Cum au reușit din nou Ungaria și Bulgaria, acolo unde România a eșuat: construirea de spitale noi. Un deceniu și jumătate va trece până când vom avea primul spital regional, promis de PSD în 2012. Guvernele PSD nu au nicio scuză pentru acest eșec de proporții, pentru că bani există. Nu de la buget, ci de la Comisia Europeană. Fostul Comisar European Corina Crețu a confirmat, în iunie 2019, că este posibilă alocarea de bani în cadrul actualului exerciţiu bugetar (2014 - 2020) pentru construirea spitalelor regionale, conform Newsweek.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

România are cele mai multe cazuri noi de rujeolă din UE. Pediatrul Mihai Craiu de la INSMC: ”Așteptăm al 65-lea deces. Cronica unei morți anunțate”. Epidemia de rujeolă nu dă semne că ar putea să dispară în România prea curând. În ultimele luni, țara noastră și Franța au raportat cele mai multe noi cazuri de pojar. Țările care în ultimul an s-au confruntat cu o epidemie de rujeolă mai mare decât cea din România, prin raportare la numărul de cazuri la un milion de locuitori – Lituania, Bulgaria și Slovacia – au înregistrat un număr apreciabil mai redus de noi îmbolnăviri, semn că epidemia este pe cale să se stingă, relatează Libertatea.

Ce pietre de moară şi-a atârnat PNL la gât după o lună de guvernare. Dinozaurii se întorc la butoane. Deşi Ludovic Orban declara în luna august că partidul a „închis uşile pentru PSD şi ALDE”, mai mulţi parlamentari ale celor două partide îşi fac bagajele să intre în PNL. Totodată, liberalii au făcut şi o serie de numiri a unor personaje cu un trecut îndoielnic. Săptămâna trecută, doi dintre parlamentarii PSD care au semnat învestirea Guvernului au anunţat că trec la grupul parlamentar PNL. Unul dintre ei, Mihăiţă Găină, este finul fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, scrie Adevărul.

Săracul Orban. Publicarea declarațiilor de avere ale membrilor actualului cabinet a dat naștere în spațiul public și la o discuție, în opinia multora, cel puțin ciudată. Unii (mai ales dintr-o anumită parte a spectrului politic) s-au arătat șocați și chiar de-a dreptul disprețuitori și indignați când au aflat cu această ocazie venitul familiei Orban în anul precedent – recunoscut de noul premier fără a se rușina, dar care acestora li s-a părut cel puțin suspect. Parcă auzim „Sărac și cinstitˮ sau „Ghinion!ˮ – reluându-se, cu alte conotații, formule devenite celebre, notează Republica.

Drama românilor nevoiți să-și împrumute medicamente unii altora sau să facă experimente pentru a rămâne în viață. „Este ceva cumplit”. Criza de medicamente din România se adâncește, iar în tot acest timp autoritățile statului sunt fără reacție. Sau mai bine zis singura reacție este fuga. În timp ce în toate instituțiile care ar putea rezolva criza medicamentelor este liniște, pacienții trăiesc un adevărat coșmar de fiecare dată când ajung în farmacii să își ia tratamentul, pentru că nu îl găsesc. Din disperare și teamă că viaţa lor s-ar putea încheia oricând, au ajuns să împrumute tratament unii de la alţii, scrie Digi24.

Cum a ajuns România o ţară de proprietari. Rolul jucat de Mafia imobiliară. România s-a transformat, după 1989, dintr-o ţară de chiriaşi într-una de proprietari. Guvernele postdecembriste au reparat o parte din nedreptăţile trecutului şi au retrocedat casele şi terenurile naţionalizate. Milioanele de oameni pe care Revoluţia i-a prins în apartamentele statului au primit, de asemenea, dreptul să-şi cumpere locuinţele pe bani puţini. Piaţa imobiliară s-a născut însă 13 ani mai târziu, după extinderea băncilor şi acordarea creditelor fără giranţi, notează Știrile Protv.ro

Procurorul care a instrumentat dosarul Revoluţiei: „Aproape 30 de ani, puterea politică a blocat aflarea adevărului distrugând sau ascunzând probe“. Procurorul militar Cătălin Piţu, cel care a instrumentat dosarul Revoluţiei Române din decembrie '89, a vorbit la Timişoara, oraşul de unde a pornit revolta anticomunistă, despre dificultăţile întâmpinate în timpul anchetei. Cătălin Piţu consideră că tergiversarea dosarului se întâmplă din cauza opoziţiei noii puteri care s-a instalat după 22 decembrie '89, în complicitate cu toate celelalte care s-au perindat la conducerea ţării până în zilele noastre, potrivit Adevărul.

Aeroporturi în care vă veți bucura să rămâneți blocați. Sezonul agitat al călătoriilor de vacanță este aproape, iar aeroporturile sunt adesea ultimul loc în care să vă bucurați că vă aflați. Aeroportul Internațional Vancouver (YVR) - Richmond, Canada. Acest aeroport premiat îi atrage pe călători în așteptarea curselor cu un acvariu și o mini pădure tropicală. Acvariul de 114 metri cubi este ca o mini-pădure de alge, cu 20.000 de specii de plante și animale marine, notează Newsweek.

Fără aluzii la Milosevic. Discursul scriitorului austriac Peter Handke, înaintea decernării premiului Nobel. Scriitorul austriac Peter Handke, laureatul Premiului Nobel pentru literatură din acest an, nu a făcut nicio aluzie la simpatia sa pentru fostul lider sârb Slobodan Milosevic în tradiționalul discurs, ținut sâmbătă, la Academia suedeză, înainte de decernarea premiilor - aceeași simpatie care a provocat un val de proteste când s-a anunțat că i se decernează Nobelul, conform Europa Liberă.