Intalnire Obama-Bush la Casa Alba. Barack Obama a efectuat prima vizita la Casa Alba unde presedintele in exercitiu George W. Bush i-a prezentat mecanismele de functionare ale administratiei Statelor Unite. Discutia dintre cei doi presedinti a durat aproximativ 1 ora si nu a fost urmata de declaratii de presa. Purtatorul de cuvant al Casei Albe a precizat inainte de intrevederea dintre Bush si Barack Obama ca discutiile vor viza in primul rand economia Americii dar si fronturile de lupta din Irak si Afganistan. Tot inaintea intalnirii George W. Bush a declarat ca "in saptamaniile urmatoare voi cere responsabililor din administratie sa informeze echipa lui Obama asupra aspectelor importante ale politicii, pietelor financiare si razboilui din Irak", potrivit Reuters.

Misiunea sondei spatiale Phoenix pe Marte s-a incheiat, dupa ce satelitii au pierdut orice contact cu aparatul de zbor au declarat oficiali ai NASA, citati de AP. Sonda a ajuns aproape de polul nord al planetei Marte in luna martie si a efectuat cercetari ale suprafetei planetei in speranta detectarii unor forme de viata. Oamenii de stiinta au pierdut contactul cu sonda din data de 2 noiembrie. Acestia vor incerca sa restabileasca contactul cu sonda spatiala Phoenix, insa sansele sunt reduse, a afirmat responsabilul de proiect Barry Goldstein.

Cei 27 ministri ai apararii din statele UE au aprobat asa numitul plan Eunavfor care va creea o patrula militara pentru protejarea navigatiei spre Golful Aden. Oficialii europeni au declarat ca acesta masura se impune din cauza intensificarii atacurilor lansate de pirati in zona, relateaza Euronews. La operatiuni vor participa din luna decembrie doua fregate franceze si un avion spaniol. Oficialii Uniunii intentioneaza sa sporeasca efectivele Eunavfor la sapte nave.

Greenpeace trage semnalul de alarma. Dupa masuratorile efectuate de organizatia de mediu internationala, radiatiile de neutroni ale transportului actual de deseuri atomice prin Germania este de 500 de ori mai mare decat plafonul normal din atmosfera si cu 40% mai mare decat la transportul in 2005. Transportul Castor se apropie de destinatia Gorleben, in nordul Germaniei si este insotit de proteste mai violente decat alte dati. Greenpeace spune ca la 14 metri de containerele cu deseuri radioactive se inregistreaza 4,8 microsievert/ora. 1.200 de protestanti impotriva energiei nucleare incearca sa blocheze ruta Castorului, precum si caile de acces spre statia de descarcare intermediara de la Dannenberg. 12 activisti Greenpeace s-au legat cu lanturi de un camion al organizatiei, au fost insa intr-o jumatate de ora dezlegati de fortele de ordine. Se apreciaza ca pana la Gorleben se vor mai alatura alte cateva sute de opozanti verzi. Politia germana spune ca ar fi vorba de „un inalt potential de violenta“ in randul demonstrantilor. „Sub sinele de cale ferata au fost sapate gauri si asupra elicopterelor fortelor de ordine s-a tras cu munitie de semnalizare“, ar fi declarat un purtator de cuvant al politiei, citat de Stern. Protestele au intarziat pana acum cu 14 ore transportul de deseuri atomice prin Germania. (Dani Rockhoff- Germania)

Urme de uraniu tratat au fost prevalate dintr-un sit sirian bombardat de armata israeliana, unde se presupune ca ar fi functionat un rector nuclear, au declarat surse citate de AP. Siria a declarat ca dezvolta un program nuclear de baza care vizeaza doar aplicatii diverse in medicina si agricultura. Potrivit expertilor Agentiei Internationale a Energiei Atomice prezenta uraniului in situl sirian va face obiectul unui raport care va fi prezentat membrilor AIEA pe 24 noiembrie.

Administratia Federala a Aviatiei din Statele Unite a inasprit regulamentul privind alerta de presurizare a cabinei, pentru toate avioanele Boeing 737. Masura o fost luata dupa accidentul in care a fost implicata o aeronava a companiei cipriote Helios Airways care s-a soldat cu moartea a 121 de pasageri, scrie AP. Administratia Federala a Aviatiei a dispus schimbarea manualelor pentru Boeing 737 si organizarea unor sesiuni periodice de informare pentru piloti.