• Fostul ambasador american la ONU, John Bolton, a afirmat, intr-un interviu acordat agentiei Interfax, ca recunoasterea de catre Washington a independentei Kosovo a fost o greseala ce va duce la escaladarea tensiunilor in Balcani. Potrivit lui Bolton, sustinerea acordata Kosovo de catre Statele Unite ar fi avut sens doar in urma cu 15 ani, iar americanii de rand nu au niciun punct de vedere in privinta noului stat Kosovo, pozitia SUA fiind, in intregime, „opera“ Departamentului de Stat.
  • Barak Obama si Hillary Clinton au participat la un miting comun in oraselul Unity (Unitate) din New Hampshire. Aceasta a fost prima aparitie a celor doi impreuna, de cand senatorul Obama a castigat nominalizarea prezidentiala a Partidului Democrat, dupa o campanie agitata in care au mers 'umar la umar'. Doamna Clinton a facut apel catre sustinatorii sai sa-si schimbe optiunea in favoarea fostului rival de campanie, Obama, si a subliniat ca cele doua parti au fuzionat cu destinatia finala - Casa Alba. Senatorul Barak Obama a laudat-o pe fosta Prima Doamna si a adaugat ca partidul si tara au nevoie si de Bill si de Hillary Clinton, scrie AP.
  • Prostituatele din Spania au marsaluit in cadrul unei parade de moda, in centrul Madridului, pentru a protesta impotriva antreprenorilor imobiliari care vor sa cumpere terenurile din zonele unde ele isi desfasoara activitatea, informeaza Reuters. Prin parada, numita cu umor "Madame Bitch" si aplaudata de zeci de trecatori, organizatorii vor sa demonstreze ca prostituatele nu constituie o amenintare pentru locuitorii sau pentru patronii magazinelor din zonele pe care acestea le frecventeaza. Prostitutia este ilegala in Spania, dar tolerata si foarte vizibila. Pe de alta parte, autoritatile sustin diverse campanii de informare publica, avertizand clientii ca incurajeaza astfel exploatarea femeilor, precum si traficul de droguri si de arme.
  • Parlamentul regiunii Basce din Spania a aprobat o propunere controversata a sefului guvernului regional, Juan Jose Ibarretxe, vizand organizarea unui referendum pentru autodeterminare, in luna octombrie, anunta AFP. Proiectul, aprobat cu o majoritate stransa (34 de voturi pentru, 33 impotriva), prevede organizarea unei consultari a populatiei din regiune cu privire la negocierile de pace cu gruparea separatista ETA si la independenta Tarii Bascilor. Guvernul socialist de la Madrid considera ca planul inaintat de Juan Jose Ibarretxe este ilegal si a anuntat ca va contesta decizia in fata Curtii Constitutionale.
  • Bulgaria si Ungaria isi unesc eforturile pentru a incerca impreuna sa accelereze punerea in practica a proiectului de gazoduct Nabucco, care va permite Uniunii Europene sa isi reduca dependenta fata de gazul rus, relateaza Reuters. Ministrul bulgar al economiei, Petar Dimitrov, a declarat, dupa o intalnire cu Mihaly Bayer, ambasadorul Ungariei la proiectul de gazoduct Nabucco, ca interesul economic este evident, dar ca trebuie "depasite dificultatile politice". Gazoductul Nabucco, evaluat la 7.9 miliarde de euro, va putea transporta 30 miliarde de metri cubi de gaz de la Marea Caspica spre Austria pe teritoriul Turciei si prin Balcani, pe o distanta de 3.300 de kilometri.
  • Un puternic seism s-a produs in largul coastelor Indiei, in apropiere de insula Andaman, potrivit US Geological Survey. Cutremurul a avut o magnitudine de 6,7 grade pe scara Richter, informeaza AFP. Potrivit politiei, seismul a provocat panica in randurile populatiei insulei, dar nu au fost raportate victime sau pagube si nu a fost emisa nicio avertizare de tsunami. Insula Andaman se numara printre regiunile afectate de valurile tsunami devastatoare care s-au produs in Oceanul Indian, in 2004.