Valentin Ceausescu a cerut instantelor sa ii retrocedeze o serie de bunuri de patrimoniu si se afla aproape de momentul castigarii a 43 de tablouri. Cu toate acestea, nici un judecator nu i-a cerut sa dovedeasca modul in care aceste opere de arta au intrat in proprietatea sa ori a tatalui sau. Magistratilor le-a fost suficient ca bunurile se aflau la revolutie in domiciliul fratilor Ceausescu, fara a-si mai pune intrebari cu privire la fundamentul legal al acestui fapt. Nici un judecator nu s-a intrebat de unde aveau Ceausestii lucrari ale unor mari maestri.

“Gardianul” a descoperit insa ca fostul dictator a incalcat Legea patrimoniului, promulgata de el insusi in 1974. Conform acesteia, era obligat sa declare posesiunea bunurilor de patrimoniu, sub sanctiunea confiscarii lor. Somnolenta judecatorilor poate face ca unele tablouri ale celor mai mari maestri romani sa intre in posesia urmasilor “cele-brului colectionar”. Chiar daca ar fi fost proprietarul operelor, Ceausescu ar fi trebuit sa le declare. Nefacand-o, ele au trecut in proprietatea statului.

Expertii consultati de noi au apreciat ca valoarea tablourilor revendicate de Valentin Ceausescu s-ar cifra la 500.000 de euro, tinandu-se cont de pozitia fiecarui autor pe piata lucrarilor de arta. Statistic insa nu este un fapt neobisnuit ca o opera valoroasa sa fie vanduta la dublul valorii sale de catalog, sau chiar mai scump. In aceasta perspectiva, valoarea celor 43 de tablouri poate depasi milionul de euro. Din punctul de vedere al patrimoniului national, valoarea acestor opere de arta este inestimabila.

Integral in Gardianul