„Guvernul PSD-ALDE, prin europarlamentarii săi, a făcut un lobby febril împotriva candidatului român. Au trimis nemumărate emailuri, cu multe informaţii false, menite să discrediteze candidatul român”, a spus Siegfried Mureşan. „Au lucrat la vedere, prin toate mijloacele pentru a sabota candidatul român. Au votat împotriva candidatului român şi au pierdut”. Social-democraţii recunosc o parte a acestui lobby, dar nu consideră că autorităţile româneşti aveau un cuvânt prea greu de spus. Membrii Guvernului aruncă vina de la unii la alții. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că nu a avizat niciun mandat pentru ambasadorul României la Bruxelles, Luminiţa Odobescu, cea are a avotat împotrivă. Ludovic Orban a reacționat în consecinnță și a cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului, ca Guvernul să dea un mandat de susținere pentru Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european și "să înceteze să mai facă România de râs în UE". Episodul în care Maria Grapini „pierde” la numărătoare un vot în favoarea Laurei Codruța Kovesi a fost, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, „mânărie, în româneşte”. „Comportamentul este al unei ţaţe sinistre la nişte alegeri pe scara blocului, din acelea când se adună locatarii în hol, se improvizează un fel de secţie de vot - să ne alegem preşedintele - şi încearcă fiecare să facă manevre să iasă Georgescu, nu Ionescu.”

subiecteFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea vrea aurul înapoi. Joi, președintele Camerei Deputaților a depus un proiect de lege prin care dorește ca 95% din rezerele de aur ale României să fie repatriate. Printre argumentele invocate de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae sunt economia stabilă a României, inflaţia moderată, chiria prea mare plătită Londrei şi absenţa unor beneficii financiare pentru că „am permis” Londrei să ne ţină aurul în custodie. De ce ține BNR rezervele de aur în străinătate? „Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic”, a spus pentru Digi24 Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. De aceeași părere este și profesorul de economie, Cristian Păun. „Inițiativa de a aduce în țară rezervele de aur păstrate la Banca Angliei este o „trăsnaie” care face parte din atacul la care este supusă în ultima perioadă conducerea BNR”, a transmis el. Mai mult de atât, el atrage atenția asupra faptului că aducerea în țară ar presupune niște costuri destul de mari pentru a asigura condițiile de securitate necesare. Șerban Nicolae, unul dintre susținătorii acestui demers este de altă părere și vede absolut necesară repatrierea aurului. „Dumneavoastră vă ţineţi bijuteriile acasă, şi nu prin vecini, şi nici nu plătiţi chirie”. Dacă e aurul în pericol în Anglia, de ce nu aduc şi românii înapoi?, spune Cristian Tudor Popescu. Potrivit Radio Europa Liberă, România ocupă locul 35 în lume după rezervele de aur oficiale deținute, cu 103,7 tone, potrivit celui mai recent raport al World Gold Council. Primele două poziții ale clasamentului sunt ocupate de Statele Unite și Germania.

Bun de citit:

Europa, românii şi coincidenţele Adinei Florea. Adina Florea nu-i singura carenţă a repolitizatei justiţii româneşti. Nici stăpânii ţării n-ar fi ajuns să fie foarte pernicioşi, dacă demontarea statului de drept n-ar fi fost susţinută de o elită laşă şi ticăloasă. Ceea ce nu înseamnă că Adina Florea nu e în cauză. Şi nu va trebui ca faptele ei să fie examinate serios, scrie Deutsche Welle.

O fetiţă cu autism a fost dată jos din taxi de un şofer care nu a vrut să onoreze cursa: „Nu duc handicapaţi cu maşina”. Tatăl unei fetiţe cu autism susţine că fiica sa, care suferă de autism, a fost victimă a discriminării. Bărbatul relatează pe contul său de Facebook că micuţa a fost dată jos dintr-un taxi aparţinând companiei Meridian din cauza tulburării de care suferă. În replică, şoferul acuzat susţine că lucrurile nu stau chiar aşa şi că nu putea face o cursă prin traficul aglomerat în timp ce tânăra ţipa în spatele lui, potrivit Adevarul.