Cruce aruncată în apă de Bobotează, adusă la mal de un musulman. Credincioşii au sărbătorit duminică Boboteaza. Unul dintre cele mai urmărite obiceiuri, după sfinţirea apei, este recuperarea din râuri a crucilor aruncate de preoţi. Zeci de tineri s-au aventurat în apele reci pentru a prinde crucea sfântă, ritual ce simbolizează intrarea şi ieşirea lui Iisus Hristos din apa Iordanului. Iar la Băileşti, judeţul Dolj în fiecare an are loc slujba de sfinţire a animalelor, unde zeci de cai primesc binecuvântarea preotului. La Constanța, cel mai aşteptat moment, după Liturghie şi slujba de sfinţire a apei, a fost aruncarea celor trei cruci în apa mării. 11 curajoşi au plonjat după ele, în apa rece ca gheaţa. Una dintre ele a fost recuperată de un bărbat de religie musulmană, scrie Digi24.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Rusia şi SUA au declanşat „războiul spionilor“. Odată cu arestarea la Moscova, sub acuzaţia de spionaj, a fostului puşcaş marin Paul Whelan, care este cetăţean american şi britanic, şi în replică reţinerea unui cetăţean rus de către SUA, au reapărut întrebarile legate de jocurile cu spioni ale perioadei Războiului Rece. Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă că Statele Unite au reţinut un cetăţean rus, la câteva zile după ce Moscova a reţinut un fost puşcaş marin american sub bănuiala de spionaj, relatează Reuters. Fostul puşcaş marin Paul Whelan a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) pe data de 28 decembrie. Familia sa a negat acuzaţiile şi a afirmat că Paul Whelan se afla în Rusia pentru a participa la căsătoria unui prieten, scrie Adevărul.

O ie purtată de Ecaterina Teodoroiu, expusă la Târgu Jiu. În cadrul manifestărilor omagiale dedicate împlinirii a 125 de ani de la nașterea Eroinei de la Jiu – Ecaterina Teodoroiu, organizate de Consiliul Județean Gorj, Prefectura Gorj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în data de 14 ianuarie 2019, Școala Gimnazială nr. 7, structură a Colegiului Auto „Traian Vuia“ din Târgu Jiu, va găzdui Expoziția foto-documentară „Eroina poporului român, Ecaterina Teodoroiu – fiică a Vădenilor“, organizată în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu“, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria“ – Filiala Județului Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj și Cercul Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Târgujienii vor putea vedea copia actului de naștere al eroinei, originalul aflându-se în colecția de documente a Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale, precum și o ie care a aparținut Ecaterinei Teodoroiu, aflată în colecțiile Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I“ din București, scrie Gazeta de Sud

Marile erori ale temutului GRU care au dus la demascarea a sute de spioni ruși în toată Europa. O serie de greșeli făcute de agenții secreți ruși în cazul atacului cu arme chimice din Salisbury asupra fostului spion Serghei Skripal a dus la devoalarea identității a sute de angajați ai GRU, serviciul secret al armatei ruse, scrie ziarul britanic The Telegraph. Sursele citate au declarat că detaliile atacului cu agent chimic au fost identificate de serviciile britanice, inclusiv lanțul de comandă care a dus până la președintele Vladimir Putin. Una dintre erori este eliberarea de pașapoarte cu serii de înregistrare consecutive pentru agenții sub acoperire, fapt ce le-a permis serviciilor de informații din UE să îi detecteze pe agenții trimiși în străinătate sub acoperire, potrivit unor surse din comunitatea britanică de informații citate de The Telegraph, potrivit G4Media.

