Cotidianul: Cei Sapte magnifici din sanatate
Urmeaza Tiberius Mogos, din Bucuresti, specializat tot in medicina interna, oncologul iesean Constantin Volovat, endocrinologul bucurestean Mircea Popa, gastroenterologul Marilena Lucaci din Prahova, psihiatrul tulcean Mihai Tatu si Alice Draghici, oncolog din Teleorman. Restul de 43 de medici au eliberat fiecare retete intre 600.000 si un milion de euro.
Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a precizat ca, in 2007, consumul de medicamente a crescut cu 40% fata de anul precedent, ajungind la peste 2,7 miliarde de lei. Astfel, medicii romani, care sint aproximativ 44.000, au eliberat retete in medie de nici 20.000 de euro fiecare.
„Vom analiza aceste cazuri in amanunt sa vedem daca prescrierea retetelor este justificata. Vorbim, intr-adevar, de sume mari, insa trebuie cercetat fiecare dintre medici, sa vedem ce numar de pacienti are, ce medicamente au fost prescrise cu exactitate“, a declarat Vasile Ciurchea.
Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), sustine ca exista posibilitatea ca un medic „sa prescrie retete in valoare de milioane de euro daca este singurul specialist dintr-un judet“. Astarastoae a mentionat si faptul ca in anii trecuti au existat cazuri in care un medic endocrinolog era trecut intr-un astfel de top, iar in urma investigatiilor celor de la CNAS s-a dovedit ca medicul trata in jur de 4.000 de pacienti diabetici, fiind singurul specialist dintr-un judet.
„Nu neg ca s-ar putea vorbi de fraude, totusi aproape un milion si jumatate de euro este o suma mare. Insa trebuie vazut citi pacienti au acesti medici trecuti in top, ce medicamente au prescris“, a precizat Vasile Astarastoae. Presedintele CMR nu a fost de acord cu decizia CNAS de a face publica lista medicilor care au prescris cele mai scumpe medicamente in anul 2007, intrucit reprezentantii CNAS nu se pot pronunta inca daca prescrierile sint justificate sau nu.
Cele mai multe medicamente prescrise in 2007 asiguratilor in tratamentul ambulatoriu au fost pentru afectiuni cardiace, tulburari de circulatie, hipertensiune si diabet, iar cele mai scumpe retete - pentru cancer, medicamente posttransplant, hepatita cronica, antipsihotice si boli de inima.
Potrivit unui alt top al CNAS, tratamentele cele mai scumpe in sistemul de asigurari sociale de sanatate au fost cele pentru cancer si medicatia posttransplant, tratamente ce au ajuns la peste 90 de milioane de lei.
Cotidianul

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România