Din 2001 pana in 2007, pretul caselor a crescut cu de aproape sase ori, ajungand sa depaseasca sensibil puterea financiara a potentialilor cumparatori. Aproape un sfert dintre romani ar dori sa-si cumpere o locuinta in urmatorii zece ani, dar, in prezent, numai 7,5% dintre ei - adica aproximativ 400.000 de persoane - au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, dupa cum arata datele unui studiu realizat de UniCredit Tiriac Bank.

Specialistii afirma ca preturile solicitate pentru spatiile locative din Capitala au depasit capacitatea financiara a populatiei si se asteapta ca, odata cu cresterea ofertei, acestea sa revina la un nivel acceptabil. Potrivit datelor, din 2001 pana in 2007, acestea au crescut cu aproape 500%, majorare incurajata de oferta insuficienta. La finele anului trecut, locuintele vechi ajunsesera la un pret de 2.200 de euro/mp, in timp ce apartamentele noi, din zonele centrale, costau 1.500-4.000 de euro/mp.

Acest lucru se va schimba insa odata cu ridicarea noilor constructii, spun economistii. „La finele lui 2007 erau finalizate circa doua locuinte noi la mia de locuitori. Daca luam insa in considerare numarul de locuinte in curs de executie, cifra este de 5,6 locuinte la mia de locuitori, nivel mai apropiat de media din Uniunea Europeana, de 7 locuinte la mia de locuitori“, a explicat Rozalia Pal, economist-sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank. De altfel, 2007 a fost primul an in care s-au livrat pe piata proiecte rezidentiale cu peste 200 de unitati.

Integral in EvZ.