La Aeroportul Heraklion din Creta au fost testată fiecare persoană care a venit din România cu o cursă care a adus turiști din București și Cluj Napoca.

Vechiul port HeraklionFoto: USER UPLOADED

Testarea a durat peste 3 ore, a povestit la Digi24 Vlad, unul dintre pasagerii aflați în avion. El a adăugat că din spusele personalului de la hotel, turiști din alte țări nu au trecut prin astfel de proceduri.

El a spus că nu li s-a oferit nicio informație, iar polițiștii care îi supravegheau au refuzat „destul de brutal” să dea explicații.

Turistul a adăugat că toți pasagerii avionului completaseră online formularul necesar pentru a intra în Grecia și că pe baza acestuia au fost testați.

El a adăugat că pasagerii din toate celelalte avioane care au aterizat în Creta au fost lăsați să plece fără a fi testați.

Ministerul Afacerilor Externe le transmite românilor care vor să plece în vacanță în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene - Kulata-Promachonas. Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic(Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care merg în această țară.

Potrivit MAE, în ceea ce privește accesul pe teritoriul elen, vor fi făcute teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și de distanțare socială.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 care vor fi înregistrate pe parcurs.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:

MAE reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Ce formular trebuie să completeze turiștii care merg în Grecia

Persoanele care merg în Grecia trebuie să completeze un formular cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară. Formularul poate fi găsit pe site-ul travel.gov.gr, în limba engleză sau în limba germană.

Turiștii trebuie să completeze date personale, țara de origine, modalitatea de transport până în Grecia, țările vizitate în ultimele 15 zile, durata sejurului, adresa la care vor sta.

Informațiile sunt colectate într-o bază de date, iar fiecare turist va primi un cod de bare, care va fi verificat la punctul de frontieră, la intrarea în Grecia. Pe baza acestui cod, autoritățile din Grecia vor ști la sosire dacă un turist ar trebui să fie testat sau nu pentru COVID-19.