Problemele politice ale României au fost reluate joi, după ce președintele i-a criticat pe unii dintre politicienii țării pentru "atacarea instituțiilor europene" și subminarea poziției în Uniunea Europeană. Principalul subiect care a creat cele mai mari controverse a fost o lege propusă recent de Partidul Social Democrat, PSD, care ar acorda amnistie politicienilor acuzați de corupție, printre care șeful PSD, Liviu Dragnea, considerat adevărata forță politică din spatele premierului Dăncilă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Summit-ul UE: Ce s-a întâmplat? Liderii UE s-au reunit în orașul central din Sibiu pentru un sumar informal de o zi pentru a discuta despre "locul Europei în lume" și pentru a începe să pună bazele agendei blocului în următorii cinci ani - să fie condusă de o nouă castă de lideri de la Bruxelles. "M-am îndrăgostit de Sibiu, Europa s-a îndrăgostit de tine (n.r. Sibiu)", a declarat Donald Tusk în limba română, potrivit Danei Manescu, de la echipa de social media a Comisiei Europene. Summit-urile UE desfășurate în afara Bruxelles-ului sunt de obicei destinate să prezinte frumusețea distinctă a unui oraș din țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Dar, adesea, așa cum se întâmplă acum la Sibiu, sosirea celor mai buni și mai străluciți reprezentanți ai UE poate transforma chiar și cele mai fermecătoare locuri într-o zonă militară hidoasă. Arhitectura germanică pentru care este cunoscut centrul vechi din Sibiu este în mare parte acoperită de corturi care adăpostesc puncte de control de securitate, un centru de presă și săli de briefing, scrie Politico.

Conflictele politice din România în prim plan la summit-ul UE. ​Problemele politice ale României au fost reluate joi, după ce președintele i-a criticat pe unii dintre politicienii țării pentru "atacarea instituțiilor europene" și subminarea poziției în Uniunea Europeană. Principalul subiect care a creat cele mai mari controverse a fost o lege propusă recent de Partidul Social Democrat, PSD, care ar acorda amnistie politicienilor acuzați de corupție, printre care șeful PSD, Liviu Dragnea, considerat liderul de facto al țării și adevărata putere din spatele primului ministru. Chestiunile politice ale României, statul care deține în prezent președinția rotativă a UE, au reprezentat un conflict continuu între președinte și premier încă din 2017, iar șeful partidului de guvernământ, considerat cel mai puternic politician al României, este condamnat pentru fraudă electorală. "Avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem doar o față frumoasă. Politicienii care atacă justiția atacă instituțiile europene", a declarat președintele Klaus Iohannis în momentul în care a sosit în orașul pitoresc transilvănean Sibiu pentru o întâlnire a grupului de centru-dreapta din Parlamentul European, Partidul Popular European, înainte de un summit informal al UE. Chiar înainte ca fosta țară comunistă să preia președinția UE în ianuarie, mulți reprezentanți de la Bruxelles și-au exprimat îngrijorarea cu privire la caracterul adecvat al acesteia. Prim-ministrul Viorica Dăncilă, care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu a fost invitată la summitul UE, a acuzat liderii occidentali de standarde duble atunci când au criticat România pentru corupție și represalii împotriva protestatarilor antiguvernamentali, scrie News 1130.

Eroul fotbalului românesc înscrie din nou pentru Tusk al Uniunii Europene. Șeful Comisiei Europene declară că România, care deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a atinge pe deplin standardele europene privind statul de drept. Comentariile lui Jean-Claude Juncker au apărut joi ca urmare a turbulențelor politice interne. UE va continua dialogul cu autoritățile române, a declarat Juncker, când a sosit la summit-ul UE în pitorescul oraș transilvănean Sibiu. "Ei trebuie să depună eforturi pentru a ajunge la intersecțiile virtuoase europene". Tusk s-a întâlnit cu fostul portar de fotbal Steaua București, Helmuth Duckadam, care i-a dat oficialului UE o pereche de mănuși de portar. Duckadam este un erou național în România pentru că a oprit patru lovituri de departajare consecutive în finala Cupei Europene din 1986 împotriva Barcelonei, iar Tusk știa de el, scrie The Washington Post.

Promisiunile de la summit-ul de la Sibiu sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut. În așa-numita declarație de la Sibiu, numită după orașul transilvănean, unde se întâlnesc, liderii au promis să protejeze "democrația și statul de drept", chiar dacă nu este clar că aceștia au aceeași înțelegere a conceptelor. Polonia, Ungaria și România sunt acuzați că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice într-un proces de sancționare înseamnă că până acum colegii lor din UE nu au putut să-i forțeze să se alinieze, scrie Bloomberg.

La Sibiu s-au făcut planurile pentru o uniune fără Marea Britanie. Liderii europeni s-au întâlnit joi în Transilvania pentru a lansa o luptă pentru locurile de muncă de top de la Bruxelles și pentru a schița un viitor fără Marea Britanie, fantoma la dezbaterea lor de summit. Liderii europeni au prezentat o declarație de principii pentru un viitor post-Brexit , promițând o "nouă Uniune de 27 de state, gata să-și îmbrățișeze viitorul ca unul singur", scrie France24.