*Exact ca in jocurile video, cand personajul animat trebuie sa culeaga cate o viata, o armura, puncte sau vreun sac cu bani, hotii de pe drumurile din Romania fura tot ce prind: cosuri de gunoi, „cedeaza trecerea”, garduri de protectie de pe autostrada, cabluri, pomi, capace de canal, banci

* In 2007, pagubele pe drumurile nationale si autostrazi au sarit de 3,4 milioane lei

Zburand deasupra Autostrazii Soarelui cu elicopterul MIRA, Jean Tucan, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, era sa dea in balbaiala: „Intre Drajna si Bucuresti, pe la Lehliu, pe-acolo, am vazut imprejmuite saivanele cu gardul de protectie furat de pe autostrada, ca sa nu iasa oile in decor”.

Fibra optica a devenit obiect de studiu nocturn in mediul rural. Pe autostrada A2, la doi metri sub partea carosabila, se afla sistemul de comunicatii, prevazut din 300 in 300 de metri cu camine de vizitare. Pana in august, cand s-a bagat paza pe A2, tiganii intrau noaptea in aceste camine de vizitare, agatau firele de carligul unui tractor adus pe aratura pana langa autostrada si trageau cu el kilometri intregi de cabluri electrice din cupru si fibra optica.

Florin Dascalu, directorul de intretinere a drumurilor din CNADNR: „In special cablul electric era vizat, nu fibra optica, ca n-aveau ce face cu ea, dar nestiind, o mai deteriorau si pe aia, sa vada daca-i din cupru sau nu. Am fost nevoiti sa betonam caminele de vizitare cu un strat de beton de 40 centimetri, ca sa nu mai poata sa intre acolo. Cand vom avea probleme tehnice, o sa trebuiasca sa spargem cu picamerul acel beton, ca sa putem interveni”.

Cautatorii de cabluri lovesc si in oras. Bucurestenii sunt pur si simplu anarhisti: „Derbedeii ne-au lasat de cateva ori intersectiile Pantelimon cu Cora si cu Iancului nesemaforizate. Au dezvelit gurile de vizitare si au smuls sute de metri de cablu electric de sub intersectie, ca sa-si faca instalatii acasa. Ca, se stie, noi la semaforizari folosim numai cablu de-ala bun. Sparg inclusiv cutiile automate ale semafoarelor (300 lei bucata n.r.), care sunt creierul intersectiilor, si fura dinauntru placile electronice ca sa dezlipeasca de pe ele diverse piese”, exprima drama semafoarelor Claudiu Balan, seful Administratiei strazilor. Tot de la semafoare se fura „tablourile electrice, ca-s solide, cu sigurante automate. Si le pun deasupra usii, la apartament. La Piata Presei au ajuns sa desfaca gemuletele colorate de la semafoare, ca sa desfileteze niste amarate de becuri de 75 W, care la magazin costa 1 leu”.

Integral in Gandul