Trei sferturi dintre romani vor un conducator cu mana forte, care sa nu se incurce cu organizarea de alegeri sau cu un „moft“ cum este Parlamentul. Studiul „Valorile romanilor”, facut de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) in cadrul valului 2008 al European Values Survey, a scos la iveala acelasi familist dus des la biserica, dornic de munca, scarbit de politica si gata oricand sa-si plece capul in fata unui sef de stat autoritar, care apare in mai toate cercetarile sociologice din ultimii ani. 86% dintre romani considera religia a fi „foarte sau destul de importanta”, la fel cum o faceau si polonezii in 2005. 73% dintre romani considerau in 2008 ca ar fi bine ca tara sa aiba un conducator puternic, care nu-si bate capul cu Parlamentul si alegerile, cifra care le depaseste cu mult pe cele din tarile europene, in timp ce 20% sunt convinsi ca viata le-ar fi mai buna sub un regim militar, spune studiul, afirma Cotidianul.

Manolescu, prea vedeta pentru Academie Membrii titulari care in sedinta de miercuri au dat un verdict negativ admiterii lui Nicolae Manolescu in Academie au motivatii clare pentru decizia luata in mod secret, dar nimeni nu ofera si nu va oferi o justificare oficiala. Lingvistul Marius Sala, vicepresedinte al Academiei si sustinator al candidaturii lui Manolescu, a enumerat cateva dintre motivele care circula in Academie, printre care unele pe care le gaseste de-a dreptul ridicole, de tipul: „Nu-mi place mutra lui!“. O alta explicatie invocata de Sala este legata de aparitia „Istoriei“, de impactul si mai ales de tensiunile pe care le-a provocat in mediul literar, scrie Cotidianul.

Incepand de astazi, firmele de comunicatii electronice sunt obligate sa stocheze, pentru sase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mailurile, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate. Asta deoarece a intrat in vigoare Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, la 60 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial. Informatiile pot fi accesate de MAI, Parchet, SRI si SIE, la solicitarea acestora. Institutiile pot utiliza aceste date in activitatile de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave. Categoriile de date care vor fi stocate vizeaza urmarirea si identificarea sursei unei comunicari si destinatia acesteia, a suportului de comunicare sau a echipamentelor de comunicatie folosite de utilizator. In plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii. Legea nu se va aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate de utilizator in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, scrie Evenimentul Zilei.

Pentru ca scolile nu respecta contractul colectiv de munca ce le obliga sa le plateasca angajatelor indemnizatia de nastere, proaspetele mame ajung la proces. In judetul Timis, pentru fiecare femeie care lucreaza in invatamant si hotaraste sa devina mama, statul e dat in judecata. Si asta pentru ca unitatile scolare de acolo nu respecta contractul colectiv de munca, prin care e stabilit clar ca, in momentul in care nasc, invatatoarele si profesoarele trebuie sa primeasca, de la locul de munca, o indemnizatie echivalenta cu un salariu mediu realizat in anul de dinaintea venirii pe lume a bebelusului, scrie EvZ.

Numarul tot mai ridicat de cazuri de violenta in scoli readuce in atentie importanta vestimentatiei elevilor. Un proiect-pilot are in vedere introducerea uniformelor scolare la cate un liceu din fiecare sector al Capitalei. Pornind de la ultimul caz mai serios de violenta care a avut loc la Grupul scolar nr. 12, ieri Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a transmis o adresa tuturor unitatilor de invatamant, carora le solicita sa aplice o serie de masuri, precum: "prezentarea la orele de dirigentie si la sedintele cu parintii, pe marginea cazurilor reale de violenta, a indatoririlor si sanctiunilor ce pot fi aplicate elevilor; respectarea prevederilor Legii nr. 35/2007, privind obligativitatea purtarii de catre toti elevii a insemnelor scolare aprobate in unitatea de invatamant respectiva; sanctionarea tuturor celor care nu respecta prevederea privind interzicerea fumatului in scoli; interzicerea parasirii de catre elevi a unitatilor de invatamant in timpul programului scolar, afirma Romania Libera.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva are misiunea de a aduce principalele probe in dosarul penal al tragediei de la mina Petrila, dosar cu numarul 922/P/2008, deschis la instanta de pe langa Parchetul Hunedoara. In acest dosar se fac cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de omor din culpa, neglijenta in serviciu din culpa si infractiuni la protectia muncii, dar pentru moment nu au fost formulate niciun fel de acuzatii, desi procurorii au o lista cu potentiali vinovati. Acuzele directe vor fi facute abia dupa ce expertiza celor de la INSEMEX va fi finalizata. Pentru concluzii sigure, specialistii de la INSEMEX au realizat o macheta a abatajului 431, la scara de 1:100, in care vor fi simulate conditiile existente in data de 15 noiembrie 2008. Controlat, se vor produce doua explozii, din studierea acestora urmand sa se stabileasca care au fost factorii declansatori ai celor doua deflagratii, scrie Gardianul.

Licitatia pentru imaginea Loteriei trebuie reluata, ca urmare a deciziei instantei. Loteria Romana este implicata ­intr-un scandal legat de suspiciunea masluirii licitatiei organizate pentru realizarea imaginii institutiei. Directorul Loteriei Romane Liliana Minca a decis anularea contractului de servicii de publicitate. Licitatia pentru atribuirea contractului de servicii de publicitate al Loteriei Nationale este, in acest moment, blocata, iar modul cum a fost organizata este analizat de judecatorii ­Curtii de Apel Bucuresti si Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor. Contractul este evaluat la 900.000 de lei. Miza este insa mult mai mare, deoarece castigatorul va manageria contul publicitar al Loteriei. Astfel, societatea care va castiga acest contract se va ocupa de desfasurarea de campanii de promovare - publicitare pentru Loterie, va cumpara spatii media, productie si intermediere materiale publicitare si transmitere materiale catre presa, scrie Adevarul.