Subiectele zilei: Norica Nicolai ii baga pe afaceristii cu statul, asociati cu barbat-su, in Parlament; comert romanesc: alimente expirate si pret marit la casa; romanii se dau rromi ca sa intre la facultate fara examen, iar autostrada de la munte va fi pasata viitorului guvern
Comert romanesc: alimente expirate si pret marit la casa. Consumatorii platesc un pret diferit decat cel afisat la raft, risca sa-si puna in cos alimente expirate de peste 100 de zile sau nu stiu ce cumpara pentru ca etichetele nu sunt traduse in limba romana. Acestea sunt constatarile inspectorilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care au facut, in ultimele patru zile, un control in marile lanturi de magazine din tara si au dat amenzi de peste 1,5 milioane de lei, scrie EvZ.
Romanii se dau rromi ca sa intre la facultate fara examen. Tinerii rromi care vor sa urmeze o facultate pot opta pentru unul din sutele de locuri gratuite oferite, anual, de catre universitatile de stat din intreaga tara. Anul acesta, de exemplu, Ministerul Educatiei a aprobat peste 430 de locuri pentru aceasta categorie a populatiei. Numai ca printre rromii dornici se studiu se mai strecoara si romani, care mint ca ar apartine acestei etnii, doar ca sa nu mai plateasca taxele de scolarizare. Conform unui sondaj Gallup, realizat in perioada 2000-2006, pe un esantion de peste 1.400 de studenti, 10% dintre beneficiarii locurilor pentru rromi au mintit in legatura cu originea lor si le ocupa in mod incorect, scrie Gandul.
Cand vrea Orban, trenurile din '77 merg cu 200 la ora. Cu o locomotiva Electroputere, fabricata in 1977, dar tunata la cerintele de azi, CFR a facut proba unui poligon de incercari feroviare unde viteza trenurilor ajunge la 200 km/h. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a inaugurat ieri poligonul de testari feroviare de la Faurei, singurul din tara si cel mai mare din Europa de sud-est, investitie realizata in cinci ani. Cei 20 de kilometri de cale ferata ai poligonului, pentru care s-au cheltuit 10 milioane de euro, vor fi folositi pentru verificarea tehnica de catre Autoritatea Feroviara Romana (AFER) a garniturilor si locomotivelor, la viteze de pana la 200 de kilometri pe ora, scrie Cotidianul.
Piata muncii in viziunea partidelor. In plina criza financiara internationala, greii politici ai momentului, aflati in campanie electorala, garanteaza cresteri economice record pentru Romania si promit oamenilor bunastare, salarii medii de 800 de euro, salarii minime de 1.000 de lei, a 13-a pensie si impozite mai mici. In timp ce PNL crede ca poate stimula crearea a 500.000 de locuri de munca bine platite, prin atragerea investitorilor, astfel incat "Romania sa devina cea de-a saptea putere a Europei", PSD propune legarea supradotatilor de glia stramoseasca, prin tratament preferential la angajare, astfel incat acestia "sa ramana si sa munceasca in tara, nu sa se refugieze in suburbiile marilor capitale europene", scrie Romania libera.
Autostrada de la munte, pasata viitorului guvern. Ministrul transporturilor lasa pe umerii noului cabinet sa decida constructorul tronsonului Comarnic-Brasov. Comparat adesea cu afacerea Bechtel, primul proiect de constructie de autostrazi prin parteneriat public-privat, tronsonul Comarnic-Brasov, va avea contractul parafat cel mai devreme anul viitor. Seful de la Transporturi, Ludovic Orban, se intalneste astazi cu cele patru consortii care au trecut de preselectie pentru a stabili termenul de depunere a ofertelor finale. Initial, cele patru consortii precalificate trebuiau sa-si prezinte ofertele finale pe 17 noiembrie, insa firma Strabag a contestat acest termen, scrie EvZ.
Cumparam Cioran doar de la menajera. Cumpararea de catre statul roman a manuscriselor lui Emil Cioran, al caror proprietar va fi decis pe 3 decembrie, in urma unui proces din Franta, depinde foarte mult de hotararea instantei. Daca procesul va fi castigat de Simone Baulez, menajera care a gasit manuscrisele in apartamentul cuplului Cioran-Boué, statul roman le va putea cumpara de la aceasta. In schimb, va fi mult mai greu in cazul in care instanta va decide ca ele vor reveni Bibliotecii „Jacques Doucet“, careia i-au fost incredintate printr-o promisiune verbala de iubita filozofului roman, Simone Boué, pentru ca institutia isi doreste sa le pastreze, scrie Cotidianul.
Pensionari la cerere, pe banda rulanta, in randul judecatorilor si procurorilor. Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a luat in discutie, miercuri, problema pensionarii la cerere, in ultima vreme, a unui numar foarte mare de magistrati. Cauza pare a fi legata de zvonurile privind modificarea legislatiei in vigoare referitoare la conditiile de pensionare ale judecatorilor si procurorilor. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a fost prezent la sedinta de miercuri a CSM, in cadrul careia unii dintre membrii CSM i-au cerut garantii ca legea nu va fi schimbata, scrie Gandul.
Citeste in Revista Presei si:
Obama in Romania (de Ioana Lupea)
Mitologia in America (de Traian Ungureanu)
De ce are nevoie Romania de Statele Unite (de Sabina Fati)

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Nu vrem sa politizam acest incredibil caz, dar nu putem sa nu subliniem un numitor comun al celor care se invart in jurul afacerii "Fortus". Paul Tudor este membru al PNL. Si, in sfarsit, un mare partizan al vanzarii catre rusi a "Fortus" a fost Radu Vasile Prisacaru, prefect al Iasiului din partea PNL.
Conducerea Metalexportimport a hotarat sa sesizeze parchetul in legatura cu Paul Tudor care, conform mai multor articole ale Legii privind functionarea societatilor pe actiuni, a comis infractiuni. Oricum, intreaga afacere este fascinanta vizavi de modul in care se dau tunurile in Romania de catre romani sau de catre straini.
Articol din ROmania libera din 09 octombrie 2006