Campionii asfaltarilor din Bucuresti se pregatesc de o vara cu emotii. Noul edil-sef Sorin Oprescu este, in aceste zile, in cautarea unor solutii de reziliere a contractelor incheiate pe vremea lui Adriean Videanu pentru mentenanta arterelor principale, au precizat, pentru EVZ, surse din Primaria Capitalei.

Potrivit informatiilor noastre, Oprescu este decis sa puna in aplicare clauzele de reziliere din contracte, in cazul in care analiza acestora va demonstra ca firmele nu isi justifica banii primiti de la primarie. Primaria Generala nu a comentat informatiile EVZ, insa este de asteptat o reactie oficiala dupa ce Oprescu va prezenta, maine, o informare asupra situatiei directiilor din institutia pe care o conduce.

Campionii Golden Blitz

„Evenimentul zilei“ a obtinut lista de beneficiari ai contractelor pentru mentenanta, dar si - in exclusivitate - toate sumele pe care primaria a fost de acord sa le achite companiilor pentru intretinerea strazilor bucurestene. Valoarea totala a contractelor este de peste 125 de milioane de euro. Intelegerile au fost incheiate in 2005, primul an de mandat al lui Adriean Videanu, si vor expira in 2010. Este vorba despre un pachet de sase firme, dintre care o parte au legaturi notorii cu lumea politica, in special cu lideri PDL.

Contractul cu cea mai mare valoare, de peste 98 de milioane de lei (aproape 30 de milioane de euro), a fost incredintat celebrei firme Euroconstruct Trading ’98 - afacerea grupului de la Golden Blitz, apropiati ai lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. In schimbul acestor bani, Euroconstruct ar fi trebuit sa asigure mentenanta la 21 de artere bucurestene, printre care bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Ion Mihalache sau strada Bucuresti-Ploiesti. Eurovia-Construct International SA, controlata de familia senatorului PDL Cornelia Cazacu, este si ea pe lista de beneficiari. Valoarea contractului este apropiata de cea „adjudecata“ de Euroconstruct Trading ’98: peste 89 de milioane lei, adica aproape 25 de milioane de euro.

Eurovia-Construct are in „parohie“ 16 artere, precum Bd. Eroilor Sanitari, Regina Elisabeta, Drumul Taberei etc. SC Han Group SA, urmatoarea din cele sase firme, este un caz interesant: nu are in obligatiile contractuale decat mentenanta a 11 artere, insa primeste aproape 69 de milioane lei, adica 19 milioane de euro. SC Han Group este afacerea unor cetateni turci: familia Sipahi. In afara de contractele incheiate cu Primaria Capitalei, SC Han Group a reusit sa castige mai multe licitatii intr-un alt „fief“ PDL: Cluj-Napoca, in timpul mandatului lui Emil Boc. Singura firma straina din „clubul“ celor sase este SC Strabag SRL - reprezentanta in Romania a companiei multinationale Strabag. Contractul incheiat de aceasta societate are si valoarea cea mai mica: 16 milioane de euro.

Evenimentul Zilei