actualul ministru a declarat că pierderea a 1,3 milioane de elevi este ”o dramă”, consecință a plecării generațiilor tinere peste graniță. ”România în acest moment, cred eu, trăiește o dramă. Acum 15 ani, în primul meu mandat, aveam 4,2 milioane de elevi, astăzi avem 2,9 milioane de elevi. Deci în 15 ani sistemul de învățământ românesc are cu 1,3 milioane de elevi mai puțin”, a declarat ministrul, scrie Edupedu.