• Cel putin 51 de persoane au murit in atacurile de pe teritoriul Irakian. Zona verde din centrul Bagdadului a fost tinta unuia dintre cele mai cumplite atacuri din ultimul an. Atacul din dimineata zilei de duminica a vestit o zi de violente care au dus la pierderea vietii a 51 de soldati irakieni si civili, printre care si doi copii. Philip T. Reeker, un purtator de cuvant al Ambasadei Americane, a sustinut ca atacurile cu obuze de mortier nu s-au soldat cu morti sau raniti grav si ca, din motive de siguranta oficialitatile americane nu fac publice detalii despre asemena atacuri. Cu toate acestea, conform Ministerul de Interne al Irakului, unul dintre obuze a cazut in apropierea zonei, in cartierul Bab al-Sharji din centrul Bagdadului, omorand o persoana si ranind alte cinci, relateaza The New York Times.
  • A fost ales prim-ministrul Pakistanului. Sambata, Asif Ali Zardari, liderul principalului partid din cadrul noului guvern pakistanez, a selectat pentru functia de prim-ministru un partizan ferm care nu se afla in atentia publicului. Anuntul prin intermediul caruia s-a realizat nominalizarea a parut a fi mai mult inceputul unui proces prin care Zardari insusi va prelua acest post in urmatoarele cateva luni, informeaza The New York Times. Politicianul nominalizat, Yousaf Raza Gillani, a fost purtatorul de cuvant al Parlamentului in anii '90, sub conducerea primului-ministru. Acesta urmeaza sa depuna juramantul in ziua de marti.
  • Mariajul dintre Nabucco si South Stream este posibil. Turcia incearca sa-si stabileasca un rol central pentru sine in strategia energetica globala, prin transformarea Anatoliei intr-un coridor pentru transportul energiei cu proiecte mari, precum Nabucco, Baku-Tbilisi-Ceyhan si Samsun-Ceyhan, in timp ce Rusia dezvolta proiecte alternative. Totusi, ministrul energiei, Hilmi Guler, nu percepe aceste actiuni ale celor doua tari ca fiind demersuri rivale; el defineste, mai degraba, proiectul Rusiei, South Stream, ca fiind complementar proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si SUA, spunand ca parteneriatul cu Rusia este intotdeauna o posibilitate, scrie ziarul turcesc Zaman, citat de Rador.
  • Indreptandu-se spre Uniunea Europeana, Moldova ramane fara locuitori, in lipsa unui viitor clar. Favorabili in proportie de 76,2% integrarii lor in Uniunea Europeana - potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul lui 2007 de Institutul de Politici Publice -moldovenii s-au saturat de tergiversarile puterii comuniste. Ales din 2001, presedintele Vladimir Voronin menajeaza cand Moscova, cand Bruxelles-ul, tara fiind acum in stare de letargie. Numirea unui nou guvern condus de unul din apropiatii sai, Zinaida Greceanai, nu ar urma sa schimbe cu nimic politica oscilanta a sefului statului. Moldova, tara cea mai saraca din Europa, este total dependenta de Rusia in privinta gazului si a unei bune parti din exporturile sale agricole. In lipsa unui viitor, ea ramane fara locuitori. In mod traditional orientata spre Rusia, migratia este azi indreptata spre Vest", arata Valeriu Mosneaga, politolog la Univesritatea de la Chisinau, citat de Le Monde, potrivit Rador.
  • Lumea se va confrunta pe viitor cu un razboi pentru resursele de apa. Potrivit lui Gareth Thomas, Ministrul Departamentului de Dezvoltare Internationala a Marii Britanii, lumea se va confrunta pe viitor cu un razboi pentru resursele de apa, daca nu se ia atitudune pentru a preveni izbucnirea unor crize internationale de apa si problemele legate de sanitatie. Avertismentul ministrului a urmat actiunii a 27 de institutii filantropice internationale care au sarbatorit Ziua Mondiala a Apei. Acestea au cerut primului ministru, Gordon Brown, sa aprovizioneze cu rezerve proaspete 1.1 miliarde de oameni care sufera de pe urma lipsei de apa . "Daca nu actionam, rezervele de apa ar putea sa devina motivul unui conflict international in anii ce urmeaza," a declarat Gareth Thomas. "Trebuie sa investim acum pentru a nu fi necesar sa platim acest pret in viitor." Departamentul lui a anuntat ca pana in 2025 doua treimi din populatia lumii ar putea afectate de crize ale resurselor de apa, arata The Independent.
  • Sute de arestati la manifestatia antimilitarista din fata sediului NATO. In jur de 450 de manifestanti au fost arestati sambata cand incercau sa patrunda in sediul NATO de la Bruxelles pentru a protesta fata de participarea Aliantei la  razboaiele din Irak si Afganistan. Unul dintre manifestanti a fost ranit in urma unei caderi si a fost transportat la spital, potrivit unei informatii a Politiei. Conform organizatorilor protestului, peste 700 de militanti din 17 tari membre ale NATO au participat la incercarea de a intra pe terenurile organizatiei si circa 500 au reusit sa o faca, desi au fost imediat retinuti. Obiectivul manifestatiei, numita "NATO Game Over" este sa denunte rolul Aliantei Atlantice pe scena internationala si participarea sa la crime de razboi, relateaza El Mundo.