Criminalul considerat erou de catre chinezi a fost executat de autoritati. Barbatul in varsta de 28 de ani, care a fost condamnat pentru uciderea a sase ofiteri de politie, a fost executat miercuri, prin injectie letala. Yang Jia a intrat intr-o sectie de politie pe 1 iulie si a injunghiat mortal sase politisti. Yang sustine ca gestul sau a fost unul de razbunare, intrucat fusese acuzat pe nedrept ca ar fi furat o bicicleta si fusese batut de politistii din Shanghai, in octombrie 2007. Pentru multi chinezi, Yang a devenit simbolul omului marunt care ia atitudine impotriva abuzurilor politiei si a nedreptatilor comise de guvern. Pe durata proceselor sale, foarte multi chinezi s-au adunat in fata tribunalului, pentru a-l sustine, scrie The New York Times.

Iranul isi extinde activitatea nucleara. Iranul exploateaza 5.000 de centrifuge de imbogatire a uraniului, a declarat, miercuri, Gholamreza Aghazadeh, directorul Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica. Numarul de centrifuge anuntat de Aghazadeh este cu mult mai mare decat cel dat de raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica din luna noiembrie, de 3.800 de centrifuge. Aceasta declaratie semnaleaza extinderea activitatii nucleare a Iranului, aratand clar ca iranienii nu intentioneaza sa cedeze presiunilor Occidentului si sa renunte la programul nuclear, scrie Reuters.

Mbeki ar fi putut evita moartea prematura a 365.000 de bolnavi de SIDA. Un nou studiu al cercetatorilor de la Harvard estimeaza ca guvernul sudafrican ar fi putut preveni moartea prematura a 365.000 de bolnavi de SIDA, in cursul ultimilor zece ani, daca ar fi asigurat accesul acestora la medicamente antiretrovirale si daca ar fi administrat medicamentele la femeile insarcinate, in special, pentru a evita infectarea pruncilor. Se pare ca aceste rezultate au fost cauzate de refuzul fostului presedinte, Thabo Mbeki, de a accepta datele stiintifice care demonstreaza importanta medicamentelor antiretrovirale in tratarea SIDA, scrie The New York Times.

Cetatenii Groenlandei vor autonomie extinsa. Groenlandezii au organizat un referendum, marti, in urma caruia au ales statutul de autonomie extinsa pentru insula aflata de aproape trei secole sub dominatie daneza. Rezultatele finale releva ca 75,54% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat in favoarea statutului de autonomie extinsa, in timp ce 23,57% au votat impotriva. Aproximativ 72% dintre cei 39.000 de cetateni cu drept de vot s-au prezentat marti la urne, potrivit autoritatilor locale. Validarea referendumului va insemna recunoaterea groenlandezilor ca popor in conformitate cu dreptul international, acordarea dreptului la autodeterminare si a dreptului la propriile resurse. De competenta Danemarcei vor ramane doar politica externa si de securitate a insulei, noteaza TimesOnline.

Virusul HIV ar putea fi eliminat intr-un deceniu. Virusul care cauzeaza SIDA ar putea fi eliminat, cel putin teoretic, in decurs de un deceniu, potrivit unui nou model matematic. Acest lucru s-ar putea realiza daca toate persoanele care locuiesc in tari cu o rata foarte mare a infectiei cu HIV ar face teste regulate si ar fi tratate. Aceasta este concluzia unei cercetari publicate in jurnalul medical The Lancet, citat de USA Today.

Oamenii cred mai mult in paranormal decat in Dumnezeu. Cei mai multi oameni cred cu tarie in existenta extraterestrilor si a fantomelor, mai mult decat in existenta unui Dumnezeu, este rezultatul suprinzator al unui studiu realizat de publicatia britanica DailyMail. Dintre cele aproximativ 3.000 de persoane intervievate, 58% s-au declarat convinse de existenta fenomenelor paranormale in timp ce doar 54% au afirmat ca mai cred in existenta Divinitatii. Studiul mai arata ca femeile sunt cele mai predispuse catre supranatural si ca este mult mai posibil ca ele sa viziteze mediumuri si vrajitoare, decat ar face-o barbatii, scrie Descopera.