Dom’ Costel, demnitarul interlop. Numit in aceasta saptamana director general al Administrației Naționale a Imbunatațirilor Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii, PDL-istul doljean Costel Iancu este urmarit penal intr-un dosar DIICOT pentru constituire de grup criminal organizat, lipsire de libertate și amenințare. Demnitarul este acuzat ca ar fi ordonat, in 2006, rapirea unui om de afaceri și a soției acestuia, pentru a-l determina sa-i cedeze acțiunile unei companii, scrie EvZ.

Romania vrea sistem de sanatate „american”: platesti ca sa fii tratat. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), prof. dr. Irinel Popescu, spune ca banii bugetului Sanatatii aprobat de Parlament sunt insuficienti, iar pentru a acoperi acest deficit este necesar ca si pacientii sa plateasca in plus pentru ca sa beneficieze de servicii sanitare complete. „Sunt de acord cu introducerea unui nou sistem de asigurare, cu ajutorul caruia putem compensa deficitul din bugetul de stat. Tinerii sau persoanele care doresc sa apeleze la proceduri minore, cum ar fi indepartarea varicelor, acolo unde costurile nu sunt mari, ar trebui sa suporte o parte din bani”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, potrivit Gandul.

Capii poliției clujene, fiecare cu dosarul lui. Jafurile și incendierile cu cocktailuri Molotov care s-au produs in ultima vreme in Cluj-Napoca pun pe tapet slabele performanțe ale șefilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, care fie au dosare penale, fie se ocupa de afaceri suspicios de prospere. „Nu mai exista profesioniști decat la nivelurile de execuție. Avansarile in funcție s-au facut pe baza de relații, nu profesionalism. Din aceasta cauza, șefii poliției nu mai sunt respectați de nimeni acum”, spune un angajat al IPJ Cluj, membru in conducerea sindicatului polițiștilor, scrie EvZ.

Romania dezarmata. De ce trag civilii mai mult decat politistii. Romanii, cei mai putin inarmati dintre europeni, sunt si cei mai iuti de tragaci atunci cand un rival din trafic sau din parcare nu se pleaca in fata cailor lor putere. Din cauza asta, politistii vor sa le interzica oamenilor sa mai iasa din casa cu pistoale, chiar si cu cele care nu sunt facute pentru a ucide. Comerciantii de arme spun insa ca legile romanesti din domeniu ii lasa pe cetateni fara aparare, scrie Cotidianul.

Sever Muresan, achitat. Tribunalul Constanta a decis achitarea lui Sever Muresan si a lui Mircea Horia Hossu pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material, uz de fals, folosirea creditului cu rea-credinta si abuz in serviciu, in dosarul fraudarii Bancii Dacia Felix. Cei doi au fost insa obligati la plata unor sume importante, scrie Romania libera.

Numarul infractorilor romani, in scadere. Doar 4,8% din totalul infractorilor cercetați de poliția italiana anul trecut sunt romani, arata cifrele date publicitații de oamenii legii din Peninsula. Mai mult decat atat, potrivit statisticilor, procentul imigranților romani care comit infracțiuni in Italia a scazut in 2008, comparativ cu 2007, cand 5% dintre infractori erau de cetațenie romana, scrie EvZ.

Daune de 800.000 euro pentru o mita nedovedita. Fostul director din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Domocos Reman, primeste 800.000 de euro dupa ce a fost acuzat de coruptie. Domocos Reman a castigat in instanta despagubiri pentru doua luni in care a stat dupa gratii pentru fapte de coruptie, ulterior constatan­du-se nevinovatia sa, scrie Adevarul.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a angajat romani la negru. Intre 1998 si 2000, Roberto Maroni, pe atunci parlamentar, a dat telefoane la Consulatul roman ca sa puna pile pentru menajera sa si alti doi muncitori, toti romani, cu vize expirate. Acum el este ministru de Interne al Italiei si printre cei mai vehementi politicieni la adresa imigrantilor romani, scrie Cotidianul.

Polonia – tara care a iesit dintr-un dezastru ecologic. In anii ‘80, Polonia inregistra o poluare egala cu cea din Marea Britanie, desi avea o populatie de doua ori mai putin numeroasa. Pe scurt, Polonia comunista a fost grav atinsa de efectele cursei spre o industrializare fortata. Au fost distruse paduri seculare, iar in unele locuri cladirile istorice au fost lasate in paragina. In 1991, guvernul a decretat in mod oficial o serie de regiuni ca fiind atinse de un "dezastru ecologic", scrie Romania libera.

Benzinaria plutitoare din Delta, profit sigur. Dupa ce a vandut catre Petrom activitatile de servicii petroliere, Petromservice, devenita anul trecut PSV Company, a intrat pe piata distributiei de carburanti. Si nu pe segmentul benzinariilor conventionale, pentru vehicule rutiere, ci pe o piata unde competitia lipseste cu desavarsire: alimentarea cu carburanti a salupelor din Delta Dunarii. Astfel, compania opereaza, de la inceputul toamnei trecute, doua statii plutitoare amplasate pe bratul Sulina al Dunarii, in dreptul localitatilor Crisan si Sulina, scrie Adevarul.