Printre masurile urgente anticriza centralizate de Guvern si care au cel mai mare grad de probabilitate sa intre la calculul bugetului, Guvernul a strecurat o cheltuiala de doua miliarde de lei pentru introducerea tichetelor de vacanta. Aceasta masura, promovata de Ministerul Turismului, este chiar pe al patrulea loc in topul cheltuielilor privind masurile urgente impotriva crizei economice, depasind finantarile acordate sectorului auto, sumele necesare pentru o eventuala sporire a salariilor bugetarilor (cu inflatia) sau finalizarea capitalizarii CEC, scrie Cotidianul.

Potrivit strategiei antizgomot a Bucurestiului, pusa in dezbatere publica de Primaria Generala, in Capitala aproximativ 200.000 de persoane sunt expuse zilnic la zgomot excesiv, pe 121 de strazi, din cauza masinilor, iar 2.459 de persoane sunt poluate din cauza traficului aerian, dintre care 801 ziua si 1.658 noaptea. Daca in cazul zgomotului produs de traficului aerian, cea mai afectata zona a Capitalei este cea de sud-vest, poluarea fonica produsa de masini se intalneste pe aproape toate bulevardele mari ale Bucurestiului, scrie Cotidianul.

Cosmarul din Gaza, trait de o romanca, Gabriela Mitrea, casatorita cu Mohammad Ata Sultan, povesteste teroarea razboiului din care ea si familia au scapat, in mod miraculos, cu viata. „Cum beti ceaiul? Cu zahar sau fara?“, isi intreaba, grijulie, gazda musafirii. Asaza tava cu pahare si ceainicul in mijlocul mesei, se agita sa aduca scaune pentru fiecare oaspete. Observa pe jos o carte - este romanul „Donna Alba“, al lui Gib I. Mihaiescu. Sotul gazdei gaseste si el un manual de biologie. Il priveste vesel. Sotia flutura si ea cateva scrisori primite demult si se uita la ele ca si cum ar fi ultimul lucru intreg care i-a ramas pe lume. Asa si este. Scena ceaiului nu se desfasoara in vreun salon de primit oaspeti, ci afara. Focul pe care fierbe apa este facut din lemnele care, pana de curand, erau mobila din casa. Masa este un bolovan fara forma, iar scaunele sunt niste ramasite ale unor „jilturi“ din plastic, legate cu sfoara ca sa nu se rupa de tot. In jur nu sunt peretii unui camin cald, ci ziduri groase si reci de beton prabusite unele peste altele. Gazda este Gabriela Mitrea, o romanca de 39 de ani stabilita in Gaza dupa ce, in 1988, s-a casatorit cu Mohammad Ata Sultan, seful Sectiei de urgenta de la spitalul din Betlahya, scrie EvZ.

Romania nu exporta doar femei pe piata prostitutiei din Occident. Un fenomen mai putin cunoscut la noi, dar monitorizat in strainatate de cativa ani, este cel al baietilor romani care ajung in marile orase europene si fac sex, contra cost, cu barbati homosexuali. Astfel reusesc sa supravietuiasca in Milano, Roma sau Paris tineri care au plecat de acasa ademeniti de mirajul Occidentului, dar au ajuns foarte repede sa moara de foame. Reporterii "Romaniei libere" au facut o investigatie incognito printre baietii care se prostitueaza pe strazile din Paris si Milano. Unul dintre tinerii abordati in Gara de Nord din Paris era atat de disperat incat ar fi fost dispus sa se prostitueze si fara sa primeasca bani, scrie Romania Libera.

