Ceremoniile realităţii: Revoluţionari fără revoluţie. După împușcarea soţilor Ceaușescu în urma unui proces scris la București și recitat la Tîrgoviște, majoritatea membrilor CPEx al PCR au fost judecați și condamnați în primele luni ale anului 1990 pentru genocid. Timișoara a comemorat la începutul acestei săptămâni treizeci de ani de la primele revolte populare din România împotriva comunismului și a cuplului Ceaușescu. De pe scena Operei Naționale a orașului martir, președintele Klaus Iohannis s-a adresat celor prezenți: „Un adânc sentiment de ruşine profundă mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste e că încă nu am aflat adevărul despre crimele odioase de la Revoluţie, potrivit DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci. Pesta porcină, vremea neobişnuit de caldă, şi de ce nu, lipsurile, schimbă tradiţiile în România. Dacă în mod normal bunicii şi străbunicii noştri tăiau porcul de Ignat, acum fiecare se organizează, cum poate. Unii se grăbesc să îşi facă din vreme cârnaţi şi caltaboşi, alţii au renunţat cu totul la acest obicei. În judeţul Vaslui mai puţin de 10% dintre locuitori mai cresc porci. În Mureş oamenii sunt ceva mai conservatori. Dovada că această familie a sacrificat un porc de 180 de kilograme, după vechile reguli, conform Știrile Pro Tv.

Aproape o jumătate de milion de copii români sub 14 ani cresc în afara României, în UE. Diaspora a trimis acasă în 2018 echivalentul bugetului Apărării! Aproape jumătate dintre tinerii de 18-24 de ani vor în continuare să emigreze. Dintre aceștia, 90% sunt nemulțumiți de locul de muncă și 95%, de salariu! Peste 420.000 de copii români cu vârsta sub 14 ani cresc în afara graniţelor României, într-un stat membru UE. Dintre aceştia, 203.437 locuiesc în Italia, iar alţi 105.082, în Spania, potrivit Eurostat. Diaspora României este a cincea cea mai mare din lume şi continuă să crească. Mii de copii români trăiesc şi în Germania (65.497), Austria (16.473), Belgia (3.534) sau Ungaria (2.066) – datele sunt actualizate la nivelul anului 2016 şi furnizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, notează Libertatea.

CTP: Concertul organizat de Institutul Revoluției, o „ticăloșie calculată”. Ce făcea Ion Iliescu în seara de 21 decembrie știți? Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu, este o invenție a acestora, pentru a se valida pe ei înșiși ca revoluționari, iar concertul pe care vor să-l organizeze de 22 decembrie este o „ticăloșie calculată”. Pe de altă parte, artiștii dau dovadă de cinism acceptând să participe la concert și dovedesc că pentru ei „banul n-are miros”, a spus CTP la Digi24. „Asta este o ticăloșie. Acest institut este o invenție a lui Ion Iliescu, Voican-Voiculescu și cine mai era atunci în jurul lor, a echipei Iliescu, pentru a se valida ei înșiși ca revoluționari.”

Cum funcţionează înşelătoria „ruperii bancnotei cu dinţii“. „În total, sunt trei escroci bine organizaţi“. O simigerie din Focşani a fost înşelată de trei bărbaţi, printr-o metodă de escrocherie complexă. Camerele de supraveghere au surprins trei bărbaţi, bine organizaţi, care au acţionat după „Metoda ruperii bancnotei cu dinții”. În total, sunt trei escroci bine organizaţi. Primul vine, cumpără produse, iar după ce primeşte restul se face că pleacă, se întoarce cu spatele dar el de fapt rupe cu dinţii colţul banului. Al doilea bărbat din spatele lui deja începe să comande produsele cu banii în mână, dar în momentul în care trebuie să plătească vânzătoarei primul bagă din nou mâna repede pe geam cu pretextul să i se schimbe banul rupt, potrivit Adevărul.

20 de momente politice din ultimii 30 de ani, care au făcut din România ce este azi. La 30 de ani de la Revoluție, România este în UE și în NATO, a incriminat în sfârșit violența domestică și a decriminalizat homosexualitatea, deși nu a introdus încă parteneriatul civil. Avortul este încă legal și nu avem derapaje majore de extremă dreaptă, ca în alte țări europene. Dar avem cele mai multe accidente de mașină din UE din cauza stării deplorabile a infrastructurii. Avem cea mai mare rată a mortalității infantile, cele mai multe mame minore și acordăm cei mai puțini bani pentru educație, pe cap de elev, din Uniune. România a avut 23 de miniștri ai educației în 30 de ani. Educație sexuală tot nu se face, dar există oră de religie și investim în secolul XXI într-o catedrală similară celor făcute de alte nații cu câteva secole în urmă, arată Vice.ro.

Primari și consilieri din afară, opțiunea partidului A.U.R. Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) lansează o campanie fără precedent în România. Este vorba despre „Angajăm primar”, demers prin care formațiunea politică pune la dispoziția românilor dornici să candideze la primării, consilii locale sau județene atât platforma electorală, cât și expertiza și documentele necesare. O altă premieră în politica românească este faptul că programul candidaților va fi semnat direct cu fiecare alegător sub forma de contract, iar formațiunea politică va fi garantul respectării acestuia. Fiecare contract semnat și nerespectat atrage pierderea sprijinului politic, respectiv a funcției, scrie Gazeta de Sud.