Parlamentarii apara prin lege fabricile de diplome Senatorii si deputatii au dat liber la doctorate si masterate. Prin unul dintre ultimele voturi ale mandatului, ei permit oricarei facultati sa-si organizeze cursuri postuniversitare fara niciun control de competenta. Pe masa presedintelui Traian Basescu a ajuns o lege care respinge Ordonanta de Urgenta 89/2008 prin care Guvernul stabilise criterii de cernere a facultatilor care pot organiza doctorate si masterate. Daca seful statului va promulga legea, ordonanta guvernului ar fi anulata si s-ar reactiva un articol din Legea 2/2008 care prevede ca orice universitate acreditata poate sa decida, printr-o simpla hotarare a senatului, „infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii“, scrie Cotidianul.

Pe termen mediu si lung Romania nu va mai putea face fata cerintelor de apa ale populatiei, industriei, agriculturii si ale altor consumatori, din cauza contaminarii a aproape jumatate din resursele tarii, a distribuirii neuniforme a apelor si a schimbarii climei. Romania nu va mai avea apa suficienta peste 12 ani, potrivit Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei, aprobata recent de Guvern, document dupa care autoritatile ar trebui sa se ghideze in urmatoarele decenii. Una din cauzele principale ale scaderii rezervelor de apa sunt activitatile antropice, care au afectat calitatea apelor de suprafata si a celor subterane, indeosebi a celor freatice. Astfel, una din cauzele principale ale scaderii rezervelor de apa sunt activitatile antropice, care au afectat calitatea apelor de suprafata si a celor subterane, indeosebi a celor freatice. Potrivit documentului, doar 57,5% din lungimea totala a raurilor monitorizate calitativ reprezinta ape care pot fi utilizate la alimentarea centralizata cu apa potabila, informeaza Cotidianul.

Pe final de mandat, intr-o graba suspecta, guvernul Tariceanu a transferat printr-o hotarare 221 de hectare de teren din administrarea unui institut de cercetari in cea a Primariei Corbeanca, colegiul unde candideaza premierul, in contextul in care justitia a interzis acest lucru. La pretul actual al zonei, terenul este evaluat la aproximativ 225 de milioane de euro. In contextul in care, in urmatorii ani, Bucurestiul se va extinde si va deveni metropola, iar la Corbeanca se va construi o centura care va oferi localitatii inca o iesire la drumul national, pretul terenului in cauza va fi de 7-8 ori mai mare, potrivit estimarilor specialistilor imobiliari, afirma Cotidianul.

Marian Holban: „Mi-e frica sa mai spun ceva Un lider sindical care a facut dezvaluiri in legatura cu problemele de la Mina Petrila a fost amenintat cu moartea. „Aici exista politica pumnului in gura“, s-a plans el. La doua zile dupa cumplitul accident de la Mina Petrila, in urma caruia au murit 12 persoane si au fost ranite alte 14, presedintele executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Marian Holban, a fost amenintat cu moartea pentru ca a vorbit prea mult. Liderul sindical a depus o plangere la politia din Vulcan, dupa ce a primit un telefon de la o persoana necunoscuta care l-a amenintat cu moartea, la numai cateva minute dupa ce a participat la o emisiune televizata in direct, scrie EvZ.

Demisie in scandalul diplomelor false Profesorul universitar Adrian Maghiar a demisionat, ieri, din functia de decan al Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, „satul“ de presiunile care se fac asupra sa in legatura cu acuzatiile legate de eliberarea diplomelor universitare false. „Mi-am inaintat demisia pentru ca sunt satul de presiunile care se fac asupra mea si care s-au acutizat in ultimele trei saptamani, de cand a inceput campania electorala. Voi ramane profesor universitar si imi voi continua activitatea. Eu nu am fost implicat in niciun fel in povestea cu diplomele. Sper ca nu mi se poate reprosa nimic din activitatea profesionala, iar ancheta ARACIS (Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior - n.r.), care incepe in aceasta saptamana, imi va demonstra nevinovatia“, a declarat Maghiar citat de EvZ.

Compania de Autostrazi, devalizata de propriul director Daca tot nu au construit nici un kilometru de autostrada in patru ani, sefii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au intrat, in schimb, in afaceri imobiliare de zeci de milioane de euro, ce vor fi deslusite, probabil, de catre procurorii anticoruptie. Un caz absolut socant se refera la active imobiliare ale CNADNR in valoare de peste 20 milioane de euro, care au fost instrainate, recent, chiar de directorul general al companiei, Dorin Debucean, catre o firma de apartament, la un pret derizoriu. Dorin Debucean, membru al PNL Bihor, a ordonat vanzarea celor cinci active in valoare de peste 20 milioane de euro pentru aproximativ un milion de euro. „Coincidenta” sau nu, firma care a pus mana pe terenul intravilan si pe cele patru case este din Oradea, aceeasi localitate unde locuieste si Debucean, scrie Gardianul.

Elevii romani au rezultate slabe fiindca au profesori nepregatiti In anul 2006, la testul PISA, elevii romani s-au clasat pe locul 47 din 57 de tari participante. La citire/lectura, 53,5% dintre elevi au avut cel mai slab nivel, iar la stiinte 78,7% nu au atins nici macar nivelul de baza al „alfabetizarii”. La testul PIRLS, tot din 2006, Romania s-a situat pe locul 36 din 45 de tari participante. 16% dintre elevii de clasa a IV-a nu au reusit sa atinga nici macar cel mai scazut nivel de performanta in intelegerea unui text scris. Explicatia pentru discrepantele uriase dintre statele membre UE este simpla: premiantii pun accent pe calitate, scrie Gandul.

Extinderea metroului in Titan, gata dupa 19 ani Bucurestenii vor avea la dispozitie patru noi statii de metrou in cartierul Titan, pe tronsonul care leaga Nicolae Grigorescu de linia de centura. Inceputa in 1989, noua linie va fi inaugurata maine, dupa cum au anuntat oficialii din Ministerul Transporturilor. Lucrarile au durat 19 ani din cauza ca Metrorex nu a avut fonduri suficiente pentru a termina intr-un termen rezonabil proiectul. Banii au venit cu taraita si multa vreme santierul a fost sistat si pus in conservare, scrie Romania Libera.