Președintele Institutului Paul Ehrlich, Klaus Cichutek: "Protecția oferită de vaccin va fi mai de durată". Cât de sigure sunt vaccinurile BioNtech/Pfizer și Moderna? Există prevederi speciale pentru gravide sau persoane alergice? Președintele Institutului Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, răspunde în interviul exclusiv pentru DW. ”Până acum, efectele secundare sunt cele normale și așteptate. Primele date arată foarte bine: în studiile clinice, vaccinurile au dovedit o eficiență de peste 90%. Inclusiv la persoanele mai în vârstă, eficiența era de peste 80 de procente. Cred că avem două vaccinuri omologate foarte bune, ambele dezvoltate și produse conform standardelor în vigoare. Pe moment, totul arată deci bine. Nu știm deocamdată cât ține imunitatea. Dar avem indicii privind o activitate imunogenă de durată. Avem date care ne arată că vaccinurile provoacă o reacție a sistemului imunitar care există și la peste opt luni de la administrarea lor. Și care se menține mai departe.”, declară Klaus Cichutek în interviu acordat Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false şoferilor şi posesorilor de arme. Patroana clinicii, pedeapsă record. Judecătorii Tribunalului Vaslui au pronunţat joi, 14 ianuarie, sentinţa într-un dosar în care mai multe cadre medicale din judeţele Vaslui şi Bacău, alături de patroana clinicii la care lucrau şi un administrator de şcoală de şoferi, au fost judecaţi pentru fals, respectiv constituire de grup infracţional organizat. Cu excepţia unui singur medic, pentru care instanţa a dispus achitarea, toţi ceilalţi inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, potrivit Adevărul.

Colecții de bijuterii, genți, ceasuri, terenuri în averile aleșilor PSD. Senatoare cu 3,5 mil. mp de teren. Noii și vechii parlamentari PSD și-au prezentat în declarațiile de avere colecțiile de bunuri prețioase adunate de-a lungul timpului, dar și terenurile, casele și sumele din conturi. Familia senatoarei PSD Mirea Siminica se poate lăuda cu un număr impresionat de terenuri: 29. Acestea se află în județul Olt, fie în intravilan, fie în extravilan. Suprafața totală a terenurilor este de peste 3.5 milioane de mp. Avocata Laura Vicol-Ciorbă deține o colecție de bijuterii și ceasuri dobândită în 2016, care se ridică la o valoare de 440.000 de euro, potrivit Europa Liberă.

Moștenirea lui „Genunche” Pop în manualul de clasa a V-a: violetul, o „culoare legată de paranormal". „În clasa a V-a, la Informatică (!), copiii află că violetul este o "culoare legată de paranormal". Manualul este aprobat prin ordinul ministrului educației naționale nr. 4866/06.09.2017. Ministrul în cauză este Liviu "Genunche" Pop. În clasa a VII-a, la Română, copiii au bucuria de a afla caracteristicile fiecărei zodii în parte. Ministrul în cauză este Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Cum care universitate? Tocmai aia care-i învață "Metoda Horoscopului" pe profesori, dezvaluie Newsweek.

De ce recită medicii niște generalități în campania de informare a vaccinului? Opțiunea comanditarului campaniei de informare publică, Guvernul României, este corectă, ca la carte: se aleg lideri ai sistemului medical, profesioniști, medici cu mare vizibilitate în spațiul public, care trebuie să transmită mesaje de încredere și siguranță pentru vaccinarea anti-COVID. Numai că, în practică, frazele spuse (citite de pe prompter) de „vedetele” campaniei „Și eu mă vaccinez!” par să fie scrise de un copywriter care și-a făcut documentarea pe Google. Iar medicii au acceptat textele puse în față, regia și spun (recită) niște generalități împachetate într-un limbaj rece, de plastic, arid, plin de banalități, irelevant. De aici, percepția de făcătură, scrie Petre Barbu în Libertatea.

DW: Prigoana împotriva creştinilor ia amploare la nivel mondial. Organizaţia umanitară creştină "Open Doors" reclamă mai ales crime şi violenţe din regiuni ale Africii. Numai în Nigeria au fost ucişi 3530 de creştini şi creştine. Este un document înfricoşător. Indexul prigoanei la nivel mondial întocmit de organizaţia creştină "Open Doors" arată că dreptul creştinilor de a-şi practica liber credinţa este îngrădit în 74 de ţări ale lumii. La nivel global, "mai bine de 340 de milioane de creştini sunt expuşi unor represiuni mergând până la extrem." Directorul Open Doors pentru Germania, Markus Rode, a explicat pentru Deutsche Welle că "motivul principal pentru care sunt ucişi creştinii este acela că diverse grupări islamiste îşi propun întemeierea unor califate."

PSD a sabotat, de fapt, creşterea pensiilor cu 40% şi a salariilor din educaţie. Curtea Constituţională a hotărât că demersul PSD de creştere a pensiilor cu 40% şi de majorare anticipată a salariilor cadrelor didactice e neconstituţional. Eşecul aparţine integral parlamentarilor PSD: atunci când au modificat legea, autorii amendamentelor au greşit exact la aceste două prevederi, privitoare la pensii şi la salariile profesorilor, deşi la toate celelalte modificări au procedat în mod corect. Pentru ca parlamentarii PSD-ALDE să-şi fi atins scopul, era necesar ca, în octombrie, să fi preluat în legea de aprobare a ordonanţei de rectificare bugetară exact articolele pe care le impuseseră în februarie, la votarea legii bugetului, scrie Adevărul.