In dorinta de a capta interesul a cat mai multi schiori pentru rutele feroviare, profitand si de faptul ca traficul auto catre statiunile montane este in general supraaglomerat, reprezentantii CFR au tiparit pliante cu detalii despre caracteristicile partiilor din statiunile pe care le strabat mai sus-amintitele trenuri. Pliante ce se pot gasi in gari, la casele de bilete si, evident, in "vagoanele zapezii". La prima vedere, initiativa cu iz occidental! Din pacate, dezinformarile din respectivii "fluturasi", mai ales cele referitoare la partiile de pe Valea Prahovei, ne readuc cu picioarele pe plaiurile mioritice. Lasand la o parte erorile referitoare la dimensiuni, inclinatii sau tipul instalatiilor de transport pe cablu aferente, incredibil este ca o parte din "partiile de schi" descrise in fituicile din hartie lucioasa, frumos colorate, nu exista. Mai mult, un schior care ar urma instructiunile din pliantele CFR Calatori ar putea ajunge pe trasee extreme de unde numai cu noroc sau cu foarte multa indemanare ar putea scapa neaccidentat, in cel mai fericit caz, scrie Romania Libera.

In Romania, politistii suspenda carnetele de conducere ale soferilor bulgari pentru abateri considerate "minore" in Bulgaria, a declarat Georgi Petrov, membru al consiliului director al Asociatiei Transportatorilor Internationali de la Sofia. In anul 2008, aproximativ o mie de permise bulgaresti au fost suspendate de politistii romani, s-a plans Petrov intr-un interviu acordat agentiei Focus News de la Sofia. In Romania exista 26 de abateri de la Codul Rutier pentru care se poate suspenda carnetul, unele dintre acestea, precum depasirea liniei continue dintre sensurile de mers, putand fi considerate "minore", a mai comentat reprezentantul transportatorilor bulgari. Dintotdeauna, multi dintre soferii romani au acuzat politia bulgara de abuzuri, iar tolba de povesti a soferilor bulgari despre politistii romani nu este nici ea mai saraca, afirma Romania Libera.

Cazul barbatului care a murit dupa ce medicii din Slatina au refuzat peste 4 ore sa-i acorde ingrijire a generat cel mai mare scandal medical din ultimii ani. La o zi de la tragedie, vineri seara, ministrul Sanatatii a demis doi directori, a concediat patru medici si o asistenta, trezindu-se insa in conflict deschis cu Colegiul Medicilor din Romania. Presedintele CMR, profesorul Vasile Astarastoae, a declarat pentru Gandul ca ministrul a incalcat “drepturile cetatenilor care intamplator sunt medici”. El spune ca sanctiunile dictate de ministru, vineri seara tarziu, ii aduc aminte de metodele comuniste si va face reclamatii la institutiile europene, afirma Gandul.

Poti avea mari surprize atunci cand interceptezi convorbiri. De pilda, Doicaru, seful spionajului, era sa faca infarct dupa ce a ascultat o inregistrare cu fiica sa aflata in bratele unui barbat. Prin 1976, DIE urmarea pe un anume Andrei Manoliu. Nu pentru ca omul ar fi facut ceva impotriva sigurantei nationale, ci ca sa-l racoleze inainte de a emigra in Israel. De asemenea, motivele pentru care au fost plantate microfoane in garsoniera barbatului nu sunt foarte clare, insa rezultatul intregii operatiuni a produs un scandal de pomina, chiar la varful conducerii DIE. Conform raportului intocmit de locotenent, Andrei Manoliu era vizitat de o tanara. Din interceptari audio reiesea ca intretinea cu aceasta „relatii anormale din punct de vedere sexual“ si ca o antrena in „discutii neprincipiale”, care vizau regimul politic din Romania. Ulterior s-a aflat ca pe tanara o cheama Tamara si ca este chiar fiica lui Doicaru. Si asta pentru ca nu ea era obiectivul, ci Manoliu. Limbajul de lemn in care a fost intocmita nota locotenentului nu prea ne lasa sa intelegem nici ce cataloga el drept „relatii anormale din punct de vedere sexual“. Ce se stie cu precizie e ca, atunci cand sefului DIE i s-a spus toata tarasenia, a cerut inregistrarea. A ascultat si a ramas fara grai, in pragul infarctului, scrie Gardianul.