Cotidianul: Statul plateste 26 de miliarde de lei vechi pentru europarlamentari
2.664.060 de lei (26 de miliarde de lei vechi) este suma alocata pe an de catre statul roman pentru indemnizatiile celor 35 de europarlamentari romani. Pe luna, fiecare europarlamentar primeste 6.343 de lei (suma impozabila), conform OUG nr. 142/2007, care a fost aprobata marti cu 183 de voturi pentru si o abtinere de Camera Deputatilor, aceasta fiind Camera decizionala.
“Pana la euroalegerile din 2009, cand se modifica sistemul de salarizare al europarlamentarilor, Camera Deputatilor este angajatorul care plateste indemnizatia lunara a reprezentantilor nostri in Parlamentul European. Sumele provin de la bugetul Camerei Deputatilor. Dupa euroalegerile din 2009, toti europarlamentari romani vor fi platiti integral de catre Parlamentul European”, ne-a declarat marti presedintele Camerei, Bogdan Olteanu.
El a mai precizat ca indemnizatia pe care o primeste acum un europarlamentar este similara celei pe care o primeste un deputat sau un senator din Parlamentul Romaniei.
Paralel, un europarlamentar roman mai beneficiaza si de alte drepturi banesti, care sunt platite de catre Parlamentul European.
Astfel, el primeste o indemnizatie de 279 de euro pentru prezenta la o sedinta de plen sau de comisie. Oficialii europenii sunt insa foarte stricti in acordarea acestei indemnizatii. Daca un europarlamentar, indiferent de motiv, nu este prezent in plen sau in comisie, nu primeste indemnizatia pentru ziua respectiva.
Cotidianul

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri