Judecatorii Tribunalului Bucuresti considera ca Spitalul Panduri trebuie sa contribuie la achitarea despagubirilor care se cuvin pacientului doctorului Ciomu, cel care a taiat penisul unui pacient. Conform acestora, organul sexual al lui Ion Jiga, pacientul care s-a ales cu penisul sectionat în urma unei interventii chirurgicale, ar fi putut fi refacut daca bucatile taiate ar fi fost conservate adecvat de catre personalul medical, îsi motiveaza instanta obligatia Spitalului Panduri de a raspunde în acest caz.

„Daca bucatile de penis erau conservate corespunzator, era posibila reconstructia peniana la Spitalul Floreasca, de catre doctorul Lascar, însa, întrucât piesele anatomice respective au fost aduse „murate“, adica puse direct în gheata, desigur ca a fost compromisa total aceasta interventie reparatorie“, explica magistratii Tribunalului Bucuresti decizia de a obliga Spitalul Panduri sa plateasca în solidar cu doctorul Naum Ciomu despagubiri în valoare de 500.000 de euro. Magistratii considera ca vina apartine si personalului medical.

„Este de înteles ca inculpatul, fiind în stare de soc, chiar bun profesionist, nu si-a dat seama în acel moment de greseala, dar ceilalti colegi din spital nu au facut nici un gest pentru a interveni constructiv în derularea evenimentelor“. În consecinta, judecatorii arata ca „unitatile sanitare, vazându-se obligate la plata, inclusiv pentru consecintele care se puteau evita prin gesturi de întrajutorare colegiala, vor manifesta mai multa atentie în selectarea si educarea propriului personal medical“.

Judecatorii au «scumpit penisul»

Tribunalul Bucuresti a decis sa majoreze cuantumul despagubirilor de la 125.000 de euro (n.r., suma stabilita de Judecatoria sectorului 5) la 500.000 de euro din cauza faptului ca sotia lui Ion Jiga a decis sa divorteze. „În aceste conditii este cert ca valoarea prejudiciului moral a crescut în mod considerabil, partea vatamata vazându-se în situatia de a avea familia destramata“, fara sanse de refacere a vietii de cuplu, mai arata magistratii Tribunalului Bucuresti.

Magistratii instantei de apel (n.red. - Tribunalul Bucuresti) au mai pus la socoteala si numarul de îngrijiri medicale, Ion Jiga stând aproape 2 luni în spital pentru a se reface dupa interventiile chirurgicale de reconstructie a penisului, în urma carora i-a fost salvata doar functia urinara.

De asemenea, Tribunalul a tinut cont, în stabilirea daunelor de 500.000 de euro, de faptul ca Ion Jiga se afla mai tot timpul sub tratament medical pentru afectiuni renale, lucru costisitor de altfel, dar si de faptul ca o parte a corpului sau, de unde a fost prelevat tesut pentru proteza peniana, a capatat un aspect inestetic care ar putea fi remediat printr-o interventie chirurgicala. Instanta apreciaza ca atacul cerebral suferit de Naum Ciomu a survenit „ca urmare a emotiei provocate de realizarea consecintelor faptei savârsite“ si poate fi acceptat „cu indulgenta“ drept explicatie pentru celelalte sectiuni ale penisului, deoarece miscarea necontrolata a mâinilor, aparuta în urma atacului cerebral, ar fi trebuit sa duca la taieturi necontrolate.

Gardianul