Aflat in Japonia cu ocazia summitului G8 de la Hokkaido, presedintele american, George W. Bush, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca sustine indepartarea Coreei de Nord de pe lista tarilor care sustin terorismul. Acest anunt a atins o coarda sensibila in Japonia, avand in vedere ca, in trecut, Coreea de Nord a rapit foarte multi cetateni japonezi, scrie International Herald Tribune.

In plus, Bush a anuntat ca va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, in ciuda presiunilor venite din partea sustinatorilor drepturilor omului, care urmaresc boicotarea Jocurilor, ca masura de protest impotriva politicii chineze fata de tibetani. Acesta a fost sustinut de prim-ministrul japonez, Yasuo Fukuda, care a anuntat ca va participa si el, intrucat nu considera ca Jocurile Olimpice ar avea vreo legatura cu politica. Insa, alti lideri, precum prim-ministrul britanic, Gordon Brown, si cancelarul german, Angela Merkel, au anuntat ca nu vor lua parte la festivitatea de deschidere a JO, iar presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se gandeste sa faca la fel.

Bush se afla la ultima intalnire cu membrii G8, inainte de a parasi presedintia SUA, si ar putea incerca sa se foloseasca de acest prilej pentru a face presiuni asupra celorlalti lideri mondiali, astfel incat acestia sa mareasca ajutorul acordat Africii si sa ajunga la un acord international in privinta schimbarilor climatice.

Cu toate acestea, presa japoneza sugereaza ca solutia care va fi avansata de Grupul celor Opt ar putea consta in crearea unor rezerve mondiale de alimente, anunta BBC.

In afara de membrii G8 - Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si SUA - la summitul, care incepe luni, vor mai participa alte 15 state, printre care China si Brazilia.