România, ţara europeană cu cei mai mulţi beneficiari de salariu minim. Cine lucrează cu program întreg trebuie ferit de sărăcie. Salariul minim a fost gândit în acest scop. Unele state europene au realizat dezideratul mai bine, altele mai rău. Rezultatul este surprinzător. În Germania salariul minim pe economie este printre cele mai ridicate în Europa. Cine lucrează cu program întreg şi beneficiază de salariul minim câştigă lunar aproximativ 1500 de euro brut. Şi salariul minim creşte. Începând cu acest an angajatorul trebuie să-şi plătească angajaţii cu cel puţin 9,19 euro pe oră, cu 35 de cenţi mai mult decât până acum. La o cercetare superficială, Germania pare să stea bine la nivel european. Pe locul întâi se află în acest clasament Marele Ducat Luxemburg, care asigură un salariu minim de aproximativ 2000 de euro lunar. Germania nu se apropie de această valoare, dar este departe de ţările europene aflate în coada listei, scrie Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Presa belgiană: O Românie coruptă la cârma Europei. Presa belgiană scrie ca îngrijorările Comisiei Europene faţă de preşedinţia semestrială a UE preluată de România sunt justificate. Printre argumentele invocate sunt obsesia pentru modificările din justiţie, proasta gestiune a fondurilor europene şi discursul agresiv antieuropean dovedit de foarte mulţi oficiali români. Agenda europeană este una mondială, spune un politolog belgian, şi nu are nimic de-a face cu salvarea corupţilor de închisoare. Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice: Guvernul român este concentrat complet pe afacerile de corupţie din sânul guvernării şi încearcă să evite închisoarea, pentru o parte dintre membrii săi. Este singurul lucru de care este interesat în prezent. Aşadar, pot exista îndoieli că afacerile europene vor avea prioritate, în timp ce unele măsuri de pe agenda Guvernului român riscă să fie sancţionate de Comisia Europeană, scrie Digi24.

Cum arată harta lumii cu sensul literal al denumirii ţărilor, realizată cu informaţii de la CIA. „Oamenii din Roma”, „Ţara cu mulţi iepuri”, „Râul întunecat” şi „Satul” sunt câteva dintre denumirile unor ţări traduse în sens literal în harta lumii realizată pe baza informaţiilor din publicaţia anuală editată de Central Intelligence Agency (CIA). Dailyinfographics, un site specializat în realizarea de infografii, a realizat o hartă inedită a lumii în care fiecare ţară este trecută cu sensul literal al denumirii acestei. Sursele citate de cei care au întocmit harta sunt: „The World Factbook” - o publicaţie anuală oficială a Central Intelligence Agency (CIA), care prezintă în stil de almanah informaţii despre ţările lumii şi Dicţionarul publicat de Oxford University Press în 2018 „An A-Z of country name origins” (Originile numelor ţărilor de la A la Z), scrie Adevărul.

Zâmbete forţate şi şansa românilor în Europa lui 2019. La cumpăna lor ne întrebăm ce semne are noul an. Ne-am amăgi dacă am crede că sunt multe bune pentru cel românesc şi cel european. Şi totuşi. Ne-am minţi şi dac-am vedea doar negru. Există şi-o fereastră de oportunităţi, scrie jurnalistul Petre M. Iancu în publicația Deutsche Welle. Ce prilej de satisfacţie poate fi mai potrivit decât accesul României la cârma UE? Or, nu ne putem imagina o glumă cu mult mai amară şi o ocazie mai adecvată pentru zâmbete sardonice, decât realitatea greu suportabilă a trecerii regimului Dragnea la butoanele Comunităţii. Pentru oamenii păţiţi şi lucizi (iar românii, sunt, în genere, şi una şi alta) e clar ca lumina zilei că acest regim condus de cleptocraţi şi analfabeţi nu ar fi în stare nici să conducă o Europă aflată într-o stare impecabilă, necum una în descompunere şi criză acută, precum cea de faţă, scrie G4Media.

Medicii pot lăsa şoferii fără permise de conducere. Codul Rutier a fost modificat după Crăciun, fiind introdusă obligativitatea medicilor de a trimite la un control o persoană care are o afecţiune ce nu permite deţinerea unui permis auto. Dacă şoferul nu face controlul medical recomandat, medicul va informa Poliţia Rutieră, iar şoferul în cauză va rămâne fără permis. Legea prin care a fost modificat Codul Rutier prevede şi amenzi pentru medicii şi clinicile care nu vor respecta obligaţiile legale. Preşedintele Iohannis a promulgat, pe 27 decembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Această lege aduce modificări numai în ceea ce priveşte conducătorii de autovehicule, mai exact pe cei care suferă de unele afecţiuni medicale, scrie Gazeta de sud.

Previziuni politice și de securitate pentru anul 2019. Situaţia actuală a Republicii Moldova (RM) este dificilă atât economic, cât şi politic. Militar, se poate presupune că armata RM ar putea fi capabilă să ofere rezistenţă atunci când trupele ruse din Transnistria vor primi ordin să treacă Nistrul, dacă întărirea şi susţinerea acestora ar fi putea fi blocată. Economic, s-a ajuns la fundul sacului, RM fiind condamnată să devină un stat falimentar, încă din start, fără o susţinere externă. Emigraţia masivă este cea care susţine economic populaţia rămasă, iar sponsorizarea europeană asigură bună parte din finanţarea administraţiei. RM supravieţuieşte din ajutorul economic occidental, Rusia nefiind decât o piaţa capricioasă politic şi locul de migraţie al forţei de muncă necalificate, vârstnice, vorbitoare de limbă rusă. Stoparea finanţării europene nu poate fi compensată de ajutorul continuu, dezinteresat al României. În plus, furtul miliardului, afectează grav credibilitatea financiară, scrie Monitorul Apărării.

Avem grădinițe în care se pun semințele învinovățirii copiilor pe viață. Ca să te vindeci sau să ieși din propriul rahat – toate formele de terapie spun – trebuie mai întâi să îl vezi foarte bine, scrie Oana Moraru într-o postare pe contul său de Facebook. Aceasta analizează căteva elemente din starea învățământului românesc la începutul anului 2019 (și final de 2018). „Să îi fii observator, ascultător, mirositor, degustător, pipăitor. Să îl integrezi, să îl accepți ca parte din tine. Lucid, chiar dacă doare. Adică să arunci pe el lumina conștiinței tale, până îl arzi și-l faci să dispară“, scrie Edupedu.

Moldova:Maia Sandu va candida la parlamentare din partea diasporei europene. Blocul electoral ACUM, format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, sprijinit de Partidul Liberal Democrat, a prezentat lista de candidaţi pe circumscripţii uninominale. Copreşedintele Blocului ACUM Andrei Năstase va candida pe circumscripţia nr. 33 din municipiul Chişinău, iar celălalt copreşedinte, Maia Sandu, va candida pentru funcţia de deputat în circumscripţia diasporei europene. În lista Blocului ACUM se regăsesc mai multe nume cunoscute opiniei publice, precum ex-ambasadorul R.Moldova la Washington Igor Munteanu, ex-judecătoarea Domnica Manole, analistul politic Oazu Nantoi, deputaţii PLDM Maria Ciobanu, Grigore Cobzac sau Iurie Ţap. De asemenea, în listă găsim doi foşti liberali, Valeriu Munteanu şi Lilian Carp sau pe fostul consilier al ex-prim-ministrului Vlad Filat, Dumitru Alaiba, scrie Adevărul.