• Blogosfera iraniana testeaza limitele Guvernului. Daca te uiti prin blogosfera iraniana vei observa tot felul de critici la adresa guvernului Republicii Islamice. Ceea ce este filtrat nu este in totalitate previzibil. Potrivit unui studiu efectuat de Centrul Berkman pentru Internet si Societate de la Facultatea de Drept de la Harvard, blogosfera iraniana ilustreaza stilul de viata dezordonat, schimbator si surprinzator al iranienilor. Regulile pentru ceea ce este permis si ceea ce nu este, nu sunt clar stabilite, astfel ca oamenii testeaza limitele Guvernului. In 2004, potrivit Human Rights Watch, 21 de bloggeri si jurnalisti din presa online care au criticat Guvernul, au fost arestati, iar unii dintre ei chiar torturati. Concluzia studiului facut public duminica este ca, in ciuda persecutiilor frecvente, multi dintre iranieni indraznesc in continuare sa exprime puncte de vedere critice la adresa Republicii Islamice, scrie New York Times.
  • Bataile si abuzurile asupra adolescentilor emo din Mexic adancesc angoasa acestora. Sentimentul anti-emo a explodat luna trecuta in Mexic, unde sute de tineri din orasul Queretaro au acordat atentie unui apel pentru a scapa de adolescentii emo din piata centrala. Brutalitatea multimii a fost surprinsa cu telefoanele mobile, iar stirea a aparut la televiziunile nationale si pe YouTube (vezi video aici). Conflictul a incetat numai dupa ce a intervenit politia. Un eveniment atat de brutal nu a mai avut loc de atunci, insa adolescentii emo sustin ca abuzurile si hartuirile s-au intensificat in ultima perioada. Marsurile pentru toleranta nu si-au atins scopul, iar politia a anuntat ca va trimite agenti sub acoperire pentru a strange informatii cu privire la astfel de confruntari, scrie The Guardian.
  • Vandalii au profanat morminte musulmane in nordul Frantei. In noaptea de sambata spre duminica, vandalii au profanat 148 de morminte musulmane dintr-un cimitir din nordul Frantei, anunta International Herald Tribune. 100 de politisti au fost trimisi la cimitirul Notre-Dame de Lorette, de langa Arras, pentru a strange mai multe indicii. Potrivit procurorului Jean Pierre Valensi, vandalii au scris pe morminte insulte la adresa Islamului si la adresa ministrului de Justitie, Rachida Dati, care este de origine africana si au atarnat un cap de porc de una din pietrele funerare. Presedintele Sarkozy a declarat ca impartaseste durerea comunitatii islamice din Franta.
  • Angajatorii americani au renuntat la 80,000 de locuri de munca in luna martie, potrivit datelor Departamentului Muncii. Acesta este ultimul semn ca in Statele Unite ar putea incepe perioada de recesiune. Pe piata se estima o reducere a locurilor de munca cu 60,000. Acest declin este al treilea din ultima luna. Rata somajului a crescut la 5,1% in luna martie, fata de 4,8% in februarie, informeaza BBC.
  • Un ministru din Sri Lanka a fost ucis intr-un atentat sinucigas. Ministrul Transporturilor din Sri Lanka si alte 11 persoane au fost omorate duminica intr-un atentat cu bomba. Potrivit autoritatilor, teroristul sinucigas ar putea fi un membru al gruparii Tigrilor Tamili, scrie Financial Times. Atacul a survenit in urma unei ofensive lansate de armata din Sri Lanka asupra adaposturilor organizatiei Tigrii Eliberarii Tamilului Eelam (Liberation Tigers of Tamil Eelam - LTTE), in care cel putin 100 de rebeli au fost ucisi saptamana trecuta. In atentatul de duminica 12 persoane au fost ucise, inclusiv ministrul Fernandopulle, si alte 50 au fost ranite, in orasul Weliveriya, aflat la 30 de kilometri de Colombo.
  • Ucraina ar putea organiza peste doi ani referendumul privind aderarea la NATO. In interviul acordat sambata televiziunii ucrainene "Inter", presedintele Viktor Iuscenko a declarat ca referendumul privind aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi organizat peste doi ani. "Cred ca in urmatorii doi ani vom reusi sa purtam un dialog constructiv in aceasta privinta, sa lamurim populatia asupra necesitatii ca tara noastra sa faca parte din aceasta structura. Fara indoiala ca vom vorbi despre beneficiile de care se va bucura Ucraina in cazul in care va deveni membra a Aliantei. Concomitent, vom depune eforturile necesare in vederea indeplinirii criteriilor de aderare, ce vor rezulta din Planul de actiune" - a declarat seful statului, potrivit Ukrainska Pravda, citat de Rador.