Cum ”s-a dus” Liviu Pop în Singapore, Finlanda și Coreea de Sud ca să plagieze un articol din Legea Funeriu. Povestea modificării articolului 66, alin 1, din Legea Educației, cel care prevede scăderea numărului de ore pentru elevi, a fost spusă de fostul ministru Liviu Marian Pop în felul său. Acesta a fost inițiator al proiectului de lege contestat acum de Președintele Iohannis și retrimis Legislativului, iar într-o declarație recenta pentru Realitatea TV, senatorul a declarat că s-a inspirat în stabilirea numărului de ore din cele trei modele de sistem de învățământ: finlandez, Coreea de Sud și Singapore. Respectivul articol este de fapt preluat integral din textul inițial al Legii nr 1 din 2011. Declarația fostului ministru al Educației, Liviu Marian Pop, este următoarea, potrivit sursei citate: ”Eu îi invit pe cei care contestă acest proiect de lege să ia Legea educației din Finlanda, din Coreea de Sud și din Japonia. Cele trei modele de sistem de învățământ, finlandez, Coreea de Sud și Japonia, știm cu totii că…. Singapore, pardon, nu Japonia. Modelul finlandez este foarte simplu. Copilul stă în școală între 6 și 8 ore și nu mai are temă pentru acasă și nu face nimic profesorul, și nici elevul, după ora 16:00 sau după ora 17:00″. Iată varianta de text (lege cu articol unic) depusă în mai 2018 la Camera Deputaților de Liviu Pop și Ecaterina Andronescu, plus alți 37 de senatori PSD, scrie Edupedu.

Doi dintre oamenii promovați intens de propaganda oficială a Rusiei își fac partid ”patriotic”. Fostul colonel SRI Dan Dragomir, condamnat în primă instanță într-un dosar de corupție, a anunțat duminică pe contul său de Facebook că va înființa un partid ”patriotic”, care va urmări ”afirmarea voinței suverane a intereselor românilor în UE”. Alături de Dragomir, care a fost reținut în 2016 în dosarul Black Cube, printre fondatori se mai numără și avocatul Dan Chitic – ambii fiind promovați intens de organul oficial de propagandă al Rusiei, site-ul Sputnik. Daniel Dragomir, fost colonel SRI condamnat în primă instanță pentru corupție, este inițiatorul ideii Roexit – ieșirea României din UE. El are peste 160 de articole dedicate în Sputnik. Printre apelativele folosite de propaganda rusă la adresa lui se numără ”intelectual independent”, ”vedeta dezbaterii”, ”omul care a avut curaj să devoaleze combinaţiile statului paralel”. Ideea Roexit a fost promovată intens de Sputnik, la fel cum s-a întâmplat și pe Antena 3 sau România TV, unde Dragomir e invitat frecvent, scrie G4Media.

Hackerii au început în forţă anul în SUA, Marea Britanie şi Germania. Un grup de hackeri afirmă că are mii de documente care pot face lumină în ancheta cu privire la atacurile asupra World Trade Center din New York, pe 11 septembrie 2001. Totodată, pentru ca să nu fie făcute publice, grupul cere plata în bitcoins. Grupul de hackeri The Dark Overlord a ameninţat că va publica pe internet aproximativ 18.000 de documente secrete, care ar conţine "răspunsuri la teoriile conspirative despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001", scrie ziarul austriac Heute, citat de Sputnik France. Aceste date de 10Gb, potrivit sursei citate, vor fi publicate dacă cererea de răscumpărare a hackerilor rămâne fără răspuns. Astfel, ei solicită, pe serviciul de internet Pastebin, o sumă nespecificată care să le fie plătită în bitcoins. Dark Overlord a subliniat că documentele în cauză au provenit din arhivele marilor companii de asigurări, cum ar fi Lloyds of London şi Hiscox, agenţia imobiliară Silverstein Properties, care deţinea World Trade Center, precum şi mai multe departamente guvernamentale. Pentru a da greutate cererii lor, hackerii au publicat cu câteva zile în urmă câteva scrisori şi e-mail-uri, în care sunt menţionate firme de avocatură, Autoritatea pentru Securitatea Transporturilor (TSA) şi Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA), scrie Adevărul.