Romania libera: Domnule secretar general, ati ales sa tineti aceasta reuniune la varf, cea mai mare din istoria NATO, in Romania, intr-o tara in care opinia publica nu mai este atat de atlantofila cum era in trecut, ba chiar dimpotriva: incepand din momentul in care s-a anuntat ca summitul va avea loc la Bucuresti, populatia a inceput sa vada evenimentul si in alti termeni decat cei de prestigiu politic. S-a aflat ca organizarea summitului va costa Romania o suma enorma, peste 25 de milioane de euro, cand majoritatea populatiei castiga sub 300 de euro pe luna. Nu ia NATO niciodata in socoteala opinia publica din tara gazda a intalnirilor?

Jaap de Hoop Scheffer: NATO decide prin consens unde au loc reuniunile. A fost o propunere prezentata de Romania sefilor de stat si de guvern din Alianta, iar acestia au fost fericiti sa onoreze oferta. Asa e procedura. In democratii cum sunt tara dumneavoastra sau a mea, ori in toate cele 26 de tari din NATO, decizia asupra acestei chestiuni le revine guvernelor si parlamentelor.

Eu nu pot sa fac comentarii despre opinia publica. In multe tari mai vechi din NATO opinia publica este si mai putin favorabila Aliantei, asa ca eu nu pot folosi pentru asta nici un fel de unitate de masura. Ceea ce conteaza este ce decide un guvern si daca acea decizie este sprijinita sau nu de parlament. Asa functioneaza democratiile. Nu pot eu sa ma pronunt si sa spun ca in tara A avem atata sprijin public, iar in tara B atata.

Romania libera: Unul dintre candidatii care spera sa fie primiti in NATO la summitul de la Bucuresti, Croatia, cunoaste acum, la randul sau, o schimbare in opinia publica. A fost lansata o campanie prin care se cauta organizarea unui referendum prin care populatia sa decida daca doreste sau nu sa intre in NATO. Aproba Alianta un asemenea referendum?

— NATO nu are nici un fel de opinie asupra unei asemenea situatii, deoarece NATO nu se implica in politica interna a tarilor. si, desigur, nici secretarul general nu are nimic de zis asupra acestui subiect.

Romania libera: Cate tari veti invita la Bucuresti sa se alature Aliantei dintre cele trei candidate, Croatia, Albania si Macedonia? Trei? Doua? Una?

— Eu sper ca trei, insa este doar propria mea speranta. E ceea ce eu astept de la summit, insa, desigur, cu conditia sa se ajunga la o solutie in chestiunea numelui Macedoniei, ceea ce nu cade sub responsabilitatea Aliantei. Mai sunt trei zile pana atunci. 72 de ore reprezinta foarte mult in politica, asa ca sper ca se va gasi o solutie.

Romania libera: Dar de ce nu intervine NATO in disputa asta stranie in legatura cu numele tarii, care este deja o chestiune majora pe agenda reuniunii? Faptul ca NATO nu se implica deloc nu a devenit oare semnul lamentabil al unei slabiciuni politice? Cand atatea chestiuni strategice sunt in joc, se poate sa se cheltuiasca atata energie pentru acest lucru ?

— Nu, asta nu ia energie, timp si resurse de la NATO. Aceasta problema nu cade in sarcina Aliantei. Este o problema bilaterala, care trebuie rezolvata la ONU. sefii de stat si de guvern din NATO nu vor discuta acest lucru, pentru ca nu este deloc rolul lor sa o faca. Dar eu cred ca se va ajunge la o solutie in privinta extinderii, pentru ca, daca nu gasim una la acest summit, am putea sa ne confruntam cu niste consecinte pe care nu vreau sa mi le inchipui.

Romania libera: Exista insa rezerve in ceea ce priveste celelalte doua tari candidate, Croatia si Albania?

— Nu vreau sa anticipez decizia pe care o vor lua aliatii la Bucuresti. Eu pot doar sa formulez o speranta, dar nu eu decid, ci liderii aliati.

Romania libera: In cazul in care Georgia anunta la Bucuresti ca daca i se refuza ameliorarea relatiilor cu NATO, sub forma unui Plan de Actiune pentru Aderare, MAP (Membership Action Plan), asta ar insemna ca NATO se inclina in fata presiunilor Rusiei, ce ati raspunde?

— Eu ma intretin des la telefon cu presedintele Saakasvili, dar n-as vrea sa comentez parerile sale. Prefer sa am cu el o discutie in cadrul summitului, la care sa participe toti aliatii. Voi comenta totusi una din afirmatiile lui. Am mai spus-o de altfel, insa in termeni mai voalati: usa Aliantei e deschisa, dar o decizie asupra unui MAP sau asupra primirii in NATO, ori asupra unui "dialog intensificat" sau indiferent ce denumire pentru asta avem noi in inventar nu poate fi luata decat de toti cei 26 de membri.

Impartasesc insa convingerea presedintelui Saakasvili ca nici o alta tara nu poate incerca sa se amestece in deciziile luate de NATO. Pentru mine problema nu se pune in termeni de "daca" Georgia ar putea beneficia de un Plan de Actiune pentru Aderare, ci "cand" se va intampla acest lucru.

Romania libera: In ce moment tarile care vor fi invitate la Bucuresti sa se alature Aliantei vor deveni membri efectivi? Intr-un an, sa spunem?

— Depinde de rapiditatea ratificarii primirii acestora de catre diferitele parlamente. Exista o intreaga procedura birocratica si politica pe care trebuie sa o urmam. In multe tari e nevoie de o ratificare parlamentara si eu stiu, ca fost parlamentar olandez, ca o procedura de ratificare poate lua mult timp.

Romania libera La Bucuresti, NATO il va intalni pentru ultima oara pe Putin…

— Nu stim daca e ultima oara, NATO se intalneste uneori si cu prim-ministrii ai guvernelor…

Romania Libera