Sloganul vicepresedintei PC: "Sint sefa Loteriei, Ghervasuc. Mai dau un tun, dar nu ma duc". Daca scorul in alegeri (orice alegeri) al Partidului Conservator ar trebui folosit la vreun joc al Loteriei Romane, ar fi practic imposibil sa cistigi vreodata ceva. Si asta deoarece cu 1 (la suta) nu poti juca nici la Pronosport (unde ai nevoie de trei variante: 1, X si 2), daramite la 6 din 49, la care evident nu poti bifa de sase ori numarul 1. Cu toate astea, paradoxal, cel mai cistigat partid din Romania din interactiunea cu Loteria este tocmai PC. Cititi in Academia Catavencu cine a aruncat zarurile ca lucrurile sa stea asa, cine a masluit cartile si ce mina colec­tea­za potul.

Pixul lui Videanu a umflat contractele de lucrari in Capitala cu 600 de milioane de euro. Cind un bulevard se supralargeste, un contract se superumfla de peste trei ori. De exemplu, contractul pentru „Supralargirea Gh. Ionescu Si­sesti-Ion Ionescu de la Brad“ avea, conform Hotaririi Consiliului Ge­neral (HCG) 25/2006, o valoare de 22,138 de milioane de euro. Supra­largirile astea sint foarte bune. Se mareste soseaua, se mai si repara un pic, deci soferii din Bucuresti sint foarte fericiti. Iata si indicatorii tehnico-economici despre care va vorbeam: „lungime 4,6 km (3,3 pe Ionescu Sisesti si 1,3 pe Ion Ionescu de la Brad; latime parte carosabila 7 m / 2.400 m si 8 m / 900 m (pe Ionescu Sisesti) si la­time parte carosabila 12,5 m (pe Ion Ionescu de la Brad)“. La aces­tia se adauga exproprieri pe o suprafata de 2.600 mp, scrie Academia Catavencu.

Florin Calinescu, in vizorul DNA. Procurorii Sectiei Militare a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au luat „la puricat“ contractele derulate, in ultimii sapte ani, cu Ministerul Apararii (MAp), de firma Pro Optica a lui Florin Calinescu - actorul-candidat din partea PNL la alegerile parlamentare. Potrivit unor surse judiciare, dosarul intocmit de anchetatori in acest caz se afla inca in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale, procurorii vizand modul in care firma actorului a castigat licitatiile pentru livrarea de aparatura optica militara, in baza carora a incasat aproximativ 30.000.000 de euro, scrie EvZ.

Plimbarea electorala a studentilor a costat CFR-ul un milion de euro. Atat ar fi putut incasa CFR Calatori de la tinerii care au luat cu asalt trenurile in perioada 28 noiembrie – 1 decembrie in scopul, oficial cel putin, de a-si exprima optiunile electorale. Daca scopul final al initiativei guvernamentale de a le oferi o calatorie dus-intors gratis, cu trenul accelerat sau rapid, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani in perioada respectiva a fost atins, ramane de vazut. Cert este insa ca societatea CFR Calatori trebuie sa-si recupereze din bugetul Ministerului Transporturilor (nu se stie cand) peste 4,5 milioane de lei, cat a costat plimbarea electorala, scrie Gandul.

Supararea lui Paraschiv: „Basescu mi-a pus pumnul in gura“. Disidentul anticomunist Vasile Paraschiv, care a vrut sa infiinteze un sindicat pe vremea lui Ceausescu, a refuzat o distinctie oferita de Traian Basescu. El explica de ce.

Cum v-ati dat seama ca Traian Basescu este comunist?

Dumnealui a fost marinar, comandant de nava. In calitatea sa de membru al Partidului Comunist, pana in 1989, poarta raspunderea, impreuna cu Ion Iliescu si cu toti ceilalti comunisti din tara noastra, pentru ce s-a intamplat la noi.

Concret, ce nu a facut ca presedinte?

Nu a facut un proces al comunismului. Prin raportul prezentat in 2006, el a condamnat doar formal comunismul. In mod selectiv si pe baza de criterii politice. Un om care calca o persoana pe trecerea de pietoni face puscarie. Dar ofiterii de Securitate care au omorat sute si mii de oameni? Intreaga clasa politica le-a luat apararea. Citeste mai mult in Cotidianul.

"The Times": "4, 3, 2" si "California Dreamin’", in topul celor mai bune filme din 2008. Filmele romanesti "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristi Mungiu, si "California Dreamin’", de Cristian Nemescu, apar intr-un top 100 al celor mai bune productii ale anului 2008, realizat de publicatia britanica "The Times". Pentru alcatuirea topului s-a cerut parerea criticilor de film, colaboratori ai "The Times" si "Sunday Times", scrie Romania libera.

Dominic von Habsburg vrea sa vanda castelul Bran cu 60 milioane de euro. Arhiducele austriac a propus Consiliului Judetean Brasov sa cumpere domeniul Bran cu 60 de milioane de euro. Situat pe locul trei in topul celor mai scumpe locuinte din lume (conform Forbes), castelul Bran trece direct din istorie intr-un top mai putin onorabil, acela al afacerilor controversate, scrie Gardianul.

Blaga: „Daca scapam de Calin, dau de baut“. Cu Theodor Stolojan, fostul „viitor premier“ PDL, exilat in fata televizorului pentru a urmari efectele crizei mondiale si cu rezultatele alegerilor ceva mai limpezite, conducerea PDL s-a intalnit, ieri, intr-un cadru „intim“, la Restaurantul Select de pe Aleea Alexandru. Pentru o friptura, un pahar cu vin si o portie de ras la adresa „concurentei“. Analizand rezultatele alegerilor, mai-marii partidului au conchis: e prilej de sarbatoare, de remarci rautacioase - tip „PNL-ul e mai rau decat PSD-ul“ - si de recitat versuri despre „razbunarea cea mai dulce“, scrie EvZ.

Baronii PSD catre Geoana: guvernam sau te-ngropam! Mitrea, Oprisan, Nicusor Constantinescu si alti lideri din teritoriu i-au transmis liderului PSD ca ii intereseaza doar guvernarea, nu ambitiile lui de a fi premier. Miron Mitrea si grupul presedintilor de Consilii Judetene au incercat sa preia in forta controlul asupra negocierilor de guvernare, facand presiuni pentru alianta cu PD-L. Viorel Hrebenciuc pregatise pentru ieri-seara negocieri cu liderii PNL, dupa ce liberalii urmau sa semneze in cursul zilei un protocol de alianta cu UDMR, scrie Cotidianul.

Citeste in Revista Presei si:

Oare Basescu stie ce sa faca? (de Mircea Marian)

Ei cu ei, noi cu criza (de Robert Turcescu)

Se cauta un rau mai mic (de Eliade Balan)