Cristian Măcelaru: „România e o ţară cu foarte mult talent şi potenţial”. Cristian Măcelaru a fost şi el forţat să-şi întrerupă activitatea. Într-un amplu interviu acordat DW, mult apreciatul dirijor român vorbeşte despre acest moment dificil şi despre numeroasele sale proiecte şi colaborări. „Trăim o vreme cu foarte multe necunoscute. Încercăm să facem ceea ce este cel mai bine pentru publicul nostru, pentru societate. Încercăm să îi protejăm mai ales pe membrii cei mai vulnerabili ai societăţii. Şi, desigur, dăm curs cerinţelor autorităţilor. Dar din punct de vedere social, artistic e foarte dificil. Sper ca oamenii să găsească în aceste zile alte căi de a-şi hrăni nevoia de artă, de cultură, de a se îngriji şi de latura lor emoţională, de pildă prin înregistrări transmise la radio sau online. Şi noi avem o mediatecă foarte bogată, uşor accesibilă. Aşa pot fi urmărite concerte pe care le-am înregistrat în trecut”, a declarat dirijorul pentru Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum va evolua epidemia în România. Simularea după care Statul face achiziții de criză. Bogdan Micu, angajat guvernamental implicat în achizițiile de criză, a publicat pe pagina sa de Facebook o simulare a evoluției noului coronavirus în țara noastră. El spune că epidemia va fi învinsă la 1 iulie și vom avea 2.657 de decese. Simularea făcută de Bogdan Micu, antreprenor la bază, se bazează pe modele matematice destul de exacte. De pildă, previziunile sale pentru ziua de astăzi, 2 aprilie, sunt foarte apropiate de realitate. „Astăzi, modelul meu zice 2756 de infectați cu 112 decese. Și sunt, de fapt, 2738 infectați și 107 decese”, scrie Bogdan Micu, potrivit Newsweek.

De ce e importantă raportarea teritorială: Suceava are mai mulți infectați decât 63 de țări de pe glob, luate împreună. Zile de-a rândul, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, o singură dată pe zi, o singură cifră, generală, a tuturor cazurilor de coronavirus de la nivel național. Fără a preciza însă cum sunt acestea repartizate pe județe. Presa a acuzat Guvernul de cenzură, GCS a replicat că nu dă cifrele defalcate pentru a nu „genera confuzie”. Azi dimineață, după ce Casa Jurnalistului a furnizat datele complete de până ieri, sub semnătura jurnalistului independent Victor Ilie, Guvernul a anunțat, la ora 13.00, situația la zi pe fiecare județ în parte, anunță Libertatea.

Recomandarea unui specialist român în lupta contra COVID-19. O invenţie veche de un secol ar putea salva mii de vieţi. O invenţie distinsă cu premiul Nobel în urmă cu un secol ar putea să salveze un număr important de vieţi. Aceasta este opinia unui specialist în sănătate publică, profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător, Răzvan Cherecheş a vorbit despre pandemia de Covid-19, despre greşelile şi lucrurile făcute bine de autorităţile române, despre alternativele care există şi despre posibilele tratamente, într-un interviu Adevărul.

Dezastrul de la Spitalul Suceava. Un tânăr și-a identificat tatăl mort într-un sac și nu a știut că are Covid-19. Mai multe dricuri stau în fața morgii de la Spitalul judeţean Suceava, locul unei drame greu de imaginat. Sunt aproape 600 de pacienţi infectaţi cu Covid 19. În secţia de boli Infecţioase, tot personalul medical a fost infectat, iar în toată unitatea sunt peste 200 de cadre medicale bolnave. Gherhard Onesciuc a fost unul dintre ei. Dependent de dializă, a ajuns la spital pe 25 martie. Avea febră. I s-a făcut testul pentru coronavirus, i s-a dat antibiotic şi a fost trimis acasă. 4 zile mai târziu, situaţia s-a agravat. Pe 30 martie a fost internat în spitalul judeţean, într-o secţie în care un singur asistent medical se ocupa de peste 60 de pacienţi. Rezultatul testului încă nu ajunsese, informează Știrile ProTV.

Craiova: „Poartă de dezinfectare” pentru cadrele medicale ale Spitalului „Victor Babeș”. Asociația Studenților Facultății de Științe Sociale din Craiova şi Convenția Organizațiilor Studențești, cu sprijinul unei firme private, au realizat o „poartă de dezinfectare” pentru cadrele medicale ale Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Studenţii derulează în această perioadă cea de-a VI-a ediție a proiectului „Fabrica de fericire”, iar de această dată tema, determinată de criza pe care o traversăm, este „În lupta cu COVID-19”. Poarta a fost amplasată la intrarea în unitate și permite personalului să se dezinfecteze rapid pe toată suprafața corpului, fără a intra în contact cu suprafețe potențial contaminate, scrie Gazeta de Sud.

„Cultura de carantină” sau cum COVID-19 scoate ce e mai bun din tradițiile fiecărei țări. Vă puteți imagina Italia fără muzică, Franța fără magazinele de vinuri și brânzeturi, Belgia fără miros de cartofi pe străzi sau Olanda fără bicicliști? În multe feluri, această pandemie globală scoate la suprafață ce contează cu adevărat pentru diferite țări și spune multe despre caracterul lor. BBC, prin corespondenții săi, a luat pulsul fiecărui oraș mare cultural din Europa. În Italia, forfota de zi cu zi de pe străzi a fost înlocuită de muzică, iar arhitectura balcoanelor, cu mesaje colorate „Totul va fi bine”. În Franța, autoritățile au inclus în cele 40 de excepții ale carantinei și menținerea măcelăriilor, a magazinelor de paine, de vin, de branză și a celor de tutun, deschise, relatează Republica.ro.