La aproximativ cinci luni de la masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie, ONU a publicat luni (4 martie) un raport în care afirmă că a găsit indicii de violență sexuală în Israel. Aceasta a mai arătat că ostaticii luați în Gaza au fost violați, torturați sexual și că există motive să credem că abuzurile continuă. Cinci luni, titrează Folha.

Luptatori HamasFoto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

După o dezgustătoare perioadă de tăcere a ONU în privința violențelor la care au fost supuse femeile din Israel de către teroriștii Hamas în cursul pogromului din 7 octombrie, organizația a admis în sfârșit că există „motive rezonabile de a crede că o violență sexuală asociată conflictului [...] inclusiv viol și viol în grup” a avut loc. Raportul a constatat de asemenea că e posibil ca ostaticii israelieni sechestrați în Fâșia Gaza să fie supuși în continuare violenței sexuale, scrie și The Telegraph.

Pramila Patten, reprezentantă specială a secretarului general al ONU, s-a deplasat la sfârșitul lunii ianuarie cu o echipă în Israel și Cisiordania, pentru a spune în sfârșit ceea ce deja se spusese: femeile israeliene au fost violate, unele după ce au fost ucise. Da, Hamasul a practicat necrofilia.

Specialiştii au relatat că victimele au fost găsite dezbrăcate, legate, împușcate în diferite părți ale corpului și indică un tipar de violență, tortură și abuz.

Concluziile referitoare la barbaria sexuală au fost însoțite doar de acuzații ale palestinienilor cum că au existat și abuzuri sexuale comise de coloniști și de membri ai armatei israeliene.

„Cu alte cuvinte, aceeași relevanță le e acordată și probelor și acuzațiilor, care evident că nu pot fi ignorate, dar care sunt desconsiderate într-un război al narativelor, în care întotdeauna femeia este cea care pierde cel mai mult”, scrie Folha

Organizațiile internaționale care apără drepturile femeilor sau care organizează campanii contra violenței sexuale în contextul conflictelor au dovedit o stranie reticență de a condamna atrocitățile comise de Hamas, scriu ziariștii britanici.

„Cu siguranță că, dacă preocuparea ta e tratamentul la care sunt supuse femeile, ar trebui să denunți actele violente și criminale împotriva lor, indiferent cine se întâmplă să fie făptașul. Dar, nu se știe de ce, Israelul e tratat diferit, chiar și în condițiile în care e „destul” de limpede că populația lui a fost victima unor crime oribile”, apreciază The Telegraph. (Rador Radio România)