La 1 mai se implinesc patru ani de la extinderea spre Est a UE si aproape toate statele membre au inregistrat de atunci progrese. Numai Romania si Bulgaria raman niste copii problema, scrie cotidianul Die Welt, citat de Rador.

In momentul de fata, tara care incalca cel mai des normele de justitie ale UE este Italia – in 226 de cazuri in perioada ianuarie-septembrie 2007, ceea ce inseamna 8,8% din toate fenomenele similare. Pe ultimul loc se afla Lituania (2004) cu doar 32 de incalcari (1,3%). In general, tarile care au aderat in 2004 (al cincilea val), au incalcat drepturile europene mai rar decat statele UE mai “vechi”. Copiii problema ai UE raman Romania si Bulgaria, care insa au aderat in ianuarie 2007. Pentru ambele tari aderarea a venit prea repede.

In aceasta situatie Comisia Europeana intocmeste periodic rapoarte despre reformele din Romania si Bulgaria. Ultimul a fost intocmit in februarie anul trecut, dar nu s-au inregistrat progrese considerabile. Astfel, raportorii de la Bruxelles au obiectat ca guvernul de la Sofia nu lupta in mod serios impotriva crimei organizate, iar Transparency International a inregistrat chiar o crestere a coruptiei. In Romania, Comisia a monitorizat tergiversari grave in reforma justitiei si in combaterea coruptiei, fara a exista consecvente.

Desi Bruxelles-ul ar fi putut sanctiona gravele incalcari ale dreptului UE cu ajutorul asa-numitelor clauze de salvgardare, prin neacordarea unor fonduri de dezvoltare – dar acest lucru nu se intampla. Bruxelles-ul nu vrea sa sperie guvernele de la Sofia si Bucuresti, pentru ca are nevoie de acordul lor in cazul unor decizii importante care se iau in activitatea cotidiana a UE. Mai mult, se pune accentul pe o presiune blanda – ceea ce se dovedeste a fi o masura eficienta.

Saptamana trecuta premierul bulgar, Serghei Stanisev a fost nevoit sa-si remanieze cabinetul. Ambasadoarea de la Berlin a fost rechemata in tara si a devenit vice-primm ministru. Printre cei disponibilizati se afla si ministrul de interne, Rumen Petkov, care facea parte din vechea garda si se putea apara multa vreme cu succes impotriva acuzatiilor de coruptie. Toate acestea spun multe despre situatia din politica bulgara. Petkov nu s-a opus niciodata in mod serios crimei organizate, iar acest lucru a devenit clar la inceputul lunii aprilie, cand un tanar autor, care a scris despre mafia din Bulgaria, a fost impuscat in plina strada. Cu putin inainte, niste asasini platiti l-au ucis pe directorul unei termocentrale.

Reformele cerute stagneaza si in Romania. In decembrie, ministrul justitiei a fost nevoit sa demisioneze in urma unor acuzatii de coruptie, iar de cateva zile a fost numit un nou ministru: Catalin Predoiu, in varsta de 39 de ani. Nu este insa sigur deocamdata daca el se va putea impune in functie in cazul ANI, institutie ceruta de la Bruxelles, care se ocupa de situatia averii parlamentarilor.