Romanii care nu și-au vandut sufletele. La 94 de ani, Radu Marculescu, ”veteranul veteranilor” lagarelor sovietice, readuce la viața eroii anonimi care au scris, in deceniul ce a urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, istoria ignorata a rezistenței romanești in Gulagul stalinist. Doar secolul trecut ar fi putut sa lucreze un asemenea destin. Viața lui Radu Marculescu este, fara exagerari, o nebunie. O calatorie inițiatica, precum in dramele antice, cu eroi salvatori și un noian de pilde. Cea mai importanta: capacitatea umanitații de a produce raul, in forma absoluta, este inegalabila, scrie EvZ.

Mars pentru legalizarea marijuanei in Romania. Comunitatea pro-marijuana din Romania si-a facut un site de internet: www.legalizati-marijuana.com si un forum proaspat: http://legalizatimarijuana.ning.com/ , unde membri se inscriu pe baza de invitatie trimisa prin mail. In prezent, cadenta este de 3 inscrieri noi / minut! Dupa cum ii spune si titulatura, scopul site-ului si al forumului este lupta pentru legalizarea drogurilor usoare, in primul rand a marijuanei. Initiatorul miscarii, avand nick-ul „khiri” promite organizarea unui mars pro-marijuana in 2010, la Targu Mures, sustinand ca autoritatile nu au de ce sa se opuna, cata vreme manifestarea va fi pasnica, scrie Gandul.

Viol, tortura psihica, sinucidere in manastire. Memoriile unei calugarite zguduie lumea catolica. Un nou scandal sexual inroseste obrazul Bisericii Catolice, de data aceasta nu in Europa, ci la capatul celalalt al lumii, in India. O calugarita batrana vorbeste despre cele vazute in cei treizeci de ani petrecuti in manastire: viol, homosexualitate, tortura, sinucidere si crima. Sora Jesme, calugarita a Bisericii Catolice din statul indian Kerala, spune ca a vrut ca toate aceste lucruri sa iasa la lumina pentru ca lumea sa stie cat de mult si cum a fost supusa suferintei, iar despre cartea pe care a scris-o, “Amen”, autobiografia sa, ca nu si-a dorit sa faca din ea un subiect de controversa, scrie Cotidianul.

Cum a subminat MTV "Cantarea Romaniei". In ultimii trei ani ai Epocii de Aur, mii de ardeleni din Deva si Cugir au ignorat directivele partidului si au vizionat emisiunile posturilor TV occidentale prin intermediul antenelor parabolice ilegale, cocotate pe blocuri. Un singur aparat ajungea, in anii ’80, la 100.000 de lei, fiind chiar mai scump decat o Dacie. Totul a pornit de la ingeniozitatea a doi electronisti si s-a transformat rapid intr-un fenomen social si o afacere de milioane de dolari. Desi nu se mai stie cine a profitat de sumele uriase de bani, cert este ca totul s-a facut sub protectia sefilor Securitatii si a secretarilor de partid, ei insisi telespectatori fideli ai unor canale ca Eurosport, Sky Movies sau MTV, scrie Romania libera.

Refolosirea materialelor, sarcina de partid. Comunistii au transformat principiul lui Heraclit - nimic nu se pierde, totul se transforma - in prioritate economica. Aproape toate numerele din „Scinteia“ anului 1989 contineau cel putin un material despre colectarea materialelor refolosibile. Reciclarea devenise o obsesie a ultimilor ani din comunism. Elevii aveau norma pentru sticle si hartie, iar societatile economice recuperau si cel mai mic span, scrie Adevarul.

Berceanu, cu „Dom’ Costel” in brațe. Dezvaluirile EVZ referitoare la PDL-istul Constantin Iancu - zis „Costel” - directorul-penal al Administrației Naționale a Imbunatațirilor Funciare (ANIF), din cadrul Ministerului Agriculturii, au fost preluate de presa și confirmate de autoritațile judiciare. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casație și Justiție a remis ieri un comunicat in care precizeaza ca „inculpatul Iancu Constantin, alaturi de alți coinculpați, este cercetat in dosarul 35/D/P/2006, pentru savarșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, lipsire de libertate in mod nelegal, amenințare și loviri sau alte violențe”, scrie EvZ.

Primul preot tigan si-a pus patrafirul si isi incepe cariera in Ferentari. Daniel Ganga este primul preot de etnie roma recunoscut ca atare de catre Biserica Ortodoxa Romana. A fost hirotonit vineri, 20 februarie 2009, la exact 153 de ani de la emiterea ultimului act dintr-o serie de legi ce au pus capat robiei. Se vorbea de o luna de zile prin redactii si pe la asociatiile civile ale romilor de momentul istoric al hirotonirii primului tigan, dar evenimentul s-a tot amanat pana pe 20 februarie tocmai pentru a-i da o valoare simbolica si mai mare. Insa putina lume a venit la slujba de ungere in preotie, la Biserica Radu Voda: in special romi-activisti din societatea civila, intotdeauna aceiasi, cateva maicute venite la spovedanie si o mana de enoriasi nelipsiti de la orice slujba, scrie Cotidianul.

Magistratii ar putea fi sanctionati si pentru abaterile de dupa serviciu. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, a spus ieri, la prezentarea bilantului Curtii de Apel Cluj, ca si-ar dori ca magistratii sa poata fi sanctionati si pentru faptele pe care le comit in afara orelor de serviciu sau a institutiei daca prin acestea se aduc "grave prejudicii prestigiului justitiei". Andreies isi motiveaza dorinta prin faptul ca "ei au un statut, trebuie sa se comporte intr-un anumit fel in societate, astfel incat trebuie sa fie sanctionate astfel de derapaje, fara a intra in domeniul vietii private a magistratului", scrie Romania libera.

„Fabrica de permise” ii sperie pe judecatori. Judecatorii Curții de Apel Targu-Mureș - care ar trebui sa judece dosarul „Fabrica de permise Argeș” - nu sunt pregatiți pentru o astfel de „mega-cauza”. Așa a declarat, ieri, președintele instituției, judecatorul Artenie Cordoș. Potrivit acestuia, nici un magistrat din Romania sau din spațiul european nu și-ar dori sa judece un astfel de dosar. Motivul: ținand cont de calitatea inculpaților și de „vastitatea probatoriului”, judecatorii nu se pot pronunța intr-o astfel de cauza fara a fi supuși presiunilor, scrie EvZ.