Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a emis primul ordin prin care numeste alt ordonator de credite la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), rectorul Mihaela Vlasceanu fiind practic demisa. Conducatorul interimar al institutiei de invatamint este chiar cel care voia sa ocupe functia de rector, Paul Dobrescu, prorector al SNSPA.

Conform Legii invatamintului, ministrul Educatiei poate suspenda din functie un rector doar intr-o singura situatie. Si anume, ministrul pregateste un referat foarte bine argumentat pe care il supune senatului universitatii, care voteaza sau nu cererea ministrului.

Daca cel putin doua treimi dintre membrii senatului sint de acord cu schimbarea rectorului, atunci se declanseaza procedura de alegere a unui nou rector. In general, rectorul poate fi ales sau schimbat doar prin votul senatului universitatii, iar ministrul putea interveni prin lege anuntind universitatea ca ii taie finantarea daca nu demareaza alegerile.

„Inca din luna februarie am trimis adrese la minister cerind o solutie pentru a debloca situatia in care ne aflam. Organizam sedinte de senat, dar membrii ba nu veneau, ba plecau in timpul sedintelor si nu se realiza cvorumul necesar.

Mi-am dat seama ca de fapt asta se dorea, boicotarea alegerilor, desi eu am anuntat din start ca nu doresc sa mai candidez“, spune Mihaela Vlasceanu, rectorul schimbat din functie de ministrul Educatiei. Fostul conducator al SNSPA anunta ca il va da in judecata pe ministrul Educatiei pentru abuz de putere si pentru incalcarea legii.

„Am luat aceasta decizie din punct de vedere moral. Nu se poate ca, din toti ministrii de pina acum, chiar Cristian Adomnitei sa realizeze o premiera in Educatie, inlocuind un rector. A incalcat legea si autonomia universitara“, acuza Mihaela Vlasceanu.

Integral in Cotidianul.