Bancheri audiati de o comisie a Congresului SUA. Congresmenii americani s-au adresat bancherilor, spunandu-le ca trebuie sa inteleaga furia indreptata impotriva institutiilor financiare de pe Wall Street si sa depuna eforturi pentru a recastiga increderea populatiei. Apelul a survenit in timp ce o comisie a Congresului Statelor Unite ii audiaza pe sefii a opt banci, care au primit mari sume de bani din partea contribuabililor in cadrul planului de salvare propus de guvernul american. Scopul audierilor de miercuri este acela de a afla cum au folosit bancile sutele de miliarde de dolari primite ca ajutor din partea guvernului, scrie BBC.

Google se implica in domeniul energiei. Compania americana Google si-a anuntat recent implicarea in afacerea minora dar cu potential a “alimentarii inteligente”, acea tehnologie digitala care cauta sa pastreze atat un nivel scazut si eficient al consumului electric cat si un prag redus al costurilor necesare alimentarii cu energie. Google este una dintre cele cateva companii din lume care incearca sa dezvolte alternative ale centralelor electrice pentru controlarea si satisfacerea cererii de curent electric. Compania a dezvoltat astfel un serviciu online gratuit, denumit PowerMeter (Contor de Putere), pe care consumtorii il pot utiliza pentru a monitoriza intr-un mod inedit consumul de energie din casele sau companiile lor. Cu ajutorul acestui program, utlizatorii vor lua la cunostinta consumul individual al fiecarui dispozitiv electric sau electrocasnic si vor putea folosi intr-un mod optim aparatura de care dispun, atat din punct de vedere al evitarii exceselor cat si al mentinerii unor costuri scazute, scrie Descopera.

Demisie controversata in Marea Britanie. Dupa cum s-a mai anuntat, un important revizor financiar din Marea Britanie, care a fost acuzat ca ar fi ignorat avertismentele cu privire la vulnerabilitatea bancii HBOS, a demisionat. Revizorul demisionar, Sir James Crosby, care a fost si consilier al premierului britanic Gordon Brown, a demisionat din functia de vicepresedinte al Autoritatii Serviciilor Financiare (FSA). Trezoreria britanica a subliniat ca demisia lui Crosby se datoreaza unor motive de ordin strict personal, dar acuzatiile care i s-au adus nu i-au afectat numai propria reputatie, ci si pe cea a fostului sau superior, premierul Gordon Brown. La o luna dupa ce a parasit banca HBOS, Gordon Brown, care la acea vreme era cancelar, l-a desemnat pe Sir James in functia de presedinte al unui important departament de monitorizare. Ulterior, premierul l-a numit in functia de vicepresedinte al FSA. Sir James Crosby a dat publicitatii o declaratie, in care arata ca acuzatiile care i se aduc sunt nefondate, noteaza BBC.

Sotia lui Madoff a retras 15 milioane dolari inainte de arestarea acestuia. Sotia lui Bernard Madoff acuzat ca ar fi comis cea mai mare frauda financiara din lume a retras 15,5 milioane de dolari dintr-un cont cu doar cateva zile inainte de arestarea acestuia. Secretarul de stat William Galvin a spus ca Ruth Madoff a retras 5,5 milioane dolari pe 25 noiembrie si alte 10 milioane dolari pe 10 decembrie, potrivit unor rapoarte emise de compania Cohmad Securities, partial detinuta de Bernard Madoff. Madoff este acuzat ca a orchestrat o schema Ponzi de 50 miliarde dolari. O astfel de schema este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii, scrie International Herald Tribune.

Descoperire importanta a savantilor americani. Savantii din SUA au anuntat ca au identificat molecula care ar putea ajuta la diferentierea formei lente de dezvoltare a cancerului de prostata de tip agresiv. Se spera ca descoperirea sa ajute mii de barbati sa nu mai apeleze la interventia chirurgicala, care nu este necesara, sau la un tratament cu radiatii. Descoperirea ar putea duce la elaborarea unui test de urina concludent. Pana la o treime din barbatii de varsta medie sunt considerati a avea cancer la prostata. In majoritatea cazurilor, acesta este inofensiv. Totusi, unii barbati au o forma maligna, care ucide zeci de mii de barbati anual. Din pacate, actualul test de verificare nu poate face distinctia intre cele doua forme. Acum cercetatorii au descoperit o molecula care se gaseste numai in forma maligna a bolii. Va dura cel putin cinci ani pentru a vedea daca descoperirea va oferi baza pentru un test concludent, noteaza BBC.

Jocurile video sunt bune pentru dezvoltarea copiilor. Jocurile video pot fi benefice pentru dezvoltarea unui copil deoarece acestea dezvolta creativitatea si implica cooperare intre jucatori. Aceasta a fost concluzia unui raport publicat miercuri de Uniunea Europeana, fiind in contradictie cu reputatia pe care o au anumite jocuri considerate violente. Aceasta concluzie a studiului publicat de Uniunea Europeana cuprinde un numar destul de mare de beneficii pe care le aduc jocurile si nu arata o legatura directa a acestora cu un comportament violent. "Majoritatea jocurilor video nu sunt periculoase si chiar pot contribui la dezvoltarea anumitor aptitudini", a declarat Toine Manders, unul din cei au contribuit la realizarea raportului, scrie Reuters.