Exista in natura trandafiri de diferite culori si nuante, iar cand ii oferim, fiecare culoare poarta o anumita semnificatie. De exemplu, se spune ca rosul reprezinta pasiunea, albul inocenta, galbenul gelozia, iar albastrul armonia. Dar cum trandafirul albastrul nu exista in natura in ciuda a secole de incercari de incrucisari intre soiuri de trandafiri, acesta a devenit simbolul imposibilului si al absolutului. De exemplu, in mitologia chinezeasca trandafirul albastru reprezinta speranta in cazul unei iubiri imposibile. Iar in mitologia bulgara, cui descoperirea un tradafir albastru i se indeplinea orice dorinta.

Ei bine, dumneavoastra ce dorinta v-ati pune? Mai aveti de asteptat doar inca un an pana cand primii trandafiri cu adevarat albastri vor fi disponibili in comert. Si aceasta datorita perseverentei a doua companii din domeniul biotehnologiei care lucreaza la acest proiect de aproape doua decenii. In 2004 au obtinut trandafiri de diverse de nuante de albastru, iar acum au reusit sa obtina pentru prima data trandafiri de un albastru veritabil.

Cine ar dori trandafiri albastri?

Romanii ar putea oferi pentru prima data buchete de trandafiri in culorile nationale (rosu, gaben si albastru). La fel si americanii sau francezii (rosu, alb si albastru). Partidul Democrat-Liberal ar putea fi tentat sa isi schimbe simbolul din un trandafir rosu in unul albastru, tinand cont ca a trecut de la o doctrina de stanga (culoarea traditionala a stangii este rosul) la o doctrina populara, de dreapta (culoarea traditionala a dreptei este albastrul). Nu in ultimul rand, un trandafir albastru ar fi un cadou cu totul rar si atipic, un elogiu adus atat persoanei dragi, cat si geniului umanitatii care a creat ceva ce Natura (sau Dumnezeu) inca nu crease.

De ce trandafirul natural nu poate fi albastru?

In lumea vie, un pigment este o substanta naturala de o anumita culoare, care este produsa de celulele organismului si care coloreaza tesuturile si lichidele organice ale acestuia cu o culoarea specifica acelui pigment. De exemplu, culoarea pielii, ochilor si parului oamenilor este data de cantitati mai mari sau mai mici din pigmentul numit melanina. In lumea plantelor, numai pigmentul delfinidina confera culoarea albastra. Florile in care pigmentul acesta poate fi prezent in mod natural pot prezenta petale albastre, precum este cazul la panselute, petunii sau albastrele. Dar trandafirul, garoafa, crizantemele si gerberele nu pot contine acest pigment in mod natural si asadar nu pot fi albastre. Cel mult, prin metode clasice de incrucisare intre specii s-au obtinut trandafiri liliachii, precum tipul „Blue Moon” (luna albastra).

Ce nu poate Natura, a reusit Omul

In 1840, Societatile de Horticultura din Marea Britanie si Belgia ofereau un premiu de 500.000 de franci celui care care va produce pentru prima data trandafiri cu adevarat albastri, cautare denumita metaforic si Sfantul Graal al horticulturii. Provocarea a fost rezolvata in anul 2004 de catre compania japoneza Santory si compania australiana Florigene, dupa 14 ani de eforturi. Saptamana trecuta compania japoneza a anuntat ca trandafirii vor ajunge in comert pentru prima data anul viitor. Este vorba pentru inceput de piata japoneza, iar pentru pietele americana si australiana se asteapta obtinerea de aprobari.

Afla mai multe despre trandafirul albastru de pe site-ul Stiinta.info