Deutsche Presse Agentur: Daimler negociaza cu sindicatele stoparea prelungita a productiei

Constructorul de automobile Daimler negociaza cu sindicatele din toate intreprinderile sale din Germania, stoparea prelungita a productiei, la finele anului. Cu cel mai mare centru de montaj al Daimler, din Sindelfingen, s-a ajuns deja la consensul intreruperii productiei pentru patru saptamani, incepand din 12 decembrie. Ramane deschisa propunerea Daimler, de a aplica regula de intrerupere a activitatii in toate celelalte 14 centre ale sale de productie din Germania. Dupa aparitia in presa a stirii, cotarea la bursa a Daimler a scazut cu 12%. Nici furnizorii de componente auto nu sunt ocoliti de criza financiara, cu reverberatii puternice in industria automobilelor din Germania. Concernul Bosch este unul dintre acestia. La intreprinderea Bosch din Reutlingen, cei 400 de angajati au fost trimisi in concediu pentru o saptamana, relateaza radioul Südwestrundfunk. (Dani Rockhoff – Germania)

ABC: Romanii expulzati din Italia se muta in Spania

Romanii expulzati din Italia vin in Madrid, in cartierele Caniada Real, San Fernando si San Sebastian de los Reyes. Politia a remarcat, in ultimile saptamani, sosirea a zeci de romani de etnie roma in Madrid. Acestia au venit din Italia si au ales sa se adaposteasca in cartierele Caniada Real si San Sebastian de los Reyes. Altii au preferat sa mearga in San Fernando de Henares. In privinta ingrijorarii autoritatilor spaniole din San Sebastian de los Reyes, Ambasada Romaniei a precizat ca prezenta romaneasca in acest cartier este redusa.

The Wall Street Journal: Furtuna financiara loveste golful Persic

Criza mondiala afecteaza si orientul mijlociu, unde autoritatile din Kuweit au decis sa garanteze depozitele bancare ale populatiei si pun la cale un plan de salvare pentru una din cele mai mari banci locale. Interventia autoritatilor din Kuweit este primul semn ca actuala criza financiara nu ocoleste nici golful bogat in petrol care pana acum parea imun la lipsa de lichiditati. Situatia s-a agravat dupa ce vanzatorii au dominat si aici pietele. Cum preturile la petrol sunt cu 50% mai jos fata de maximul din iulie, economiile din regiune, care pana acum au cunoscut cresteri explozive, par dintr-o data vulnerabile pe masura ce investitorii isi retrag banii. La randul sau, Arabia Saudita a anuntat ca va acorda imprumuturi in valoare de 2,3 miliarde de dolari persoanelor cu venituri mici.

Deutsche Presse Agentur: Horst Seehofer a fost ales ministrul landului Bavaria

Horst Seehofer a fost ales ministrul landului Bavaria, cu 104 din 182 de voturi valabile. Seehofer este si noul presedinte al partidului crestin-social (CSU) bavarez, dupa ce Günther Beckstein a fost nevoit sa-si dea demisia. Dupa 50 de ani de autocratie in Bavaria, CSU a inregistrat cea mai mare pierdere de voturi din istoria sa, inregistrand la alegerile din 28 septembrie doar 48% din voturile cetatenilor din Statul Liber Bavaria. CSU a fost astfel nevoit sa-si caute un partener, pentru guvernarea landului. Acest partener este Partidul Liberal (FDP) cu care s-a semnat, anterior numirii lui Seehofer de azi, un protocol de coalitie. La alegerile din 27 octombrie, FDP i-a acordat lui Seehofer toate cele 16 voturi ale sale. Luni, Horst Seehofer primise de la Presedintele Germaniei Horst Köhler, in prezenta cancelarului Angela Merkel, documentul de eliberare din functia pe care a detinut-o in guvern, de ministru federal al agriculturii si protectiei consumatorului. Desi centrul sau de activitate va fi pe viitor la München, Seehofer considera ca, nici acolo, nu va fi rupt de Berlin. (Dani Rockhoff – Germania)

Corriere della Sera: Evaziune fiscala de 100 de miliarde de euro pe an, in Italia

In fiecare an, in Italia, evaziunea fiscala se ridica la o cifra record de 100 de miliarde de euro. Apogeul a fost atins in 2007, cand cei care au refuzat sa-si achite scheltuielile la stat a crescut cu aproape 50% fata de 2006. In primele patru luni ale acestui an a fost stabilit un alt record: fiscul italian a recuperat o suma de 800 milioane de euro din evaziune fiscala, cu 26% mai mult fata de anul precedent.