Arhiepiscopia Tomisului a transmis că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie nu este antivaccinist, dar că este împotriva vaccinării sau constrângerii oamenilor spre vaccinare prin diverse măsuri restrictive, potrivit News.

IPS TeodosieFoto: Captura YouTube

Arhiepiscopia Tomisului precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri seară, că răspunsul dat de IPS Teodosie la anumite întrebări adresate de credincioşi în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Dobrogea a lăsat impresia că Arhiepiscopul Tomisului s-ar opune vaccinării.

"Răspunsul ÎPS Teodosie se referea la presupusele restricţii pe care autorităţile le-au anunţat, fie în România, fie în alte state, şi care au îngrijorat pe unii ascultători. Afirmaţiile Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie scoase din context, ci înţelese în sensul în care ierarhul s-a pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării sau constrângerii spre vaccinare a cetăţenilor, prin diverse măsuri restrictive. Este un subiect care frământă societatea la nivel global, inclusiv pe credincioşii noştri, iar noi nu putem să ignorăm această dezbatere democratică şi firească, despre drepturi şi libertăţi, în condiţiile în care chiar autorităţile au o poziţie oscilantă şi contradictorie (odată spun că nu va fi obligatoriu, apoi spun că devine pe alocuri obligatoriu, sau că nevaccinaţii au drepturi restricţionate)”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului menţionează că ÎPS Teodosie nu este împotriva vaccinări, el vaccinându-se de-a lungul timpul cu diverse tipuri de vaccin.

"ÎPS Teodosie nu este un antivaccinist. Declaraţiile anterioare o demonstrează. Ierarhul a afirmat deseori că el însuşi s-a vaccinat cu diverse tipuri de vaccin, iar despre vaccinarea anti-COVID nici nu îndeamnă la vaccinare, nici nu poate opri pe cineva să se vaccineze, aceasta fiind o chestiune de specialitate medicală, asupra căreia Biserica nu are competenţa de a se pronunţa. Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a şi spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, ameninţarea cu iminenţa infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze şi isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înţelegerea lui deplină”, explică Arhiepiscopia Tomisului.

Sursa citată precizează că Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicţie cu mesajul transmis de Patriarhie.

"Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicţie cu Patriarhia Română. Recentul mesaj al PF Părinte Patriarh Daniel, în care îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecţie recomandate de autorităţile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor, este un mesaj cu care rezonează şi IPS Teodosie şi toată Arhiepiscopia Tomisului. Singura observaţie suplimentară şi realistă pe care IPS Teodosie a făcut-o, în trecut şi în emisiunea respectivă, a fost că, alături de autorităţi, nici lumea medicală nu are un mesaj unitar, unii medici fiind pro, alţi contra vaccinării”, precizează comunicatul.

Arhiepiscopia adaugă că ÎPS Teodosie s-a bazat pe informaţiile apărute în presă atunci când s-a referit la efectele negative ale vaccinului.

"Referitor la efectele negative ale vaccinării, afirmaţiile IPS Teodosie s-au bazat atât pe informaţiile apărute prin presă (reacţii adverse şi chiar decese, în urma vaccinării), cât şi pe prospectele vaccinurilor, în care sunt prezentate unele date incomplete ale studiilor, efectele adverse precum şi recomandările şi interdicţiile de administrare a vaccinului”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, este responsabilitatea fiecăruia dacă decide sau nu să se vaccineze.

"În concluzie, Arhiepiscopia Tomisului afirmă, ca şi producătorii vaccinurilor, că este alegerea şi responsabilitatea fiecăruia să decidă, în acord cu medicii din jur, dacă se vaccinează sau nu. În acelaşi timp, nu trebuie ca, pe fondul nelămuririlor şi polemicilor din spaţiul public, dar şi al situaţiei de criză din sistemul medical, să ne lăsăm antrenaţi în tentative de dezinformare şi tensionare suplimentară şi inutilă a spaţiului public. Libertatea de exprimare, inclusiv cea din presă, trebuie să se menţină la nivelul argumentelor logice şi raţionale, într-o comuniune frăţească, un dialog civilizat şi un efort comun de întrajutorare, spre găsirea soluţiilor de tratament şi prevenţie necesare depăşirii crizei pandemice actuale. Uneori şi în Evanghelie se pot găsi lucruri aparent contradictorii, dar, care văzute în context mai larg, sunt în armonie”, se arată în finalul comunicatului Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat că “este o frământare” a oamenilor care nu acceptă vaccinul anti-COVID, considerând că este dreptul acestora de a nu îl accepta. El a precizat că acest vaccin nu trebuie să fie obligatoriu, “mai ales că nu este asumat de nimeni” şi ar avea urmări negative. ÎPS Teodosie a mai declarat că nu este de acord cu restricţiile pentru persoanele nevaccinate.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat într-o emisiune la Radio Dobrogea, că Uniunea Europeană ar fi anunţat încetarea vaccinării.

“Aşa este. Eu cred şi trebuie să fac un apel la jurişti să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul şi au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Şi sunt atâtea urmări negative. Deci aceşti oameni ar trebui, credincioşii noştri, să se adreseze în masă justiţiei. Au fost atâtea sentinţe care au arătat că este fără temei constituţional această interdicţie a nevaccinaţilor. (…) Am citit clar că Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin şi a obligativităţii vaccinului?”, a transmis ÎPS Teodosie.